Porozumějte dětem a pomozte jim

Prirucky-pro-soucasne-i-nastavajici-rodice
Tentokrát jsme mysleli na rodiče. Pomoc v knihách najdou ti, jejichž ratolesti se potýkají s problémy (např. s výslovností či jsou „oběťmi“ sociálních sítí). Též se dozvíte o novém zjištění, že zážitky z raného dětství si v sobě neseme po celý život a mají vliv na naše zdraví.

První z rádců ocení hlavně rodiče dítek, které mají problém s výslovností. Prostřednictvím her a dalších aktivit si vyzkouší dechová cvičení, procvičí si logické myšlení a rozvinou slovní zásobu i své smysly. Součástí knihy jsou i pohádky a říkánky.

Není výslovnost vašeho dítěte ideální? Je načase s tím něco udělat! Kniha napomůže zábavnou formou rozhýbat jazýčky budoucích školáků. Hry a aktivity jsou rozčleněny do čtrnácti různých témat odrážejících svět předškoláčků. Pestrý obrazový doprovod děti přirozeně motivuje a pomůže jim v hravém cvičení.
V knize najdete: dechová, motorická a artikulační cvičení, hry na rozvoj smyslů, slovního vyjadřování a logického myšlení, pohádky, říkanky a písničky i s notovým zápisem, přitažlivé ilustrace.

Ukázka z knihy

Rozhybej svuj jazycek

Rozhýbej svůj jazýček

Zábavné hry pro rozvoj řeči
Autorka: Marcela Kotová

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 168×238 mm
ISBN: 978-80-247-1955-9
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Rozhýbej svůj jazýček vydalo nakladatelství Grada. A nezapomeňte se podívat na ukázku.

————————————————

Moderní vědci se zaměřili na nemoci doprovázející stáří a na základě nových poznatků odhalili jejich původ už v prenatálním období a raném dětství. Podle nich to, co zažijeme v tomto období, nás více či méně ovlivní na celý život.

Má dědečkův zážitek vliv na fobii vnuků?
Nová disciplína zabývající se příčinami zdraví a nemocí nyní dokazuje, že ozvěny událostí, vlivů a zkušeností z dětství rezonují i v nejzazších chodbách života ve středním věku a stáří. Tímto směrem se ve výzkumu začal ubírat epidemiolog David Barker, který zjistil, že nedostatečná výživa plodu, projevující se ve špatném růstu a nízké váze při narození, může mít příčinnou souvislost s rozvojem onemocnění věnčitých tepen o několik desetiletí později. Ukazuje se, že onemocnění, jež byla dosud vždy přičítána až pozdní fázi dospělého věku – kardiovaskulární choroby, na něž dodnes umírá příliš mnoho lidí –, mají původ v rizikových faktorech, které působily na plod v prenatálním období a na dítě v prvních několika letech života. Jinými slovy, vliv toho, co se stalo v dětství, přetrvává celý život.

Ukázka z knihy

Už jsem se zmínil, že rodičovská praxe může mít na vývoj jednotlivých dětí hluboký, nicméně rozmanitý vliv. Zatímco orchidejovité děti jsou odlišné, ovlivnitelné i jemnými odstíny přístupu rodičů k výchově, pampeliškovité děti procházejí dětstvím poměrně hladce, bez ohledu na dovednosti či slabosti rodičů. (str. 230)

Zaujala vás kniha? Přečtěte si zbytek ukázky.

Orchidej a pampeliška

Šťastné děti – geny, výchova nebo něco jiného?
Autor: W. Boyce
Přeložil: Václav Petr

Počet stran: 404
Vazba: vázaná
Formát: 151×209 mm
ISBN: 978-80-7553-691-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Orchidej a pampeliška vydalo nakladatelství Triton.

————————————————

Nevíte si někdy rady s rodičovstvím? Přijde vám, že selháváte? Tak to je omyl! Stačí na sebe neklást tak vysoké požadavky a naslouchat své intuici. V jednoduchosti je klid a předvídatelnost, což může usnadnit vzájemné soužití.

