Láska umí zastavit čas

odeon
Říká se, že stará láska nerezaví. Ale jak dlouho může vydržet odloučení? Mohou se lidé milovat i po padesáti letech, jež strávili každý jinde a s někým jiným a zdaleka nejsou tím, kým byli?

Příběh lásky plný emocí, krásy i vtipu. Taková je kniha, kterou napsal kolumbijský spisovatel Gabriel García Márquez. Dílo se jmenuje Láska za časů cholery a bylo vydáno v letošním roce v nakladatelství Odeon.

Autor se narodil roku 1927 na karibském pobřeží Kolumbie. Jako začínající novinář přispíval do různých provinčních novin. Později byl zpravodajem a díky této profesi se dostal do Evropy i na revoluční Kubu. V padesátých letech vytvořil několik povídkových próz, ale nebyl s nimi spokojen, a tak se začal věnovat filmové kritice. Často bývá označován za nejvýznamnějšího představitele tzv. magického realismu, i když je těžké jeho rozmanité dílo někam zařadit.

Autorův první román vyšel v roce 1955 a jmenoval se Všechna špína světa. Do České republiky se dostal až v roce 2006. Velkým literárním počinem, který mu zajistil úspěch, bylo dílo Sto roků samoty, které napsal v roce 1967. V roce 1982 získal Nobelovu cenu „za své romány a povídky, v nichž se neskutečné snoubí s reálným ve světě plném představivosti a odrážejícím život a konflikty kontinentu.“ (citace z Wikipedia)

Tento román vyšel již v roce 1985. Hlavními hrdiny jsou velice mladí Fermina Dazová a Florentino Ariza, kteří se do sebe bezhlavě zamilují. Jejich láska však nevydrží věčně a touha po luxusu a bezstarostném životě vláká Ferminu do náruče mladého úspěšného doktora Juvenala Urbina, za kterého se nakonec provdá. Florentino Ariza se zlomeným srdcem odcestuje ze země, aby na svou osudovou lásku zapomněl. Ale není to tak snadné, jak si myslel, a tak se později do města vrací.

Příběh začíná ve chvíli, kdy doktor Juvenal Urbino umírá a opouští svou oddanou manželku. Ve chvíli, kdy se tento fakt dozví Florentino Ariza, se vyprávění přesouvá jinam – zpátky do minulosti. Čtenář se tak dozví, jak započala i skončila velká zamilovanost dvou mladých lidí a co všechno je potkalo, než se zase setkali. Víc už neprozradím, abych případnému čtenáři nezkazila úžasný zážitek, jejž tato kniha rozhodně přináší.

Román je velice krásný a opravdu povedený. Přítomnost velkého množství nedůležitých událostí vytváří dojem roztříštěnosti a nesourodosti. Ale po přečtení knihy se čtenáři všechno pospojuje jako dílky v dětské skládačce.

Jediný fakt, jenž mi na knize vadil, je to, že kniha není rozdělena na kapitoly a odstavce. Text je jednolitý a čtenáři tak může dělat problém naplno se soustředit nebo najít místo, kde přestat číst. Je to ale drobnost, kterou za překážku nemusí považovat každý.

Jinak se mi román líbil. Je psaný skvělým jazykem a dýchalo z něj určitě kouzlo starých časů. Autor je totiž povedeným vypravěčem, který donutí svého čtenáře dávat pozor i na sebemenší detaily. Je sice těžší udržet pozornost, ale dílo stojí opravdu za to.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska za časů cholery

Márquez, Gabriel García

Euromedia Group, 2012

Napsat komentář