Nenechte si ujít v týdnu od 28. října do 3. listopadu 2019

nenechte_si_ujit
Příští týden se v knihovnách koná plno zajímavých akcí, těšit se můžete například na Roberta Fulghuma, který přijel do Česka představit svůj nový román, ale také na křest knížky Ivana Mládka či uvedení knihy o prezidentu Václavu Havlovi.

Kromě toho se uskuteční přednáška o Antoine de Saint-Exupérym či křest knihy Simony Votyové Chci tě mít ve skříni.

Začneme ale v Knihovně města Olomouc. V úterý 29. října se zde uskuteční akce pro všechny děti, které zajímají knížky a výtvarné umění. Organizátoři ji nazvali podle knížky Daisy Mrázkové Co by se stalo, kdyby a budou si s dětmi povídat o textech a ilustracích této autorky. A malí návštěvníci si navíc budou moci vytvořit vlastní ilustraci do knížky. Vše začíná od 9.30.

Další akce je jako stvořená pro všechny milovníky knížek Malý princ či Citadela. V brněnské Knihovně Jiřího Mahena se totiž koná přednáška Život a dílo: Antoine de Saint-Exupéry. Především Malý princ se stal doslova legendárním příběhem, ve kterém si své najdou snad všechny generace – rozhodně tedy nejde jenom o dětskou knížku. I sám autor byl velice zajímavou osobou, kromě literatury miloval i letectví, což se mu nakonec stalo osudným. Víc už se ale dozvíte na brněnské přednášce, koná se od 16.00 na pobočce v Černovicích (Charbulova 38).

Během celého měsíce října jste se mohli po naší republice setkat se známým americkým spisovatelem Robertem Fulghumem. Vyjel totiž po Česku na turné, během kterého představoval svoji novou knihu U Devíti draků a jedné ovce, která je druhým dílem trilogie Opravář osudů. Naposledy můžete autora vidět v OstravěDivadle Mír, kam přijede v úterý 29. října. Akce začíná v 19.00, tak si ji nenechte ujít.

V Ostravě ještě zůstaneme, ve středu 30. října přijede do Domu knihy známý zpěvák, bavič a humorista Ivan Mládek a na akci od 16.00 divákům přiblíží svoji publikaci Obrazem i slovem, kterou vydal v loňském roce. Dílo nabízí ucelený pohled na malířskou tvorbu tohoto známého baviče a potěší tak hlavně ty z vás, kteří se zajímají o výtvarné umění.

A Ostrava ještě jednou. Do Domu knihy můžete zavítat i ve čtvrtek 31. října, kdy se zde koná besedaMilošem ZapletalemMarií Rottrovou. Miloš Zapletal totiž nedávno vydal knihu Za zády slavných. Popisuje v ní svoje příběhy z showbyznysu, které zažil v zákulisí koncertů, zábavných pořadů či zpoza televizní obrazovky. Samozřejmě se v knize dozvíte mnohé o zákulisí soutěže Miss, jejímž byl prezidentem. Na ostravské akci se tak dozvíte zajímavosti jak od něj, tak i od zpěvačky Marie Rottrové, o které je v knížce také řeč. Vše začíná v 16.00.

Podíváme se také do hlavního města. Ve čtvrtek 31. října se v Paláci knih LuxorPraze uskuteční křest knihy Simony Votyové Chci tě mít ve skříni. Vypráví o soužití dvou lidí, kterým se narodí autistická dcera. Román je napsaný z pohledu ženy i muže, podrobně tak popisuje rozdílné pocity mladého páru. Od autorky můžete znát také její první román Provařená, podle kterého se nyní natáčí stejnojmenný celovečerní film – ukázku z této knížky si ostatně můžete přečíst na našich stránkách. Křest knižní novinky začne v 18.30.

Další akce, kterou můžete navštívit, se uskuteční v Knihovně Václava Havla v Praze ve čtvrtek 31. října. Autorky Lenka KabrhelováRosamund Johnston zde od 17.00 představí svoji novou knihu Havel v Americe, která obsahuje svědectví osobností, jako je Bill Clinton, Madeleine Albright, Timothy Snyder či Suzanne Vega, kteří se s prezidentem Václavem Havlem osobně znali. Dozvíte se, jak Havla vnímají a v čem je pro ně inspirativní. Součástí křtu bude i diskuse s Petrem Pithartem a dalšími hosty o odkazu Václava Havla v USA.

A týden zakončíme v Městské knihovně v Litvínově. Na pátek 1. listopadu si zde připravili pěknou akci pro všechny malé dobrodruhy. Událost je nazvaná S baterkou do knihovny, a tak už určitě tušíte, co se bude dít. Pro děti je připravený strašidelný program. Akce začíná v 19.00 a je určená pouze pro registrované dětské čtenáře.

  Plno dalších literárních událostí najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář