Vzhůru za dobrodružstvím!

napeti fantasy
Vydejte se s hlavními dětskými hrdiny na dobrodružné výpravy. Většina z nich se ponese v duchu pátrání, ať už po zmizelém štěněti, lupiči historických dokumentů či vrahovi alchymisty. A nebude chybět ani rytíř a jeho panoš. 

Hlavní hrdinové Viktor a Žofie se rozhodnou vypátrat zmizelé štěně, aniž by tušili, co tím způsobí. Podaří se jim odhalit pachatele? To se dozvíte v nové knize od dvojice českých autorek pro děti. Obsahuje i krásné ilustrace.

Kam se podělo to roztomilé štěně, které ještě včera cupovalo na kousky maminčinu kuchařku? Viktor s Žofií rozjíždějí detektivní pátrání. Ani jeden z nich však netuší, že se tak dostanou do velkého nebezpečí. Podezřelých je hodně, věřit nemůžou nikomu. A nejhorší je, že vyřešení celého případu mají celou dobu přímo před očima. Dvojice autorek navazuje na svou úspěšnou a oceňovanou prvotinu dalším napínavým a atraktivně ilustrovaným příběhem.

Ukázka z knihy

Crrrrr… Nepříjemný drnčivý zvuk prolomil ticho dětského pokoje. Napůl spící Viktor zamáčkl budík a ještě se na chvíli schoulil pod peřinu. Přes žaluzie k němu dopadaly dotěrné paprsky ranního slunce, a tak si hlavu přikryl polštářem.
„Au!“ vykřikl najednou a odkopl peřinu. Mnul si palec u nohy, do kterého se mu ostrými zoubky zahryzlo malé tříbarevné ště­ňátko. Psí kluk se původně jmenoval Seneca a byl to prázdninový dárek od tety. Jméno dostal podle slavného filozofa, kterému se ale rozumem zatím vůbec nevyrovnal.

Viktor a pripad zmizeleho psa_ukazka1

Přečtěte si zbytek naší ukázky.

Viktor a případ zmizelého psa

Autoři: Pavlína Jurková, Jarmila Vlčková
Ilustrovala: Martina Fojtů

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-2560-9
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Viktor a případ zmizelého psa vydalo nakladatelství Grada. Prolistujte si další ukázku.

O autorkách

Herečka Pavlína Jurková (1977) dělí své umělecké aktivity mezi divadlo, psaní divadelních scénářů a dabing. Spolu s Jarmilou Vlčkovou založila v roce 2006 úspěšné autorské divadlo pro děti Láryfáry. I když nemohou být více rozdílné, spojuje je právě láska k oboru a také chuť podnikat a zkoušet nové věci. Viktor a záhadná teta Bobina je jejich první společně napsanou knihou. Svět dětí je pro ně to nejhezčí, co může být.
Jarmila Vlčková je herečka, scenáristka a spisovatelka. Absolvovala VOŠ hereckou v Praze. Během studia spolupracovala s Národním a Vinohradským divadlem. V současnosti hostuje v Příbramském divadle a Divadle Anfas. Autorsky spolupracovala s divadlem Krapet.
Martina Fojtů je akademická malířka. Ráda maluje, kreslí, stříhá, lepí… Od roku 2001 také pořádá výtvarné kurzy.

Informace o autorkách byly čerpány ze stránek knihaprodeti.cz.

————————————————

Zatímco předchozí hrdinové pátrali po ztraceném pejskovi, trojice kamarádů z Klárova se snaží odhalit lupiče historických dokumentů. Aby se jim to povedlo, musí zjistit, do jakého zámku pasuje dračí klíč.

Závěrečný díl oblíbené dobrodružné série z Klárova.
Kamarádi Vojta, Jindra a Tereza chtějí na vlastní pěst vypátrat, kdo stojí za krádeží cenných historických dokumentů z klárovské radnice. Největší záhadou v případu je nalezený veliký klíč ozdobený figurkou draka. K jakému zámku patří? A jakou cenu má pro tajemnou postavu, která partu pronásleduje a neštítí se ani vydírání? Během napínavého pátrání kamarádi odhalí, kde je skutečné srdce Klárova.

