Sbírejte nové vědomosti

osvojte_si_nove_znalosti
Znalosti si můžete rozšiřovat i v dospělosti a nejsou k tomu potřeba ani přednášky na vysokých školách. Za pomoci populárně-naučných publikací se můžte zamyslet nad současnou politickou situací, poodhalit temná zákoutí Mauthausenu, vydat se na Měsíc či si osvojit brněnský hantec.

Letos slaví Česká republika řadu výročí, od pádu komunismu přes členství v NATO po členství v Evropské unii. Jako prostředek ke kritickému zamýšlení nad současnou demokracií a politickým stavem středoevropského prostoru vznikl sborník s podtitulem Reflexe českého třicetiletí 1989–2019.

Uplynulo již třicet let od pádu komunismu a sovětsko-ruské hegemonie ve střední Evropě, a tudíž i od obnovení státní svrchovanosti a demokracie v Československu, respektive v České republice. Zároveň jsme si připomenuli 20. výročí přistoupení Česka k Severoatlantické alianci a patnáct let členství v Evropské unii, které představují naše jednoznačné ukotvení ve strukturách Evropy a obecně Západu, jehož jsme opětovně spolutvůrci. Výše uvedená výročí jsou významným podnětem ke kritickému bilancování onoho českého třicetiletí (1989–2019), u jehož počátků stojí annus mirabilis 1989 a události s ním spojené, zejména pak rozval obludného sovětsko-ruského impéria (1989–1991). Aktuálně jsme však v Česku a středoevropském regionu svědky určité nejistoty ohledně fungování liberální demokracie, procesu evropské integrace a vývoje západní civilizace, ačkoliv ve srovnání s jinými civilizačními okruhy je dialogický, reflexivní a sebekritický Západ stále ještě docela slušnou civilizací. Také z těchto důvodů vznikla publikace s kunderovským názvem Nesamozřejmý národ? Reflexe českého třicetiletí 1989–2019, která se pokouší o kritické ohledání naší aktuální (nejen politické) situace a identifikaci důležitých vývojových tendencí. Nevyhýbá se ani formulování vizí a cílů či rovnou národních zájmů, jejichž naplnění by mohlo být významné pro dobrou budoucnost České republiky a Čechů jakožto sebevědomého politického národa. A to vše u vědomí historických kořenů některých fenoménů a zároveň v evropském a západním (či globálním) kontextu. Autory jednotlivých esejů, reflexí a studií jsou (v abecedním pořadí) Václav Bělohradský, Petr Drulák, Martin Ehl, Ivan Gabal, Tomáš Halík, Michael Hauser, Martin Hála, Petr Hlaváček, Helena Langšádlová, Peter MacDonagh, Monika MacDonagh-Pajerová, Alexandr Mitrofanov, Karel B. Müller, Václav Němec, Petr Pazdera Payne, Jakub Patočka, Jiří Pehe, Petr Pithart, Petr Placák, Dušan Radovanovič, Michael Romancov, Tomáš Sedláček, Jiří Schneider, Kateřina Šafaříková, Pavel Šafr, Vladimír Špidla, Jan Urban, Arnošt Veselý a Michael Žantovský.

Ukázka z knihy

V  jednom ze svých prvních rozhovorů v  říjnu 2018 řekl Hospodářským novinám tehdy nově jmenovaný šéf diplomacie Tomáš Petříček, že chce mezi priority české zahraniční politiky vrátit lidská práva. Interview vyvolalo senzaci: Petříčkova slova, v  titulku článku, přebírala další média a zaměstnanci ministerstva zahraničních věcí vzrušeně telefonovali kolegům, zda to také četli. Kdybychom stejné sdělení přenesli v čase o dvacet let nazpátek, byl by to absurdní titulek. (str. 209)

Můžete si přečíst zbytek ukázky.

Nesamozřejmý národ?

Reflexe českého třicetiletí 1989–2019
Editor: Petr Hlaváček

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 159×232 mm
ISBN: 978-80-200-3038-2
Doporučená cena: 395 Kč

 

Knihu Nesamozřejmý národ? vydalo nakladatelství Academia.

————————————————

Přeneseme se do období holocaustu. Nástrojem německé politiky se staly koncentrační tábory, mezi něž patřil i Mauthausen. Ten sloužil jako likvidační koncentrační tábor nejen pro české obyvatele. Součástí publikace jsou autentické výpovědi, fotografie a dobový materiál.

