Pátrání po hypotetické vraždě

Anglicke roky_uvodni
Kniha Anglické roky jsou nejslavnějším románem rakouského spisovatele Norberta Gstreina. Vyprávějí v podstatě detektivní příběh, jehož děj se odehrává zčásti za druhé světové války a zčásti několik desetiletí po ní.

Severní Atlantik, 2. červenec 1940. Arandora Star, bývalý luxusní parník pod britskou vlajkou, je během cesty na Newfoundland potopen. Na palubě se nachází přes tisíc internovaných, mezi nimi i vězeň, jehož identita je nejasná. O zániku lodi se o padesát let později dozví mladá žena, když sleduje stopy spisovatele Gabriela Hirschfeldera, který pocházel z Rakouska a před smrtí se přiznal, že za války zabil muže. V románu Anglické roky Norberta Gstreina se vypráví zpola detektivní příběh odehrávající se dílem během druhé světové války ve Velké Británii, která držela v internačních táborech muže, o nichž se domnívala, že představují nebezpečí, a do jednoho „pytle“ sesypala jak nacisty, tak třeba i židovské uprchlíky, a dílem několik desetiletí po jejím konci, kdy se teprve rozvíjí pátrání po hypotetické vraždě, jež se měla odehrát právě v čase války. Pátrání po tom, co se stalo, provází ale také otázky po možnosti pravdu zjistit. S nimi se pojí i další: co vytváří lidskou identitu, co znamená identita židovská, jaká je povaha našich lidských příběhů, vznikajících právě vyprávěním?

 

Anglické roky

Autor: Norbert Gstrein
Přeložil: Radovan Charvát

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7260-424-1
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Anglické roky vydalo nakladatelství Prostor.

 

Ukázka z knihy

Exploze přišla bez předběžného varování, otřásla celou kabinou a tys zůstal v prvním leknutí ležet a naslouchals, jestli bude následovat další rána nebo zda se ozve hluk vnikající vody, jako bys sis toho mohl tak vysoko na promenádní palubě vůbec všimnout. Několik chvil bylo ještě slyšet bručení, ale pak náhle všechno utichlo, bylo slyšet vítr, který jako by se až teď probudil, jeho monotónní zpěv byl náhle jediným zvukem, loď se přestala pohybovat a tys mohl počítat vteřiny, které se vytrvale řadily jedna k druhé, až oba Italové vyskočili, začali bláznivě mluvit jeden přes druhého, z chodby sem zalehlo bouchání dveří a rozrušené volání a čas začal opět ubíhat normálně. Potom se už začal šířit ostrý zápach jako po sežehlém kovu, po ohni rozdělaném mokrým dřívím, který nechce pořádně hořet, a nakonec už jsi cítil jen olej, který musel někde vytékat, jeho nezaměnitelný pach, který ti stoupal do nosu. (str. 248)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Norbert Gstrein

Známý rakouský prozaik Norbert Gstrein (1961) studoval matematiku v Innsbrucku a později v USA na Stanfordu. V literatuře debutoval už v roce 1988 povídkou Einer (Jeden). Svůj nejslavnější román Anglické roky vydal v roce 1999 a o rok později také jeho pokračování Selbstportrait mit einer Toten (Autoportrét s mrtvou). Ve svých dílech často experimentuje s pozicí vypravěče a s jeho perspektivou.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Prostor.


Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnglické roky

Gstrein, Norbert

Prostor, 2019

Napsat komentář