Ukázka z knihy

Druhý den vyrazili Jindra, Vojta a Tereza hned po škole ke kostelu. Chtěli si prohlédnout jeho vnitřek a zjistit, kudy jim neznámý zloděj unikl.
Všude tam bylo plno dělníků v oranžových vestách, kteří lezli po lešení a cosi kutili. Když děti vešly dovnitř, zjistily, že o vnitřní stěny je opřeno několik vysokých žebříků. Restaurátoři se na nich věnovali barevným mozaikám v oknech a malbám na stěnách. (str. 56)

Zahada draciho klice

Záhada dračího klíče

Autor: Petr Šlik
Ilustroval: Petr Morkes

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-00-05582-4
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Záhada dračího klíče vydalo nakladatelství Albatros. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Petr Hugo Šlik vystudoval geodézii a jako zeměměřič také pracuje. Hraje na bicí v kapele Neúspěšný atlet a na kytaru v kapele Hugo a já, pro kterou zároveň skládá hudbu a píše texty. Žije v Roztokách u Prahy. Je autorem knih pro děti a mládež i dospělé. Je držitelem Ocenění poroty XIV. ročníku Literární ceny Vladimíra Vokolka 2010 v kategorii od 25 do 35 let. Jeho kniha Tajemství jeskyně pokladů byla zařazena do katalogu Nejlepší knihy dětem 2015/2016, výběru nejlepších dětských knih podle Komise pro dětskou knihu SČKN a České sekce IBBY. V roce 2016 vydal „román na přeskáčku“ pro dospělé Tržiště.

Zdroj informací: nakladatelství Albatros

————————————————

Česká spisovatelka Oldřiška Ciprová stvořila nového knižního hrdinu. Chudý mladík Sebastian se rozhodne vydávat se za panoše a stane se pomocníkem významného rytíře. O to větší překvapení pro něj je, když se bude muset po jeho boku vydat do bitvy…

Chudý a věčně hladový Sebastian při útěku před strážnými vrazí do vozu šlechtice, který zde právě čeká na nového panoše. Mladík se začne za panoše pohotově vydávat a stane se pomocníkem temného rytíře, Damiána z Davosu.
Nadšení z nové služby mu ale vydrží jen do doby, než zjistí, že musí svého pána doprovázet i v boji. Sebastian se tedy chystá na svou první bitvu po boku nejsilnějšího královského rytíře. Překvapivé rozuzlení napínavého příběhu tě naprosto uchvátí.

Ukázka z knihy

Sebastian od té chvíle nepromluvil ani slovo. V hlavě měl zmatek. Samozřejmě se potřeboval nasytiti, jak mu rytíř nabízel, ale rozhodně nestál o to nechat se někde zabít.
Cestou ke krčmě vyhodnocoval svou situaci a těsně předtím, než s Damiánem do hostince dorazili, dospěl k názoru, že se s rytířem dosyta nají a při vhodné příležitosti vezme do zaječích. (str. 17)

V kůži rytíře

Autorka: Oldřiška Ciprová
Ilustrovala: Lenka Němcová

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 130×212 mm
ISBN: 978-80-271-2093-2
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu V kůži rytíře vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Oldřiška Ciprová (*1979) je česká divadelní herečka a spisovatelka. Oldřiška dělá všechno naplno. Když závodí v běhu nebo triatlonu, ráda vítězí. Když se věnuje režii vlastních scénářů na divadle, žije každou maličkostí, která se odehraje na pódiu. Miluje zvířata, a tak má ve svém malém domku velkého psa a dvě kočky. A stejně tak je to s jejím psaním – dělá to s láskou, plným nasazením a vždycky s myšlenkou na své čtenáře. Mezi její díla patří např. Nevěsta železného králePrincezna veronská – nevěsta knížete BoleslavaHříšná královnaDoubravka PřemyslovnaZhubni a nezblni! či Ema a jednorožec – Kouzelný roh.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Hlas Evy Josefíkové přenese posluchače do Prahy v době vlády Rudolfa II. Jeho dvůr obývají alchymisté a mezi ně patří i otec hlavní hrdinky Fiorelly. Ta společně s přáteli musí vypátrat vraha alchymisty a zachránit svého tatínka.

