Nenechte si ujít v týdnu od 30. září do 6. října 2019

nenechte_si_ujit
I příští týden bude ve světě literatury živo. Koná se křest knih Trenér či Prima mazlíček, ale zajít můžete třeba i na besedu se známým slovenským spisovatelem. A zapomenout nesmíme ani na literární festival HumbookFest a Týden knihoven 2019.

Možná i vaše knihovna pořádá v rámci Týdne knihoven zajímavou akci, která stojí za navštívení.

Začneme hned v pondělí 30. zářípražském Paláci knih Luxor. Bude se zde křtít kniha Kláry Kotábové Prima mazlíček: Příběhy s dobrým koncem. V této knize se můžete dočíst o pejscích, kteří to mnohdy měli hodně těžké. Naštěstí, jak naznačuje i podtitul knihy, se jedná o příběhy se šťastným koncem. Knihu pokřtí herečka Kateřina Kaira Hrachovcová. Akce začíná v 16.00.

V pražském Paláci knih Luxor ještě zůstaneme. V pondělí 30. září se zde koná totiž ještě jeden křest. Od 18.00 zde představí knihu Martina Kodýdka Trenér, která mapuje svět dětského fotbalu a nabízí i napínavý příběh a dva odlišné pohledy na mládežnickou hru. Kmotrem knihy se stane oblíbený herec a režisér a hlavně milovník fotbalu Jakub Kohák.

A do třetice Praha. V pondělí 30. září se v Městské knihovně sejdou tři mladé spisovatelky za účelem autorského čtení. Můžete se těšit na blogerku Michaelu Dočkalovou, absolventku Literární akademie J. Škvoreckého Veroniku Brožkovou a držitelku ocenění Máchova růže a vydavatelku Náměsíčníku Alžbětu Bublanovou. Akce se uskuteční na pobočce Korunní od 17.00, tak neváhejte a dorazte poznat mladé spisovatelky a jejich tvorbu.

úterý 1. října se podíváme do Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově. Letos je to přesně sto let od vydání prvního knihovního zákona a knihovny po celé republice si toto výročí připomínají. Vyškovská knihovna si k této příležitosti připravila pro své návštěvníky besedu s populárním slovenským spisovatelem Michalem Hvoreckým. Pokud tento autor patří mezi vaše oblíbené, nebo naopak chcete poznat něco ze slovenské literatury, je tato akce pro vás jako stvořená. Začíná v 16.30, tak si ji nenechte ujít.

Ve čtvrtek 3. října se v Knihovně města Hradce Králové od 17.00 uskuteční autorské čtení českého básníka a hudebníka Jonáše Zbořila. Autor byl za svůj básnický debut Podolí z roku 2013 nominován na Cenu Jiřího Ortenu a na Magnesii literu za objev roku. Ukázku z jeho prvotiny si můžete přečíst i na našich stránkách. Akce se uskuteční v rámci projektu Spisovatelé do knihoven.

sobotu 5. října se v Kongresovém centru v Praze koná literární festival HumbookFest. Můžete se tu setkat s českými i světovými autory, redaktory, překladateli i blogery. Pozvání přijali například americká spisovatelka Mary E. Pearsonová či australský autor Jay Kristoff, z českých autorů Kateřina Šardická, Pavel Renčín nebo Anna Musilová. Svoji novinku představí také Pavel Callta a Raego. A nebude chybět ani kouč Jan Mühlfeit, který prozradí, jak odhalit svůj vnitřní talent. Program je opravdu bohatý, což se můžete přesvědčit na oficiálních stránkách akce.

Jak už jsme zmínili v úvodu článku, příští týden je Týdnem knihoven, a tak se v knihovnách po celé republice koná plno zajímavých akcí. Podívejte se na stránky i vaší knihovny, možná také něco pořádá. Například v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově si k Týdnu knihoven připravili Den otevřených dveří – čeká na vás komentovaná prohlídka knihovny. Celý týden si také můžete koupit knížku v Bazaru knih či se přijít zaregistrovat za snížený poplatek.

 Na další literární akce se můžete podívat do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář