Superhrdinský komiks vhodný i pro mladší čtenáře

avengers_rukavice_nekonecna
Nakladatelství Crew vydalo první díl série Můj první komiks, která cílí především na dětské čtenáře. Jak se však ukázalo, bez znalosti kontextu ze světa Marvel to nepůjde.

Autory komiksové knihy Avengers: Rukavice nekonečna jsou Brian Clevinger a Lee Black. Knihu vydalo roku 2019 v edici Můj první komiks nakladatelství Crew. Tato edice má být určena primárně mladším čtenářům, kteří se s komiksovým světem Marvel teprve seznamují. Autoři jim proto přizpůsobili míru i podobu násilných scén v knize, neznamená to však, že by byl příběh o to méně akční.

Děj komiksové knihy se točí kolem postavy jménem Thanos. Thanos je postrachem vesmíru, který získal klenoty nekonečna, jež mu dávají možnost vládnout celému vesmíru. S pomocí těchto klenotů zničil polovinu populace všech světů, stejně jako některé z členů Avengers a Fantastické čtyřky. Zbývající superhrdinové a padouši v čele se Spidermanem, Wolverinem, Ms. Marvel a Doctorem Doomem se musí pokusit zdánlivě nezastavitelného padoucha přemoci.

Ačkoli má být kniha určena pro čtenáře nad sedm let věku, pro dobrou orientaci v ději je potřeba alespoň povrchní povědomí o světě Marvel a superhrdinech, kteří jej obývají. V komiksu totiž nejsou vysvětleny základní informace, proto by měl čtenář alespoň základními znalostmi disponovat již předtím, než začne knihu číst. Nicméně myslím, že vzhledem k oblibě filmů s tematikou Avengers, které bodují i u dětí, nebudou mít čtenáři s tímto problém. V úvodu se navíc dočkají medailonku s informacemi o hlavních aktérech. Nejde sice o vyčerpávající výklad, ale pro začátek dostačuje.

avengers_rukavice_nekonecna_1

Děj knihy odpovídá cílové skupině čtenářů. Má jednoduchou zápletku, která spočívá v tom, že antihrdina Thanos získal rukavici nekonečna, opatřenou klenoty nekonečna, a tuto rukavici je mu nutné za pomoci týmu superhrdinů sebrat, aby nezničil vesmír. Autoři děj oživili jednoduchou situační komikou spočívající zejména ve vzájemném pošťuchování se mezi postavami.

Pokud ke knize přistoupí již zkušenější čtenář, rychle zjistí, že do základní chronologie Avengers příliš nezapadá. To však považuji za zcela pochopitelné vzhledem k tomu, z jakého konceptu kniha vychází. Než jsem se pustila do čtení, čekala jsem, že mi bude komiks připadat příliš zjednodušený (přirovnala bych to ke svým pocitům z Lego Batmana, které byly poměrně rozpačité). Kniha mě však příjemně překvapila – na první pohled není na ději poznat nadměrná deformace příběhu a postav, vlastně jde o celkem zajímavé a zábavné čtení. Komiks jsem testovala i na zástupci z cílové skupiny čtenářů, konkrétně na svém devítiletém synovi. Měl úspěch, o čemž svědčí fakt, že další díly série se ocitly na seznamu přání k Vánocům.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAvengers: Rukavice nekonečna
Můj první komiks

Black, Lee – Clevinger, Brian

Crew, 2019

Napsat komentář