Alchymie a alchymisté neměli v dějinách zrovna nejlepší pověst. Svůj díl má na tom jistě senzační literatura líčící alchymisty jako šarlatány a podvodníky a jejich pokusy jako pavědu. Přesto alchymisté přispěli k sumě vědeckého poznání, i když kámen mudrců nebo přeměnu obyčejného kovu ve zlato žádný z nich nedokázal. Při svých pokusech využívali znalosti a postupy známé i ze seriózního vědeckého bádání. Znali kovy a ovládali metalurgické postupy, pracovali s kyselinami a využívali metody jako destilaci nebo sublimaci.
Přestože byli v trvalé nepřízni církve, která je podezírala ze satanistických praktik a čarodějnictví, alchymií se vážně zabývali i tak respektovaní vědci jako například Isaac Newton. Alchymií se dokonce zabývaly i ženy, tvrdí se to například o manželce císaře Zikmunda, Barboře Celské.
Rájem alchymistů a umělců se v 17. století stal pražský dvůr císaře Rudolfa II. Císař do Prahy natrvalo přesunul své sídlo v roce 1583 a podle zlých jazyků té doby měl „zájem jen o čarodějníky, alchymisty, kabalisty a jim podobné“.
Alchymistou na císařském dvoře je i Giovanni da Ponte, otec dívky Fiorelly, kterou jsme poznali již v Bratrstvu křišťálu, předcházejícím dílu historické detektivní série.
Po vraždě jednoho z alchymistů se i on ocitne v nebezpečí. Inkvizitor, který zločin vyšetřuje, považuje alchymisty za pomocníky ďábla a podezřelým je pro něj každý z nich. V situaci, kdy je Giovanni držen inkvizicí v hradní laboratoři a nesmí se nikam hnout, už mu může pomoci jenom jeho bystrá dcera. Fiorella se dá okamžitě do vyšetřování. I tentokrát na to není sama. Její dva přátelé, platnéřský učeň Lukáš a žák Martin, také nevěří, že vražda je ďáblovým dílem. Krok po krůčku odhalují tři přátelé v uličkách středověké Prahy pravděpodobný průběh zločinu a totožnost vraha. Stopa tentokrát vede až na Pražský Hrad, na císařský dvůr.

Záhada mrtvého netopýra (audiokniha)

Autor: Vlastimil Vondruška
Interpretka: Eva Josífková

Vazba: CD
ISBN: 8590236102828
Doporučená cena: 299 Kč

 

Audioknihu Záhada mrtvého netopýra vydalo nakladatelství Radioservis, na jejichž stránkách si můžete poslechnout ukázky.

O autorovi

Vlastimil Vondruška (nar. 1955 v  Kladně) je český spisovatel, historik a publicista, autor řady historických románů. Působil v Československé akademii věd, v Národním muzeu v Praze, jako podnikatel se řadu let zabýval výrobou kopií historického skla (založil sklárnu Královská  huť v Doksech). V posledních letech se věnuje výhradně literatuře a historii spolu se svou ženou Alenou, která je rovněž spisovatelkou. Napsal více než padesát vědeckých studií a článků o dějinách hmotné kultury, mnoho knih vědeckých a populárně naučných, více než čtyřicet historických románů pro dospělé (některé z nich pod pseudonymem Jan Alenský) a několik knih pro mládež. Přízeň čtenářů si získal především historickými detektivkami z doby vlády Přemysla Otakara II. Jeho nejúspěšnějším titulem je čtyřdílná Přemyslovská Epopej (reportáž z prezentace knihy). Dosud prodal více než půl milionu knih. Mezi jeho díla patří např. Ulička hanby, Vzpoura goliardů, Osmanský tábor či  Husitská epopej. Za svou práci obdržel roku 1987 Cenu literárního fondu, roku 2005 od Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu Zlatou stuhu IBBYv kategorii Literatura faktu a populárně naučná literatura pro mládež a v letech 2006 až 2013 několik Cen čtenářů. Přečtěte si náš rozhovor s autorem či reportáž z autogramiády.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZáhada mrtvého netopýra (audiokniha)

Vondruška, Vlastimil

Radioservis, 2019

zobrazit info o knizeV kůži rytíře

Ciprová, Oldřiška

Grada, 2019

zobrazit info o knizeZáhada dračího klíče

Šlik, Petr Hugo

Albatros, 2019

zobrazit info o knizeViktor a případ zmizelého psa

Jurková, Pavlína - Vlčková, Jarmila

Grada, 2019

Napsat komentář