Helle Heckmannová věnovala dlouhá léta péči o děti. Mezi základní principy její práce patří jasnost a srozumitelnost, péče a vnímání dospělého jako vzoru hodného nápodoby. V Pěti zlatých klíčích jednoduše a prakticky popisuje potřeby malých dětí a nabízí cesty a řešení, jak jim my dospělí můžeme poskytnout co nejlepší péči.
Nejdůležitějším poselstvím knihy je jednoduchost. Vyzývá nás, abychom se obrátili do nitra a začali opět naslouchat vlastní intuici. Všechny odpovědi máme v sobě, pouze se musíme naučit důvěřovat tomu, že jsou postačující. Nepotřebujeme si komplikovat život příliš mnoha nároky, které máme sklon klást na své rodičovství.
S klidem láskou, dostatkem času a trpělivostí můžeme vytvořit to nejlepší prostředí pro dítě, které se rozhodlo vybrat si nás jako svého průvodce životem.
Děti jsou s námi jen velice krátkou dobu. Dokud je dítě v naší péči, máme je doprovázet různými etapami jeho vývoje, jak nejlépe dovedeme. Dobrý začátek je důvěřovat, že jednoduchost je dobrá, protože nabízí klid a předvídatelnost.
Rodičovství je největší dar života, ale je to zároveň cesta vývoje a příležitost poznat lépe sám sebe, poznat další rozměry života. Takže nepřistupujte k této velké výzvě jako k břemenu, ale s radostí a nadšením. Přijměte fakt, že to nejdůležitější, co můžete dát svému dítěti, je vaše přítomnost.

Ukázka z knihy

Zásady slušného chování u stolu jsou skvělá věc, a pokud se je dítě naučí nenásilným způsobem, budou mu ku prospěchu v mnoha společenských situacích , až bude starší. Pokud se děti naučí po jídle sklízet ze stolu v raném věku, budou to pak dělat přirozeně samy od sebe nejen doma, ale i na návštěvě u kamarádů: nebudou o tom muset vůbec přemýšlet. (str. 71)

Pět zlatých klíčů k naplněnému životu s dětmi od narození do sedmi let

Autorka: Helle Heckmannová
Přeložila: Marta Darom

Počet stran: 130
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7530-175-8
Doporučená cena: 228 Kč

 

Knihu Pět zlatých klíčů k naplněnému životu s dětmi od narození do sedmi let vydalo nakladatelství Malvern.

O autorce

Helle Heckmannová je waldorfská pedagožka a kulturní geografka – věnovala dlouhá léta péči o děti. Mezi základní principy její práce patří jasnost a srozumitelnost péče a vnímání dospělého jako vzoru hodného nápodoby.

————————————————

Současná mladá generace musí čelit velkému tlaku v podobě sociálních sítí. Facebook, Instagram či Twitter často ovládají jejich životy a dospívající se stávají zajatci online světa. Díky následující knize získáte návod, jak tuto situaci řešit a jak zabránit, aby děti propadly digitální závislosti.

Kniha Dítě v síti je přehledný a praktický návod, jak přistupovat k výchově a vzdělávání dětí během současné expanze informačních technologií. Zabývá se mnoha paradoxy dnešní „doby datové“, která nabízí dětem i dospělým stejně tak úžasné příležitosti jako dosud netušená rizika.

  • Jak se smysluplně vzdělávat v situaci, kdy všechny informace jsou k dispozici na pár kliknutí, ale je těžké vyznat se v jejich kontextu?
  • Jak zamezit tomu, aby děti upadly do digitální závislosti?
  • Jaké podporovat v dětech užitečné návyky a schopnosti, které jim pomohou uspět v budoucnosti, jež bude stále více závislá na algoritmech?
  • Jak vztahy v rodině uchránit před náporem smartphonů, sociálních sítí a počítačových her?
  •  Jak se „vypínat“ a zůstávat ve světě offline a nestat se otrokem světa online?

