Nové vydání populárního pokračování Bílých baronů

Bili-baroni-2-perex
Jak vypadá život vojenského medika po studiích? Michal Kunc předpokládal, že bude léčit vojáky. Československo na rozhraní 70. a 80. let však nabízí mnoho nevídaných zážitků – a medicínské vzdělání je při nich v očích socialistických důstojníků spíše na obtíž.

Michal Kunc vystudoval vojenskou medicínu a domníval se, že bude především léčit vojáky. To bychom ale nemohli být v Československu 70. a 80. let, kdy bylo útvarovým vojenským lékařům medicínské vzdělání spíš na obtíž a kdy jejich zdravý rozum narážel na nepřekonatelnou stupiditu „socialistických důstojníků“. Konflikt mezi normálním myšlením a „lampasáckou logikou“ nutně přinášel humorné, neuvěřitelné a někdy i tristní zážitky, s nimiž se vojenští lékaři museli vyrovnávat. Kniha nás od začátku rozesmává, ale na konci nás také nutí k zamyšlení nad absurditou nedávno minulé doby.

 

Bílí baroni II.

Na hranice nikdy více
Autor: Jiří Kučera
Ilustroval: Petr Urban

Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Formát: 172×242 mm
ISBN: 978-80-7597-452-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Bílí baroni II. vydalo nakladatelství XYZ.

 

Ukázka z knihy

Mnohem později, když už jsem pobral rozum a začal ho svévolně používat, jsem seznal, že dělnictvo vyzbrojené filozofií prošpikovanou lišáckými abstrakcemi jako ementál dírami nemůže dopadnout dobře. Umínil jsem si tedy, že se nikdy nestanu proletářem. Už proto, abych nemusel nikomu nic diktovat.
Byla taková posraná doba, a proto jsem nemohl jít na normální medicínu, jelikož jsme neměli na úplatek, jenž byl pro přijetí stejně nutný jako maturitní vysvědčení. Iritovalo mne, že prachy na úplatky měli pologramotní vedoucí kovošrotu, řezníci a pinglové, kdežto my ne, přestože byla matka funkcionářkou strany – byť lehce kverulující – a otec aktivně praktikující soustružník.
Rodiče tehdy vyštrachali v příbuzenstvu na Slovensku vojenského doktora (který přislíbil protekci) a teta se navíc v lázních sčuchla s lemplovitým majorem v záloze, jenž se prsil konexemi na vojenské královéhradecké medicíně. Rodiče tudíž zvolili cestu nejmenšího odporu, po níž se ovšem nevydali sami, nýbrž na ni zbaběle vyslali mne. Po létech se ukázalo, že oba potenciální přímluvci měli konexe maximálně tak v Narpě při shánění hajzlpapíru. (str. 9)

Stáhněte si kompletní ukázku.

O peripetiích Michalových vysokoškolských studií pojednává předchozí díl Bílých baronů s podtitulem Ani bílý plášť nezakryje zelené mozky. Podrobněji se s ním můžete seznámit také v recenzi našeho redaktora.


Nakladatelství XYZ vydává především původní českou literaturu, autorizované biografie, historické publikace i poutavé encyklopedie. Má ambici být nakladatelstvím se širokým záběrem, chce oslovit čtenáře různých zájmů a generací. Doposud vydalo téměř 400 knižních titulů. Je součástí společnosti Albatros Media.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBílí baroni II.
Na hranice nikdy více

Kučera, Jiří

XYZ, 2019

Napsat komentář