Ve čtvrtek do kutilského ráje

hobbies-kutilstvi
Dnes vám představíme knihy, které se věnují koníčkům a spojují příjemné s užitečným. Můžete se zdokonalit ve fotografování předmětů nebo vyzdobit svou zahradu příbytkem pro hmyz. Výrobou panenek do hracího domečku pak uděláte radost dětem, které se do kreativního procesu jistě také rády zapojí.

Domečky pro panenky představují tradiční hračku, která nestárne. Přestože jsou dnes hračkárny zahlceny nepřeberným množstvím variací na takové domečky, panenky i vybavení, vlastnoručně vyrobená hračka má vždy zvláštní kouzlo a samotný proces výroby může být zdrojem zábavy pro dospělé i děti. S knihou Ekopanenky do domečků se naučíte nejen vyrobit panenky z přírodních materiálů, ale můžete načerpat i mnoho inspirace pro vytvoření řady doplňků, oblečků a zařízení z odstřižků látky či zbytků kartonu.

Děti potřebují panenky nejen na mazlení, ale určitě také později drobné panenky a panáčky vhodné do tradičních „domečků“. Zhotovte svým dětem maličké waldorfské panenky z přírodních materiálů.
K výrobě těchto figurek jich není potřeba velké množství – vystačíte si s drobnými odstřižky vhodných měkkých, nejlépe netřepivých látek a úpletů. Oblečky a doplňky lze také ušít z tenkého kvalitního filcu.
Panenky s pohyblivými končetinami mohou děti převlékat, vyrábět jim další oblečky, ukládat do postýlek, vozit v kočárku a prožívat s nimi běžné situace ze života dětí i dospělých.
Domečky s figurkami nezabaví jen „školkové“ děti, ale spoustu zábavy, si s nimi užijí i starší děti, třeba při zhotovování doplňků, oblečků, malého nábytečku apod.

Ekopanenky do domečků

Autorka: Tereza Jarošová

Počet stran: 80
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-247-2927-5
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Ekopanenky do domečků vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Hlavní kouzlo „domečkových“ panenek spočívá v jejich ohebnosti a polohovatelnosti. Ty jsou zajištěné vloženou drátěnou kostrou uvnitř tělíčka a končetin. Na tyto výztuže se mi nejvíce osvědčil obyčejný vázací drát o průměru 0,65 – 0,7 mm, prodávaný navinutý na dřevěném hranolku. Doporučuji koupit lakovaný (většinou zelenou barvou), popřípadě pozinkovaný (stříbrný), pokud si ovšem nechcete při práci pořádně začernit ruce.
Až budete drát kupovat, dejte si pozor na dráty potažené PVC. Jsou také zelené a navinuté na hranolku, ale na výrobu panenek jsou příliš měkké. Navíc nepříjemně páchnou použitým plastem. Další možností jsou čističe dýmek a různé jiné žinylkové dráty.

Prohlédněte si celou ukázku

O autorce

Tereza Jarošová je maminkou tří skvělých dětí, ženou báječného muže a nadšenou panenkářkou – tvůrkyní panenek s duší. Navrhuje, učí šít a tvoří originální ručně šité panenky z přírodních materiálů na hraní i na práci. Ráda vyrábí z krásných materiálů věci, které vydrží déle než pět minut a kompenzuje si tak nekonečný koloběh domácích prací. Na druhou stranu nemá ráda překážítka a lapače prachu, takže každá věc, kterou vyrábí, musí být nejen pro potěchu oka, ale hlavně funkční, jako třeba panenky. O výrobě panenek vede také vlastní blog.

Zdroj: ekopanenky.cz

O nakladatelství

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

 ————————————————

Jak vytvořit lákavé fotografie produktů? Jaké pohledy, světlo a pozadí využít k vytvoření decentní, vyvážené fotografie, která produkt co nejlépe prodá? Heidi Adnum ve své knize Naučte se fotografovat PRODUKT představuje celou škálu různorodých produktů a materiálů, k nimž je v každém jednotlivém případě třeba zaujmout jiný způsob fotografování. Není třeba drahého vybavení; kvalitní fotografie produktu závisí zejména na smysluplné kompozici a vhodném aranžmá. S touto knihou se dozvíte, jak na to.