Ďábel v líbezné krajině – i tak se dá nazvat jeden z největších komplexů koncentračních táborů v Evropě za druhé světové války. Navzdory tomu bývá často zastiňován jinými, „většími a hrůznějšími“ tábory smrti. Publicista a novinář Václav Vlk se proto v této knize komplexně a obsáhle zabývá tímto opomíjeným místem nacistického řádění – koncentračním táborem Mauthausen.
Autor v knize shrnuje historii tábora a věnuje se Čechům vězněným v táboře. Mauthausen totiž sloužil krom dalšího i jako likvidační koncentrační tábor pro elity českého národa a odbojáře. V táboře zemřelo 294 statečných odpůrců nacismu, kteří pomáhali mimo jiné skupině Anthropoid, mezi nimi například i rodina Josefa Valčíka. U místní „Zdi nářků“ pak zahynul český písničkář Karel Hašler.
Dále se autor v knize podrobně zabývá fungováním tábora, jeho vedením, dalšími pobočnými tábory a celkově jeho významem v době druhé světové války i po ní. Kniha je navíc doplněna mnoha autentickými výpověďmi včetně úvah autora, jehož otec byl členem odbojových skupin V boj a Předvoj. Unikátní publikaci doprovází velké množství fotografií a dobových materiálů.

Ukázka z knihy

Než však začneme líčit noc hrůzy, je nutno zmínit i ty statečné lidi, kteří ani v tomto pekle neztratili lidskost. Mají na „Zdi nářků“ svoji pamětní desku. Smutné je, že jsou u nás naprosto zapomenuti i dva úžasní lékaři, prof. Josef Podlaha z Brna a Polák  dr. Wladyslaw Czaplinski. Téměř nikdo je u nás však nezná, nikdo se o nich ve škole neučil  a neučí, nikdo o nich nenatáčí filmy. Nikomu tedy nemohou být vzorem. (str. 207)

Mauthausen

Ďábel v líbezné krajině
Autor: Václav Vlk

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0299-0
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Mauthausen vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorovi

Václav Vlk se narodil v Praze, vyučil se provozním chemikem, poté studoval na SVVŠ, Ped. fak. UK a Institutu řízení. Živil se jako dělník, mistr, učitel, vedoucí DS, vedoucí provozu tepelných zařízení a od roku 1988 působí v soukromém sektoru. Píše odborné i populární články do tisku – Chatař, Domov, Lidová demokracie, Naší přírodou, Bydlení a další. V 90. letech se podílel na přípravě televizního pořadu Receptář, který se týkal tématu vytápění. Spolupracuje s časopisy „Kachelofen und Kamin“, „Baubiologie und Oekologie“. Je členem E F A -Europäische Feuerstätten Arbeitsgemeinschaft e.V. Je autorem celé řady odborných i populárních knižních titulů a tématu války se už věnoval například v knize Krvavé dozvuky války.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

„Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ Tento výrok zazněl z úst Neila Armstronga, když stanul na Měsíci. O vesmírném programu, cestě Apolla 11 a Měsíci obecně pojednává bohatě ilustrovaná kniha, která odpoví na řadu zvídavých otázek.

Měsíc vždy inspiroval k zahledění na oblohu. Odpradávna jej pozorovali příslušníci mnoha kultur po celém světě, používali ho k měření času a současně obdivovali jeho stále se opakující pohyb po obloze. Kladli si otázky: Co je ten Měsíc vlastně zač? Jak je možné, že může pravidelně měnit svůj tvar, mizet a zase se objevovat? Není Měsíc domovem bohů? Je v lidských silách se jednoho dne k Měsíci vydat a kráčet po jeho povrchu? Prožijte příběh, kdy se cesta na Měsíc stala neuvěřitelnou skutečností. Příběh dobrodružné pouti naplánované a uskutečněné lidmi naší doby. Příběh letu kosmické lodi Apollo k Měsíci. Na osmdesáti bohatě ilustrovaných stranách knihy shrnuje důležité informace o cestě astronautů, vesmírných závodech, celém programu Apollo, raketách, kosmických lodích a také o budoucích plánech na osídlení našeho nejbližšího vesmírného souseda.

Ukázka z knihy

Let na Mesic 1

Let na Mesic 2

Let na Měsíc

Autor: Alan Dyer
Přeložil: Petr Brož

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 260×300 mm
ISBN: 978-80-7529-841-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Let na Měsíc vydalo nakladatelství Slovart.

————————————————

Pokud se chystáte na výlet do brněnské metropole, měli byste se řádně připravit! V tom vám pomůže první výkladová frazeologie brněnského hantecu. Autor se zabývá vznikem slovních spojení, ale zároveň ukazuje i jejich praktické použití. Nechybí ani odpovědi na anketu, která proběhla v brněnských ulicích. Humor zaručen!

Nejfrekventovanější fráze v brněnském hantecu na jednom místě! Bez nich v Brně nepřežijete!
Jak muži smýšlí o ženách? Práce, peníze, zábava a manželství optikou běžného Brňáka. Brno versus zbytek světa.
První výkladová frazeologie brněnského hantecu překrásně zpracovaná ve stylu Word Art Print. U slovních spojení autor vysvětluje původ jejich vzniku a neopomene uvést ani praktické užití těchto výrazů ve větách. Některé obraty jste mohli slyšet v pořadu Brněnský hantec na Rádiu Krokodýl, ale drtivá většina témat z této publikace nemohla být vzhledem k pikantnímu obsahu vůbec odvysílána. Třešničkou na pomyslném dortu této frazeologie jsou odpovědi z anket v ulicích Brna. Na nich je mnohokrát patrné, že muži jsou opravdu z Marsu a ženy z Venuše.
Publikace je určena nejen brněnským patriotům, ale i těm, kteří se Brno teprve chystají navštívit. Především pozitivně naladěným se smyslem pro humor.
Udělejte si touto knihou dobrou náladu i vy!