Ukázka z knihy

Děti, které život dříve trávily venku s kamarády, ho dnes (doslova) věnují mobilům. Dětský čas je totiž zboží. Google, Facebook, výrobci telefonů, operátoři nebo online prodejci čehokoliv útočí na naše děti, aby byly co nejvíce online, aby co nejvíce lajkovaly, chatovaly, natáčely, fotily, sdílely a hrály. Vychovávají si tak budoucí zákazníky – a závisláky. (str. 13)

Dítě v síti

Manuál pro rodiče a učitele, kteří chtějí rozumět digitálnímu světu mladé generace
Autoři: Daniel Dočekal, Jan Müller, Anastázie Harris, Luboš Herger, Katarina Kratochvílová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 175×225 mm
ISBN: 978-80-204-5145-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Dítě v síti vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorech

V Česku neexistuje další publicista, který by měl tak hluboké znalosti informačních technologií jako Daniel Dočekal. Tak třeba před pár lety, zatímco ostatní nadšeně vzývali Facebook a poskytovali mu všechna svá data, psal Daniel o jeho nebezpečích. V knize je autorem praktického manuálu pro rodiče. Původem programátor, dnes autor webu 365tipu.cz, přednáší o internetu na školách i státních institucích. Má syna (12), který nejradši paří Fortnite.
Jan Müller je editor knihy, který projekt Dítě v síti jako součást online magazínu Flowee založil. V roce 2018 vydal knihu Průvodce budoucností aneb Jak si užít globální krizi, která téma technologií nahlíží v širším kontextu. V 90. letech založil mediální přílohu v Lidových novinách, později řídil magazín Pátek LN, měsíčníky Strategie a ZEN. Má sedmiletého syna (to je ten chlapec na obálce knihy), který je mistrem Minecraftu, a dceru (12), která miluje TikTok.
V 90. letech řídila Anastázie Harris lifestylové magazíny, stála u zrodu Novy, pracovala v Respektu. Vynikající stylistka a mimořádně sečtělá novinářka píše pro Flowee, její texty najdete v sekci knihy Co mobil dal a vzal. Je autorkou knihy Alžběta II., pracující žena. Má syna (12), který při výběru her bere v potaz hodnocení na stránkách Common Sense Media (aktuálně hraje Warships Blitz), a dceru (20), studentku Oxfordské univerzity, která do knihy napsala o sextingu a selfie fotkách.
Luboš Herger se na internet se přihlásil v létě 1994 a byl tak unesen, že téhož roku vrátil průkazku do studovny Národní knihovny ČR. Na sociální sítě však od počátků nahlíží se směsí úžasu a hrůzy, neboť lidstvo odnaučily přemýšlet (dvakrát měřit) a ponoukají k bezhlavé rychlosti (do všeho řezat). Do roku 2015 zahraniční reportér (LN, MF Dnes, Respekt, Reflex, Euro), nyní na volné noze. Jeho texty najdete v sekci „Kniha digitálních džunglí.“
Katarina Kratochvílová vystudovala VOŠ Václava Hollara v oboru ilustrace a od roku 2013 vystavuje. Tvoří ve stylu magického realismu. Tuto knížku obohatila ilustracemi novodobých božstev, která bez ohledu na vyznání uctívá většina dnešní populace. Zrozeni ve 21. století, překračují hranice náboženství, jsou mladí a digitální. Série je věnovaná každému, kdo ráno s vypínáním budíku reflexivně spouští Instagram a není si úplně jistý rozdílem mezi smrtí a režimem offline.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozhýbej svůj jazýček
Zábavné hry pro rozvoj řeči

Kotová, Marcela

Grada, 2019

zobrazit info o knizeOrchidej a pampeliška
Šťastné děti – geny, výchova nebo něco jiného?

Boyce, W. Thomas

Triton, 2019

zobrazit info o knizePět zlatých klíčů k naplněnému životu s dětmi od narození do sedmi let

Heckmannová, Helle

Malvern, 2019

zobrazit info o knizeDítě v síti
Manuál pro rodiče a učitele, kteří chtějí rozumět digitálnímu světu mladé generace

Dočekal, Daniel – Harris, Anastázie – Müller, Jan – Heger, Lubomír

Mladá fronta, 2019

Napsat komentář