A tak šel na velkou pouť…

A tak tedy jdu_Dynybil
Poutník, který se vydá na cestu do španělského Santiaga de Compostela, podniká zároveň výpravu do vlastního nitra, neboť právě při této pouti opravdu pozná sám sebe. Jaké zážitky nasbíral bývalý sportovec Jiří Dynybil?

„Na mou duši, že nedokážu přesně říci, kdy poprvé, a především kolikrát jsem odpovídal na otázku, proč jsem se stal na krátkou, leč vydatnou část života poutníkem. Ta odpověď je nesmírně těžká.“ Osobní deník s mnoha zajímavými zážitky a příběhy poutníků z různých končin světa, které Jiří Dynybil potkal na své Svatojakubské pouti ze San Sebastianu ke katedrále v Santiagu de Compostela, po nejobtížnějších trasách – pobřežní Camino del Norte a původní Camino Primitivo. 787 km vytrvalým deštěm i jarním sluncem, městy a vesnicemi, zemí spálenou lesními požáry i takřka nedotčenou přírodou. Na této pouti nelze nic předstírat. Před nikým, a hlavně ne sám před sebou.

 

A tak tedy jdu…

Cestopis a příběh o prožití 787 km Svatojakubské cesty
Autor: Jiří Dynybil

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7557-214-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu A tak tedy jdu… vydalo nakladatelství Epocha.

 

Ukázka z knihy

Můj pohled se za pomoci ranních slunečních paprsků snaží proniknout šerem. Je tři čtvrtě na sedm, říká mi budík. Nerad vstávám ráno do tmy, je ale polotma, tak vstávám tak napůl. Nejdřív oslovuji své údy, jde to. Hýbají se a docela bez bolestí. Včerejší vodoléčba a odpočinek měly úspěch. Ale to je můj dojem v ještě ležící poloze. S batohem se nyní nezatěžuji, chci i dále pokračovat v dobré náladě. Rychle umývárna, jediné umyvadlo je celé moje – a následně si dopřeji i celý svůj standardní ranní přežívací gymnastický program.
Jdu dolů na snídani, seňora mi přináší opečené krajíčky baget, máslo, marmeládu a café con leche. macu jsem tentokrát nezapomněl. Potom dostávám poutnické razítko a platím – 25 eur. Nocleh stojí 15 eur a zřejmě tu večerní polévku počítá jako kompletní večeři. Nic neříkám. Bylo mi tady dobře.
Balím batoh, připadá mi, že mám těch věcí stále více. Nakonec do něho všechno nacpu a přemýšlím, čeho bych se mohl zbavit. Bez výsledku. Pokládám batoh na postel a snažím se vplazit do popruhů. Mám úspěch, jsem ještě svěží a silný. Scházím dolů, loučím se se seňorou, děkuji za všechno. A opět přání: Buen camino.
Nebe je bez mráčků, krásný čerstvý jarní vzduch, je osm hodin, a tak tedy jdu. (str. 31)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jiří Dynybil

Jiří Dynybil (* 1947) je bývalý zdatný sportovec a hokejový trenér, podnikatel, žijící desítky let v Německu a Španělsku. Během svého života musel vzdorovat mnoha těžkým zdravotním překážkám, které ho doprovázely i na jeho Svatojakubské cestě. Vystudoval v Praze obor televizní a rozhlasové studiové techniky, později se v zahraničí musel přeučit na nejnovější směry analogové a digitální průmyslové elektroniky. V tomto oboru pracoval jako inženýr až do počátku osmdesátých let, následně i s vlastní obchodní firmou. Mnoho cestoval, například tři roky po Střední a Jižní Americe, s touhou poznávat jiné země, kultury, přírodu a lidi. To byl pro něj také ten hlavní podnět pro absolvování tradiční Svatojakubské pouti. Přečtěte si také naši reportáž ze křtu knihy A tak tedy jdu…

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Epocha.


Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. Jeho ediční profil byl tehdy vyhraněný, soustředil se na historii prezentovanou životopisnými monografiemi významných postav českých, ale i světových dějin. V roce 2002 se Epocha rozšířila, a to nejen personálně, ale především koncepčně. Její ediční záběr se rozrostl o další žánry a s tím se rozšířila i autorská základna, která se neomezuje jen na domácí zdroje. Dominantním směrem ediční koncepce zůstává i nadále literatura faktu a historie, nově je velký prostor v edičních plánech věnován fantastice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeA tak tedy jdu...
Cestopis a příběh o prožití 787 km Svatojakubské cesty

Dynybil, Jiří

Epocha

Napsat komentář