Ukázka z knihy

Zdar jak svinaZdar jak svina 1

Zdar jak sviňa

bez těchto hlášek v Brně nepřežiješ
Autor: Honza Hlaváček

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7565-551-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Zdar jak sviňa vydalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Honza Žanek Hlaváček (*1961) se narodil v novinářské rodině. Vystudoval lékařskou elektroniku na Vysokém učení technickém v Brně, byl konstruktérem, výzkumníkem, správcem počítačové sítě, pedagogem na vysoké, střední i zvláštní škole. Jako bavič, muzikant a zpěvák účinkoval na nejrůznějších společenských akcích. Do povědomí svých příznivců se zapsal především jako šiřitel brněnského hantecu a pokračovatel Franty Kocourka, Radka Rettegyho a dalších. Od roku 2011 napsal osm knih – Trapasy v hantecu, dva díly Pohádek v hantecuFóry v hantecu vo borcách, vo kocórech, vo šropálech, vo švestkách a leporelo Hantecem snadno a rychlePohádky v hantecu vyšly i jako audiokniha, kterou sám namluvil. Jeho hudební specialitou je interpretace známých hitů v brněnském hantecu. Následovala kniha 50 odstínů hantecu. Vydal dvě hantecové CD – Vorgle a Betelná koc.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Můžeme rozumět řeči zvířat? Přesně takovou otázku si na začátku výzkumu položila Eva Meijerová. Ve své knize popisuje zvířecí formy komunikace, prokládá je vlastními úvahami a vědeckými anekdotami. A k jakému došla závěru? To zjistíte po přečtení její publikace…

Holandská spisovatelka Eva Meijerová ve své knize zkoumá způsoby, jak zvířata komunikují mezi s sebou i s námi. Chce ukázat bohatost řečí zvířat a zjistit, jaký vliv mají na to, jak o nich, ale i o jazyce smýšlíme. Barvitě a zábavně popisuje zvířecí formy komunikace. Střídá přitom vědecké anekdoty s podrobnou analýzou, osobní zkušenost s úvahami o jazyku a jeho funkcích. Popisuje hlasové projevy psů, delfínů nebo slonů, a zároveň se zabývá formami komunikace u mravenců nebo včel. Kromě objevu téměř neprobádaného světa se také zajímá o možnosti porozumění člověku a zvířat i obecnějšího vztahu člověka a zvířete.
Pokud máte štěstí, potkáte zvíře, které s vámi chce mluvit. Pokud máte ještě větší štěstí, potkáte zvíře, které si dopřeje ten čas a námahu, aby se s vámi seznámilo. S některými zvířaty lze navázat úzký vztah, který vás může mnohé naučit nejen o dotyčném zvířeti, ale i o vás samotných. Jiná zvířata na svět hledí z vlastní perspektivy, a to, že se na něj dokážete dívat jejich očima, obohatí váš život a naučí vás vidět ho jinak.

Ukázka z knihy

Máme jen málo poplašných volání pro velké dravce,ale stejně jako mnoho ostatních společenských živočichů se už pěknou dobu zdravíme. Kdyby nás pozorovala skupina mimozemských výzkumníků, zaznamenala by značnou rozmanitost ve zvucích, gestech, postoji těla.My si říkáme „ahoj“ a „nazdar“, potom spolu někdy prohodíme pár slov nebo si jen zamáváme, když se míjíme. Nizozemci se třikrát, dvakrát nebo jednou políbí na tvář, někdy na ústa; mladí lidé v Anglii nebo v Americe se objímají. (str. 43)

Řeč zvířat

… a můžeme jí rozumět?
Autorka: Eva Meijerová
Přeložila: Veronika Havlíková ter Harmsel

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-271-2080-2
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Řeč zvířat vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Nizozemská spisovatelka Eva Meierová píše také písňové texty a věnuje se hudbě a umění. Svůj první román vydala v roce 2011, pak následovaly kratší prózy a básně a v roce 2016 vyšla kniha Řeč zvířat. Učila filozofii (zvířat) na univerzitě v Amsterdamu a v současnosti působí na Univerzitě Wageningen, kde se věnuje výzkumu komunikace zvířat.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘeč zvířat
... a můžeme jí rozumět?

Meijer, Eva

Grada, 2019

zobrazit info o knizeZdar jak sviňa
bez těchto hlášek v Brně nepřežiješ

Hlaváček, Honza Žanek

Jota, 2019

zobrazit info o knizeLet na Měsíc

Dyer, Alan

Slovart, 2019

zobrazit info o knizeMauthausen
Ďábel v líbezné krajině

Vlk, Václav

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeNesamozřejmý národ?

Hlaváček, Petr (ed.)

Academia, 2019

Napsat komentář