Thrillery z různých prostředí

Thrillerove romany
Knižní příběhy, které jsme pro vás dnes vybrali, mají společné to, že se jedná o napínavé thrillery, přesto je každý originální. První poodhalí komplikované vztahy, druhý se zaměřuje na špionáž, další spadá do kategorie psychothrillerů a poslední se odehrává ve sportovním prostředí.

Zdánlivě nevinný výlet dětí ze školky se proměnil v drama. Pětiletá Emma se na hodinu ztratila, a zatímco ji se podařilo najít, tak učitelka Myléne se pohřešuje. Souhra náhod? Kdeže, právě Emmina matka je  milenkou otce ztracené Myléne. A nalezená dívka toho ví určitě víc, než tvrdí…

Zdánlivě obyčejný den a zdánlivě obyčejné osudy lidí, které spolu souvisí víc, než by se mohlo zdát. Školka U pěnkavek vyjíždí na výlet, během stavění lesních domečků se ale ztratí malá Emma. Několik učitelů, včetně nepříliš oblíbené diabetičky Myléne, se ji vydá hledat. Po hrůzostrašné hodině strachu se holčička najde, ale co její učitelka? Myléne zůstala v lese, glykemický index nebezpečně klesá a pětiletá Emma opakuje jediné: „Já nevím“. Je to ale pravda? Ve skutečnosti toho ví víc, než by měla, což si uvědomuje především její matka, která má poměr s otcem zmizelé Myléne. A situace se začíná komplikovat…

Ukázka z knihy

Den pomalu končí. Na různých místech mýtiny stojí pět chatrčí různé velikosti a  konstrukce. Všechny soutěž vyhrály, děti jsou nadšené, utrmácené, špinavé až za ušima. Kromě několika odbojníků většina z nich oznámení návratu uvítala. (str. 48)

Já nevím

Autorka: Barbara Abelová
Přeložila: Helena Beguivinová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 157×213 mm
ISBN: 978-80-7597-483-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Já nevím vydalo nakladatelství XYZ. A nezapomeňte na ukázku.

O autorce

Barbara Abelová se narodila v roce 1969 v Bruselu, kde žije dodnes. Její největší vášní jsou literatura a divadlo. Ve 23 letech debutovala jako uvedená autorka divadelní hry. Její knihy jsou přeloženy do několika světových jazyků a dočkaly se televizního a filmového zpracování.

————————————————

Tentokrát zabrousíme do špionážního prostředí z období studené války. V Německu vyrostla Berlínská zeď a hlavní hrdina má za úkol dostat z východního Berlína britské agenty. Jednoho však za dramatických okolností ztratí… Dokáže Alec Leamas jako dvojitý agent získat důvěru německé tajné služby?

Autora proslavil coby revolucionáře špionážního žánru. Není tu nezničitelný James Bond ani megalomanský padouch jako jeho protivníci, ale je tu jedna bezpečnostní služba stojící proti druhé a někdy i proti třetí. Takhle to ve světě špionáže za studené války opravdu fungovalo, přestože, jak autor tvrdí v brilantním doslovu, je to dílo čisté fikce.
Alec Leamas má za úkol dostat z Východního Berlína všechny britské agenty poté, co město rozdělila zeď. Jednoho mu však Němci zastřelí. Po návratu do Londýna přistoupí na riskantní plán obvinit agenta Mundta z toho, že je dvojitý špion — sám Leamas má totiž tuto roli hrát a získat si důvěru německé tajné služby. Krůček po krůčku se celá hra blíží k překvapivému konci…

Ukázka z knihy

Američan podal Leamasovi další šálek kávy a řekl: „Nechcete se jít vyspat, pane? Můžeme vám zavolat, kdyby se objevil.“
Leamas neodpověděl, jen se díval z okna do prázdné ulice směrem k hraničnímu přechodu.
„Nemůžete čekat věčně, pane. Možná přijde jindy. Můžeme požádat Politzei, aby kontaktovala Agenturu; můžete tu být zpátky za dvacet minut.“ (str. 7)

Ohlasy na knihu

Lepší špionážní příběh jsem nikdy nečetl.

- Graham Greene

John Le Carré je velmistr špionážních příběhů.

- Financial Times

Špion, který přišel z chladu

Autor: John Carré
Přeložila: Veronika Volhejnová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-257-2823-9
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Špion, který přišel z chladu vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

John le Carré, vlastním jménem David John Moore Cornwell, se narodil v roce 1931. V padesátých a šedesátých letech pracoval pro britskou výzvědnou službu, ale jeho kariéru ukončila známá aféra s Kimem Philbym. Poté se věnoval už jen psaní, jak řadě románů se svým nejznámějším hrdinou Georgem Smileym v hlavní nebo vedlejší roli, nebo knihám stojícím samostatně. Mezi jeho knihy patří např. Dědictví špionů, Noční recepční či  Zrádce mezi námi.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Jaké to je být matkou syna, který v patnácti letech zavraždil devět lidí? Co se jí honí hlavou? S těmito a dalšími otázkami se svěřuje hlavní hrdinka Eva v dopisech adresovaných bývalému manželovi. Uvažuje nad tím, zda neselhala v synově výchově a jaký podíl na tragédii má právě ona.

Před dvěma lety Kevin, syn Evy Khatchadourianové, zavraždil sedm svých spolužáků ze střední školy, zaměstnance školní jídelny a oblíbenou učitelku angličtiny. V době činu mu bylo teprve patnáct let, takže dostal velmi mírný trest, který si nyní odpykává ve vězení pro mladistvé na severu státu New York.
Eva v dopisech bývalému manželovi Franklinovi líčí historii Kevinova dětství a dospívání. V obavách, že synovu povahu ovlivnila vlastními omyly a nedostatky, se zpovídá ze svých rozpolcených pocitů, vztahu k mateřství a rovněž ke Kevinovi samotnému. Přitom se ptá, jak velký podíl má na celé tragédii ona sama.
Lionel Shriver předkládá čtenáři naléhavý, strhující a zneklidňující příběh hrůzného masakru, klade znepokojivé a závažné otázky, na které neexistují jednoduché odpovědi, a v závěru svého strhujícího psychologického thrilleru zasadí čtenáři jednu nečekanou ránu.

Ukázka z knihy

V dávné minulosti jsem měla spíš historky s mnohem exotičtějším obsahem, z Lisabonu, nebo z Katmandu. Ale nikoho ty zážitky z ciziny nezajímaly, no vážně, a i z tvé okázalé zdvořilosti jsem snadno vyrozuměla, že osobně dáváš přednost anekdotickým perličkám z prostředí blíž domova. Kupříkladu historka o výstředním střetu s výběrčím mýta na mostě George Washingtona.

Ohlasy na knihu

Lionel Shriver má přesně spočítané riziko, s nímž příběh vystavěla. A její risk se vyplácí, když se jí daří precizně zahrát na strunu velmi křehké intimity.

- Wall Street Journal

Musíme si promluvit o Kevinovi

Autorka: Lionel Shriverová
Přeložila: Petra Klůfová

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-7588-116-8
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Musíme si promluvit o Kevinovi vydalo nakladatelství Mystery Press, kde najdete i ukázku.

O autorce

Americká spisovatelka Lionel Shriver se narodila v roce 1957 v Gastonii v Severní Karolíně, studovala na Kolumbijské univerzitě, kde získala titul magistra umění, žila v Nairobi, Bangkoku a Belfastu. Coby novinářka přispívá sloupky, články a recenzemi do řady renomovaných periodik, jako jsou Guardian, New York Times, Wall Street Journal či Marie Claire. Je autorkou jedné sbírky povídek, dvou novel a třinácti úspěšných románů, z nichž nejznámější je psychologický thriller Musíme si promluvit o Kevinovi (2003), za který získala prestižní britské ocenění Orange Prize. Se svým manželem, jazzovým bubeníkem Jeffem Williamsem, žije střídavě v Londýně a v New Yorku.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Vítejte na nejznámějším cyklistickém závodě světa. Někteří účastníci jsou pro vítězství schopni udělat cokoliv. Po několika nešťastných nehodách se Marc Moreau, bývalý voják, rozhodne odhalit vraha.

„Někteří závodníci riskují život, aby vyhráli aspoň jedinou etapu Tour de France, při sjezdech se třeba řítí z kopce více než devadesátikilometrovou rychlostí, ovšem nyní vím, že jsou i tací, kteří by kvůli vítězství i zabíjeli.“
Marc Moreau je profesionální závodník s vojenskou minulostí. Jako člen jednoho z nejlepších cyklistických týmů se účastní Tour de France. Po sérií podezřelých nehod se na něj obrátí místní policie s prosbou o pomoc. Je možné, že se mezi závodníky či v jejich těsném okolí pohybuje vrah?
Podle nadšených recenzí dělá Zepeda touto knihou pro závodní cyklistiku totéž, co kdysi udělal Dick Francis pro koňské dostihy. Utáhnětě si helmy, nebezpečný závod právě začíná…

Ukázka z knihy

Někteří závodníci riskují život, aby vyhráli aspoň jedinou etapu Tour de France, při sjezdech se klidně řítí z kopce více než devadesátikilometrovou rychlostí, ovšem teď už vím, že existují i  tací, kteří by kvůli vítězství zabíjeli. Vrah je mezi námi a policie po mně chce, abych ho našel. (str. 9)

Ohlasy na knihu

Prostředí závodní cyklistiky srší napětím už samo o sobě, a co když se přidají ještě podezřelé nehody? A přesně to udělal Jorge Zepeda Petterson ve svém nervydrásajícím románu plném zákulisních intrik. Tempo a vzrušení, jaké nabízí Černý trikot, si nezadá se závody světové třídy.

- Alexander McCall Smith

Černý trikot

Autor: Jorge Petterson
Přeložila: Jana Novotná

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7473-813-5
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Černý trikot vydalo nakladatelství Kniha Zlín. Pokud vás kniha zaujala, můžete si přečíst ukázku.

O autorovi

Jorge Zepeda Patterson (1952) je spisovatel a novinář. Narodil v Mexiku, na pařížské Sorbonně získal doktorát z politických věd. Pravidelně přispíval svými sloupky do amerického vydání deníku El País. Během let založil a řídil různá periodika. Jeho knižní debut Los corruptores (Korupčníci) z roku 2013 mu vynesl nominaci na cenu Dashiella Hammeta, za druhý román v řadě politických thrillerů Milena o el fémur más bello del mundo (Milena aneb nekrásnější stehenní kost světa) získal v roce 2014 cenu nakladatelství Planeta, třetí titul série Los usurpadores (Uzurpátoři) vyšel v roce 2018. Jeho román s detektivní zápletkou zasazený do prostředí Tour de France Černý trikot se překládá do dvanácti jazyků.

Zdroj informací: nakladatelství Kniha Zlín


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá nevím

Abelová, Barbara

XYZ, 2019

zobrazit info o knizeŠpion, který přišel z chladu

Carré, John Le

Argo, 2019

zobrazit info o knizeMusíme si promluvit o Kevinovi

Shriverová, Lionel

Mystery Press, 2019

zobrazit info o knizeČerný trikot

Petterson, Jorge Zepeda

Kniha Zlín, 2019

Napsat komentář