Kniha určená především pro fotografování produktů – např. vašich rukodělných výrobků.
Chcete, aby na fotografii vypadal váš výrobek co nejlépe? Kniha obsahuje spoustu kapitol, kde každá se zabývá něčím trošku jiných. Protože např. fotografování textilních věcí a fotografování šperků si zaslouží trochu jiný přístup. Každý produkt potřebuje trochu jiné podmínky aby mohla vzniknout skvělá fotografie.
Kniha se dělí na tři větší části:
Na začátku knihy se seznámíte s tím, jak vlastně fotoaparát funguje. Autor se zaměřuje jak na výběr vhodného fotoaparátu, tak např. i na režimy fotografování, které jsou pro produkty nejvhodnější. Další kapitoly nám ukazují celý postup, od plánování fotografie, přes výběr pozadí až např. po výrobu fotografických pomůcek, jako je např. světelný stan, odrazná deska nebo stativ. Dozvíte se tu jak na to a k čemu se vám dané pomůcky můžou hodit.
V druhé části knihy již přichází fotografování jednotlivých produktů – móda a textilie, tašky, kabelky a doplňky, šití a pletení, šperky, panenky a hračky, keramika a hrnčířství, umění, knihy, časopisy a papírové zboží nebo věci do domácnosti. Kniha zahrnuje několik druhů produktů, kde každý z nich si žádá individuální přístup, který nám autorka v každé dané kategorii ukazuje. Začíná plánováním a přípravou, řeší kompozici, upozorní nás na časté chyby apod.. Na konci každé kategorie je také slavný fotograf, který tento druh snímků fotí již několik let a i on nám dá spoustu cenných rad, které nám usnadní práci až se do takového fotografování pustíme.
Třetí část knihy je zaměřená na finální úpravy fotografií. Autorka radí při jednotlivých krocích, např. jak oříznout snímek, a nebo jak využít nástroj expozice při úpravách v počítači. Dočtete se také něco o zálohování fotek a případném řešení různých problémů. Na závěr dostanete pár podnikatelských tipů jak lépe prodávat své výrobky a v čem vám v tomto směru pomohou sociální sítě.
Na konci knihy nechybí ani slovníček pojmů, který nabízí rychlý přehled odborných termínů, který třeba ne každý zatím zná.
V knize najdete spoustu skvělých rad a triků, jak vaše produkty vyfotit co nejlépe a nechat je tak zazářit!

Naučte se fotografovat PRODUKT

Nechte své výtvory mluvit za sebe
Autor: Heidi Adnum
Přeložila: Nikol Barochová Zachovalová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-7413-394-7
Doporučená cena: 360 Kč

Knihu Naučte se fotografovat PRODUKT vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

I s omezeným rozpočtem mohou vznikat vynikající produktové fotografie a tato kniha vám poradí, jak na to. Všechny tipy, rady a návody, které tu najdete, jsou šité na míru rukodělným tvůrcům a nevyžadují žádnou orientaci ve fotografické hantýrce. Seznámíte se se základy fotografie a práce s fotoaparátem, abyste dokázali světu lépe zprostředkovat svůj příběh. Zvládnete vytvořit skvělé fotografie a připravit je ke zveřejnění, než byste řekli švec. Jakmile pochopíte, co stojí za úspěšným produktovým snímkem, přestanete se při fotografování trápit a začnete si ho užívat. Čtenáři této knihy budou vědět, jak důležitou roli hraje ve fotografii světlo a jak jej při fotografování co nejlépe využít ve prospěch svých výrobků.

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Heidi Adnum žije v Newcastlu v Austrálii se svým manželem a synem. Pracuje jako fotografka, vede instruktážní workshopy a o fotografování napsala i knihu.

Zdroj informací: heidiadnum.com

O nakladatelství

Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. Stěžejní produkcí jsou praktické návody pro fotografy všech úrovní a široká řada knih v edici Naučte se kreslit a malovat… V nabídce vydavatelství nechybí ani populární témata z oblastí oblíbených výtvarných technik.

 ————————————————

Pro všechny zahradní kutily a příznivce hmyzu je zde výborná a přehledná kniha Domečky pro včely a užitečný hmyz. Entomolog Petr Bogusch v ní ukazuje výrobu vhodného domečku, dává tipy na jeho umístění do zahrady a péči o něj, ale zároveň popisuje i běžně se vyskytující hmyz, který budete mít šanci spatřit v jeho okolí.

Aby byl hmyzí domeček brzy plný života, potřebujete vědět, jaký materiál na jeho stavbu použít. Důležitá je nejenom vnější konstrukce, ale i výplň. Různé druhy hmyzu totiž potřebují ke svému hnízdění různé typy dutin a úkrytů. Musíte také vědět, kde domeček umístit a jak pečovat o něj a o jeho drobné obyvatele. Poté se už můžete usadit někde poblíž a pozorovat a poznávat různé druhy, které se do něj postupně začnou stěhovat.

Domečky pro včely a užitečný hmyz

Autor: Petr Bogusch

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-2510-4
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Domečky pro včely a užitečný hmyz vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Petr Bogusch (*1980) vystudoval entomologii na katedře zoologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Zabývá se zbarvením, ekologií a etologií samotářských včel, především kleptoparazitických druhů.

Zdroj: vesmír.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše tipy na knihy o kreativitě a kutilství? Dejte nám vědět v komentářích

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEkopanenky do domečků

Jarošová, Tereza

Grada, 2019

zobrazit info o knizeNaučte se fotografovat PRODUKT
Nechte své výtvory mluvit za sebe

Adnum, Heidi

Zoner Press, 2019

zobrazit info o knizeDomečky pro včely a užitečný hmyz

Bogusch, Petr

Grada, 2019

Napsat komentář