V hlavní roli umění

v-hlavni-roli-umeni
Umění tvoří nedílnou součást našeho každodenního života. Jak ale rozpoznat jednotlivé umělecké směry a jak správně pochopit jejich historický kontext? A nakolik může politická situace ovlivnit uměleckou scénu v zemi? Tyto a další otázky zodpoví dva dnešní tituly.

O politizaci umění během nacistického režimu v Německu vypráví kniha Umělci za Hitlera od Jonathana Petropoulose. Je zde představen koncept totalitního umění, sloužícího propagaci jednoho ideálu a oslavě režimu. Výčet umělců tvoří jak ti prosazovaní a režimem (i samotným Hitlerem) oblíbení, tak ti, kteří byli zavrženi či odmítli své osudy spojit s totalitním režimem a byli donuceni opustit vlast.

Umělci za Hitlera je kniha převážně o modernistických umělcích, kteří se snažili najít kompromis s nacistickým režimem. Autor se soustředí jak na umělce, jejichž snahy selhaly (Walter Gropius, Paul Hindemith, Gottfried Benn, Ernst Barlach, Emil Nolde), tak i na ty, kteří byli režimem akceptováni (Richard Strauss, Gustaf Gründgens, Leni Riefenstahlová, Arno Breker, Albert Speer). Tyto osobnosti společně reprezentují skrytou kulturní historii nacistického Německa. Každá z nich si musela projít bolestivými životními volbami a zavírat oči před morálními a estetickými zásadami. Jejich příběhy vnášejí nový pohled na režim, ze kterého se Hitler snažil vytvořit „diktaturu géniů“. Tato kniha je příběhem beznaděje a odhodlanosti, iluzí a reality, naděje a tragédie. Výsledkem je pronikavá sonda odhalující nejednoznačnost samotného umění.

Umělci za Hitlera

Kolaborace a snaha o sebezáchovu v nacistickém Německu
Autor: Jonathan Petropoulos
Přeložila: Anna Mitchell

Počet stran: 432
Vazba: brožovaná
Formát: 163×241 mm
ISBN: 978-80-200-2878-5
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Umělci za Hitlera vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Richard Strauss byl neobyčejně komplikovaná osobnost. Ačkoli byl nacionalista, pokládal za svého „nejlepšího přítele“ pacifistu, levicového spisovatele Romaina Rollanda a za první světové války odmítl podepsat proslulý válečný manifest, který probíhající válku označil za konflikt, v němž stojí učená německá Kultur proti povrchní západní civilizaci poháněné penězi. Podobně nebyl Strauss ani jednoznačným modernistou, a to i přesto, že do své tvorby zapojoval prvky disonance, progresivních synkop a zároveň zkoumal nové tóny a struktury. Muzikologové popisují způsob, jakým do svých skladeb, které byly jinak stále dosti konvenční, začleňoval modernistické prvky, termíny „eklektický“ a „stylistický pluralismus“. V mnoha ohledech zůstával rozkročen mezi devatenáctým a dvacátým stoletím – byl osobností na přechodu mezi romantismem a moderní érou. Ještě než dosáhl věku dvaceti jedna let, býval označován za nástupce Brahmse a Wagnera (s tím, že Wagner byl ve své době „na hranici moderny“) a také Kurt Weill Straussovi přiznával velký vliv.

Prohlédněte si i zbytek ukázky

Jonathan Petropoulos

Jonathan Petropulous (*1961) je americký spisovatel. Ve svých dílech se věnuje zejména druhé světové válce v souvislosti s uměním – zabývá se jak uměleckými díly zabavenými nacisty, tak osudy umělců za Třetí říše.

Zdroj informací: lootedart.com

O nakladateli

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice.

 

————————————————

Stručný příběh moderního umění od Susie Hodgeové je uceleným a přehledným souhrnem stylů, které ovládly a ovládají svět umění. V jednotlivých kapitolách jsou postupně nejen charakterizovány jednotlivé umělecké směry, ale jsou zde i představeni významní zástupci a celkový kontext vzniku každého směru.

Nově pojatá kniha vysvětlí historii umění na 50 klíčových dílech – od Courbeta až po současné instalace Jajoi Kusamaové – a přiřadí tato známá díla k jednotlivým směrům, tématům a technikám.
Díky přehlednému designu se studenti a zájemci o umění mohou snadno orientovat a projdou svou cestu poznáním umělců, stylů a období. Přístupnou a stručnou formou objeví nejdůležitější a nejvlivnější umělecké koncepty a uvědomí si, jak, proč a kdy se umění měnilo, kdo představoval hlavní díla a jaká tato díla byla.
V knize se nepoužívá umělecký žargon a text umožňuje pochopit a užít si umění.

Stručný příběh moderního umění

Autorka: Susie Hodgeová
Přeložili: Jan Podzimek – Dina Podzimková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 156×218 mm
ISBN: 978-80-271-2078-9
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Stručný příběh moderního umění vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Futurismus, první významné italské umělecké hnutí z 20. století, se snažil zachytit dynamiku a energii věku strojů.
Futuristé se hlásili k modernosti, mládí a násilí a zavrhovali minulost. Byli mezi nimi malíři, sochaři, hudebníci, spisovatelé, architekti a designéři a šokovali svět prohlášením, že chtějí vymýtit všechna svědectví italských tradic a zničit galerie a muzea, aby mohli oslavovat techniku, mechanizaci, energii a rychlost moderního života. V roce 1909 byl ve francouzském deníku Le Figaro otištěn první manifest futurismu, sepsaný básníkem Filippem Tommasem Marinettim (1876 – 1944). Stálo v něm: „Prohlašujeme, že velkolepost světa byla obohacena o novou krásu, krásu rychlosti“ a dále že futuristé budou „zpívat o lásce k nebezpečí, o návyku na energii a neohroženost.“

Prohlédněte si i zbytek ukázky

Susie Hodgeová

Susie Hodgeová (*1960) je anglická spisovatelka, která se ve svých knihách zaměřuje na umění a jeho historii. Zároveň působí jako lektorka, pořádá praktické workshopy a vystupuje v řadě televizních a rozhlasových pořadů o umění.

Zdroj informací: susiehodge.com

O nakladateli

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z představených knih? Napište nám své názory do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUmělci za Hitlera
Kolaborace a snaha o sebezáchovu v nacistickém Německu

Petropoulos, Jonathan

Academia, 2019

zobrazit info o knizeStručný příběh moderního umění

Hodgeová, Susie

Grada, 2019

Napsat komentář