Nenechte si ujít v týdnu od 26. srpna do 1. září 2019

nenechte_si_ujit
I dnes vám přinášíme tipy, kam zajít v následujícím týdnu za literaturou. Přestože jsou stále prázdniny a nabídka knihoven není tak bohatá, určitě tu najdete zajímavé nápady, kam v týdnu vyrazit – konkrétně na literární akce pod širým nebem v Litoměřicích či Žatci. Potěšíme ale také fanoušky legendárního komiksu Čtyřlístek, v Českých Budějovicích se koná výstava u příležitosti 50. výročí prvního vydání Čtyřlístku.

Knihovna Karla Hynka MáchyLitoměřicích pořádá už od 17. srpna akci nazvanou Knihovna pod širým nebem. Stejně tomu bude i příští týden, kdy můžete tuto letní čítárnu navštívit naposled, 1. září vše končí. V Parku Václava Havla si tak můžete od 10.00 do 18.00 přečíst knížku přímo na čerstvém vzduchu.

Podobnou akci si připravila i Městská knihovna Žatec. Zde můžete v úterý 27. srpna zajít na Čtenářský piknik, který se koná na hradbách knihovny. Začíná v 9.00 a trvá do 13.00.

Až do soboty 31. srpna můžete do Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích zajít na výstavu, která se věnuje 50. výročí prvního vydání slavného komiksu Čtyřlístek. Pokud jste i vy jako malí hltali příběhy o Myšpulínovi, Bobíkovi či Fifince, určitě budete z výstavy nadšení a vrátíte se díky ní do let, kdy jste s napětím čekali na nové číslo. Výstava je přístupná během otevíracích hodin knihovny.

Mnohé knihovny v létě pořádají také zajímavé soutěže, kdy můžete vyhrát krásné literární ceny. Jedna taková se koná v Městské knihovně Antonína Marka v Turnově. Hlavní cenou je roční poukázka do knihovny, kterou můžete využít přímo vy, nebo i někdo z vašich známých. A v čem soutěž spočívá? Stačí vyfotit, kde zrovna čtete knížku půjčenou z knihovny. Nejenže se tak s ostatními podělíte o to, kde trávíte prázdniny, ale také můžete někoho inspirovat. Soutěž trvá do konce léta, máte tak poslední příležitost se zapojit.

Obdobné soutěže se mohou zúčastnit i čtenáři v Milevsku. Zdejší Městská knihovna vyhlásila soutěž o knížky. Je potřeba si půjčit dvě knížky z knihovny a poté, podobně jako v Turnově, zaslat fotku místa, kde je čtete. A pak už stačí jenom napsat, co máte na létě nejraději a jenom čekat, jestli budete patřit mezi tři šťastlivce, kteří získají knihu.

Zajímavou akci na léto si připravila i Knihovna Jiřího Mahena v Brně – S knihou v batohu. Stačí si v knihovně vyzvednout speciální cestovní deník a splnit zadané úkoly. Děti mají přečíst alespoň pět knížek z bohatého seznamu (rozděleného podle věku a podle zemí, z nichž jednotliví autoři pochází) a pak zaplnit stránky cestovního deníku podle uvedených instrukcí. Úkoly nejsou vůbec těžké – například napsat recept na některou dobrotu, která se v knize objevila, napsat dopis z prázdnin některé literární postavě, nakreslit památku a napsat o ní dvě zajímavosti a podobně.

Všechny akce najdete přehledně v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář