Odpovědi důležité k přežití lidstva

21 lekci pro 21 stoleti
V předchozích dvou publikacích se izraelský historik zabýval minulostí a budoucností. Tentokrát se zaměřil na přítomnost a hledá odpovědi na otázky bezprostředně se dotýkající aktuální lidské existence a její blízké budoucnosti.

VYTVOŘILI JSME MÝTY, abychom sjednotili náš druh.
ZKROTILI JSME PŘÍRODU, abychom získali moc.
MĚNÍME ŽIVOT, abychom uskutečnili svoje nejbláznivější sny.
ALE ROZUMÍME JEŠTĚ SVÝM VLASTNÍM PROBLÉMŮM? Anebo naše vynálezy odsoudí lidstvo k bezvýznamnosti?
Kniha hledá odpovědi na zásadní otázku: CO ZNAMENÁ BÝT ČLOVĚKEM V DNEŠNÍ CHAOTICKÉ DOBĚ?
BUDOUCNOST NEPOČKÁ, PŘIPRAVME SE NA NI…
Kniha Sapiens nám ukázala, odkud jsme přišli. Homo deus hleděl do budoucnosti. Publikace 21 lekcí pro 21. století se zabývá současností a dobou, která bude bezprostředně následovat. V jednadvaceti kapitolách věnovaných jednotlivým závažným problémům zkoumá Harari, co znamená být člověkem ve věku šířícího se chaosu.
Jaké důsledky pro člověka bude mít využívání robotů a umělé inteligence? Jak se vypořádáme s životem ve světě zaplavovaném falešnými zprávami? Jakou váhu bude mít národní a náboženské cítění? Čemu bychom měli naučit svoje děti?
Harari upozorňuje na zásadní politické, technologické, sociální a existenciální otázky, jež před námi vyvstávají tváří v tvář proudu dezorientujících změn. Pokud chce lidstvo přežít ve světě plném čím dál ostřejších protikladů, musí na tyto otázky odpovědět. Dokážeme si pod přísným pohledem Velkého bratra uchovat svobodu volby? Jaké budou požadavky na trhu práce a jak bychom se na ně měli připravit? Jak se vypořádat s hrozbami terorismu? Proč je politický systém liberální demokracie v krizi?

Ukázka z knihy

Ztrátu orientace a zděšení z nadcházející katastrofy posiluje rychlý rozklad společnosti pod náporem nové techniky. Liberální politický řád fungoval v průmyslové společnosti parních strojů, rafinerií a televizních přijímačů. S informační revolucí internetu a biotechnologií dost dobře neladí. Politici ani voliči nechápou, co se děje, natož aby věděli, jak na výbušný potenciál změn reagovat. To inženýři, nikoli politické strany, vynalezli internet, pro nějž nikdo nehlasoval, a ten jako virus už od devadesátých let napadá svět a změnil jej k nepoznání. (str. 24)

Ohlasy na knihu

Fascinující a přesvědčivé dílo.

- Bill Gates

21 lekcí pro 21. století

Autor: Yuval Harari
Přeložila: Zdena Gubalová

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 162×238 mm
ISBN: 978-80-7335-612-5
Doporučená cena: 419 Kč

 

Knihu 21 lekcí pro 21. století vydalo nakladatelství Leda. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Yuval Noah Harari je izraelský historik a profesor na katedře historie na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, který se proslavil bestsellerem o historii lidstva Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci. V současné době se zabývá hlavně makrohistorií, snaží se nalézat vztah mezi dějinami a biologií, či vztah a rozdíly mezi Homo sapiens a zvířaty.

Zdroj informací: společnost Audiotéka.cz


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává též zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Napsat komentář