Houba do každé rodiny

Banks_SpongeBobVeVesmiru
Absurdními nápady je svět doslova zaplaven. Čas od času se ale stane, že vhodně uchopený nápad, navzdory své zdánlivé nesmyslnosti, přinese šokující úspěch. Představte si, že mořská houba v kalhotách ovládla (nejenom) dětský svět.

Mezi říjnovými novinkami nakladatelství CPress, člena skupiny Albatros Media, se objevila i útlá knížečka Stevena Bankse SpongeBob ve vesmíru (Sandy’s Rocket, 2001). Překlad dodala Zuzana Paseková.

Není jistě náhodou, že původní autor příběhů podvodní říše Zátiší bikin a její velice různorodé fauny je člověk se zaměřením na mořskou biologii. Připočtěme ještě jeho animátorské schopnosti a máme před sebou úspěšného autora jménem Stephen McDannell Hillenburg. Fenomén veselé žluté houby v hnědých šortkách, černých botách a s červenou kravatou nastoupil svou cestu k úspěchu již před dvaceti lety, tedy v roce 1999. Od té doby se tento animovaný filmový hrdina propracoval k nehynoucí slávě a k více než dvěma stům padesáti televizních dílů ve dvanácti řadách. V roce 2009 se SpongeBobova dobrodružství objevila i v českém dabingu, a tak se jim otevřela cesta i k českému dětskému diváku. Ale pochopitelně nejen k němu. Jako mnohé jiné komiksové postavy se i SpongeBob v kalhotách dočkal pozornosti nejednoho dospělého zájemce. Od roku 2017 se vydávání české verze komiksů chopilo nakladatelství Crew, nicméně již o dva roky dříve zahájilo nakladatelství CPress sérii nekomiksových, vyprávěcích SpongeBobů, určených prioritně začínajícím čtenářům. Prvním titulem tohoto projektu se stala kniha SpongeBob – Houba na suchu (SpongeBob Movie: Sponge Out of Water Junior Novelization). Za zmínku ovšem stojí, že ještě o rok dříve se pro změnu nakladatelství XYZ, rovněž ze skupiny Albatros Media, odvážilo přijít s titulem SpongeBob & filozofie (SpongeBob SquarePant and Philosophy: Soaking Up Secrets Under the Sea!). V tomto případě šlo o populárně naučnou publikaci s výrazně větším rozsahem a zaměřenou na popularizaci různých filozofických směrů.

SpongeBob ve vesmíru vypráví příběh titulního hrdiny a jeho přátel během dobrodružných kosmických cest. Setkáme se s hvězdicí Patrikem, stejně jako s veverkou Sandy žijící pod vodou. Chybět ovšem nemohou ani ostatní SpongeBobovi známí a kamarádi. Sépiák, pan Krabs nebo třeba hlemýžď Gary. Nebyl by to samozřejmě SpongeBob, kdyby se něco nezvrtlo. A tak se můžeme těšit na celou řadu humorných situací a nedorozumění, která se posléze v dobré obrátí.

Vázaná knížečka o formátu zhruba A5 a rozsahu lehce přesahujícím šedesát stran je připravena pro čtenáře od věku šesti let. Nejspíš i proto je text vyveden velkým fontem. Publikace pochopitelně disponuje celou řadou celostránkových ilustrací v černobílém provedení přímo svádějícím k vybarvení čtenářovou vlastní rukou. Ano, nemýlíte se, dostáváte do rukou klasickou nabídku dva v jednom. Text k přečtení a omalovánky pro rozptýlení. Autorem obrázků je Clint Bond.

SpongeBob na rozdíl od mnoha jiných současných útoků zaměřených na pozornost dětského čtenáře nijak neurazí. Navíc není, jak už jsem se zmínil, orientován jen striktně na dětského konzumenta. Jsem si prakticky jist, že právě v příběhové formě vydávané pod hlavičkou CPressu jde o prostředek přímo volající k využití při společně tráveném čase napříč generacemi. V sérii SpongeBob v kalhotách v těchto dnech vychází novinka Hrátky se SpongeBobem – sbírka zábavných úkolů, hádanek a dalších aktivit. A chybět samozřejmě nebudou ani krátké komiksové příběhy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpongeBob ve vesmíru

Banks, Steven

CPress, 2019

Napsat komentář