Román inspirovaný čarodějnickými procesy

Dcery carodejneho vrchu
Příběh s doslova čarovnou atmosférou své čtenáře ohromí jak mrazivou zápletkou, tak působivým prostředím. Zároveň nabídne pohled do života chudých rodin v Británii 17. století.

Jak velký je rozdíl mezi soumrakem a svítáním? Jak tenká je hranice mezi skutkem milosrdným a silou nečistou? A jak ostrá je čára mezi tímto a jiným světem? Bess Southerns, přezdívaná také matka Demdike, to odjakživa uměla se zvířaty, dovedla je slovem snadno uklidnit a také dobře znala sílu léčivých bylin. Patří zkrátka mezi obdařené. Uživit sebe a dceru se třemi dětmi není lehké, nouze klepe na dveře co chvíli, a za pomoc druhým, za uzdravení nemocného člověka či zchromlé kravky člověk vždycky kus chleba domů přinese. A obdařenost se dědí, koluje potomstvu v krvi, a je na každém z nich, k jakým úmyslům chtějí své schopnosti užívat, zda k dobrodiní či odplatě, a zda je vůbec užívat chtějí… Román spisovatelky Mary Sharrattové je inspirován čarodějnickými procesy v anglickém Lancashire v roce 1612, které vyvrcholily devíti popravami. Celým příběhem se nese otázka, zda některá obvinění z čarodějnictví mohla být oprávněná. Sharrattová v příběhu dovedně snoubí historická fakta s moderní psychologií a barvitým líčením běžného života chudých lidí, jejichž jediná naděje na lepší budoucnost spočívá v jejich „obdařenosti“, tedy ve schopnostech, jež jedni považují za svaté a druzí za nečisté. Děj se postupně přesouvá z přírody, statků a vesnic do sídel vrchnosti, do žaláře i na popraviště, spěje k nevyhnutelnému závěru, ale přesto dál vyjadřuje naději v podobě nezdolných ženských charakterů, v podobě matek a dcer, jež dokážou milovat, soucítit i odpouštět.

 

Dcery čarodějného vrchu

Autorka: Mary Sharrattová
Přeložila: Ina Leckie

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-756-5501-1
Doporučená cena: 358 Kč

Knihu Dcery čarodějného vrchu vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Na sklonku dne jsem ho tehdy poprvé potkala – zrovna se, chlapec, hrabal z kutné jámy, kde se kámen dobývá. zapadající slunce mu zlatilo vlasy. Byl štíhlý, mladý a přehezký. Taková čistá duše, žádné zlo z něj nevanulo, žádná zášť. Hned jsem věděla, že tenhle hoch na mě neplivne jen proto, že jsem bosá otrhaná žebračka. Že mi nebude spílat ani mě nehodí do příkopy. Měl cosi v očích – takovou vlídnost, pochopení. když na mě pohlédl, bolavá kolena mi změkla. A když se usmál, dojetím se mi srdce rozbušilo, divže jsem nepadla do mdlob. Co by mohl takový mládenec chtít vdově se hřbetem ohnutým padesáti křížky, jako jsem já? (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Tato kniha představuje nový přístup ke známému tématu a zavede čtenáře do časů, kdy nevinnost hynula na strach, malichernou pomstychtivost a pověrčivost. Rozhodně člověka očaruje.

News Enterprise

Mary Sharratová úspěšně spřádá historické detaily, drama a citovou rovinu do krásného a živoucího příběhu. S dobrou zápletkou, věrohodnou atmosférou a správně dávkovaným napětím je to nesporně okouzlující kniha.

Historical Novels Reviews, Editor’s Choice

Sharrattová mistrně líčí příběh prostřednictvím výrazného osobního vyprávění Bess Demdike a Alizon, jejichž hlasy dosahují skrz dlouhá staletí až k nám a nepochybně čtenáře osloví, osvítí a mají co nabídnout k zamyšlení.

Renaissance

Vydatné a podmanivé… Bess a její klan žijí a dýchají přímo na stránkách knihy – alespoň nějakou dobu – a my si z tohoto setkání s nimi odnášíme nový pohled na to, co se v Lancashire léta páně 1612 mohlo opravdu stát.

January Magazine

 

Mary Sharrattová

Mary Sharrattová se narodila v americké Minnesotě, dvanáct let žila v Německu a posléze se s belgickým manželem usadili v anglickém hrabství Lancashire. Zaměřuje se na historické i smyšlené charaktery silných, odhodlaných a inteligentních žen, které boří zažitá pravidla a dokážou jít za svými sny. Sharrattová získala řadu ocenění, její román Extáze byl Amazonem vyhlášen nejlepší knihou měsíce. Nakladatelství JOTA chystá vydání dalších životopisné dílo Mary Sharrattové: román Iluminace pojednává o životě Hildegardy z Bingenu, středověké mystičky, lékařky, skladatelky a spisovatelky.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.


Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi největší nakladatelství v České republice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDcery čarodějného vrchu

Sharrattová, Mary

Jota, 2019

Napsat komentář