Tipy na výlety

pruvodce-uvod
Také si užíváte léta a vydáváte se na nejrůznější výpravy? Ať už vás lákají hory ve Slovinsku, nebo chcete objevovat krásy středních Čech, dnes pro vás máme ideálního průvodce.

Český geolog a popularizátor vědy Václav Cílek nás tentokrát zavede do nádherných prostor, které se skrývají pod povrchem středních Čech. Začtěte se do příběhů o dolech a zjistěte například, jaká je historie vodovodní štoly Želivka, která dodává vodu Praze. Ale hlavně se s Cílkovou knihou v ruce vydejte na výlet a poznejte střední Čechy z nové, spodnější perspektivy.

Podzemní památky středních Čech

Autoři: Václav Cílek, Lukáš Falteisek, Martin Majer a kol.

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7363-942-6
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Podzemní památky středních Čech vydalo nakladatelství Dokořán.

Tato kolektivní monografie odhaluje tajemství středočeského podzemí a ukazuje jeho rozmanitost a krásu. Svět nad a pod zemí nemůžeme chápat odděleně – těžba zlata, stříbra, železa, uranu, uhlí a vápence měla obrovský vliv na samotný vznik českých zemí a posledních tisíc let byla jednou z hlavních sil vývoje společnosti. Když se na oblast středních Čech podíváme z hlediska surovin, rychle pochopíme, proč se staly hospodářským centrem a hnacím „motorem“ země. Berte tuto knihu nejen jako průvodce na výlety, ale také jako návod, jak porozumět kraji, ve kterém žijeme či který navštěvujeme.

Ukázka z knihy

Želivka: příběh vody pro Prahu
Nejdůležitější podzemní dílo v celé naší historii
Které z podzemních děl bylo pro fungování Čech a Moravy nejdůležitější? Ve středověku zřejmě kutnohorský revír, v období průmyslové revoluce zpočátku železné doly a později uhelné Kladensko a Ostravsko. Mimořádný význam měly železniční tunely a později metro. Přesto se dá říct, že bez dopravy se nějakou dobu obejdeme, ale bez vody ne. V roce 1972 byl dokončen nový vodovod pro Prahu. Voda je vedena štolou o délce 51km, kterou z převažující části vyrazili pracovníci uranových dolů. Voda ze Želivky, respektive z vodovodní nádrže Švihov, zásobuje asi 75 % pražských domácností, ale dodává se i na Vysočinu a do některých středočeských měst. Maximální, zatím ne úplně využitá kapacita vodovodního přivaděče je 6–7 m³ za vteřinu. Praha má sice rezervy v zásobování vodou, ale ty by se rychle mohly změnit v žalostný deficit, kdyby osobní spotřeba vzrostla na úroveň běžnou např. v 60. letech.
Vodovodní štola na Želivce ve své době, a dokonce i dodnes představuje jedno z nejdelších podzemních děl na světě a vzhledem ke každodenní, již skoro padesát let trvající dodávce kvalitní pitné vody pro zhruba milion obyvatel i nejvýznamnější „tunel“ celé České republiky. To, že máme vodu ze Želivky, považujeme za natolik samozřejmé, že si to skoro nikdo již ani neuvědomuje. ( str. 153)

Přečtěte si další ukázku z této knihy.

O autorech

Geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy Václav Cílek (*1955) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře, religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí „za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie“. V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že „svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí“. Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů.

Zdroj: dokoran.cz

Lukáš Falteisek (*1983) studuje a přednáší na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde se zabývá mikrobiologií podzemních vod a horninového prostředí.

Zdroj: dokoran.cz

Martin Majer (* 1973) informatik a fotograf. Jeho profese, zájem o neživou i živou přírodu a rozvoj digitální fotografie ho po roce 2000 nasměrovaly právě k fotografování. Prvotní byl zájem o fotografii v podzemí přirozeném, jeskyních, i umělém, tedy nejrůznějších dolech, sklepeních a podobně. Hodně experimentoval spolu s Milanem Korbou s různými druhy osvitu. Tyto práce vyústily do několika knižních publikací o podzemí Prahy, Českého krasu i obecně celých Čech. V posledních letech jsou u něj ale častá i témata krajiny na povrchu a živé přírody, rád ale fotografuje i v industriálním prostředí. Byl také autorem nebo spoluautorem několika fotografických výstav.

Zdroj: dokoran.cz

O nakladateli

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

————————————————

Slovinsko patří mezi nemnohé země Evropy, které skrývají nesmírné přírodní krásy, ale zároveň ještě nejsou přetíženy turisty. Pořiďte si nového průvodce od nakladatelství Jota a vydejte se tuto překrásnou zemi objevovat!

Slovinsko

Rough Guide
Přeložil: Jan Sládek

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 129×198 mm
ISBN: 978-80-7565-496-0
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Slovinsko vydalo nakladatelství Jota.

Pohostinné, úchvatné, neokoukané – takové je Slovinsko, malá evropská země, která nabízí velké množství zimního i letního vyžití. Kromě nepřeberné nabídky nejrůznějších sportovních aktivit a adrenalinové zábavy zde najdete také mnoho architektonických skvostů a dechberoucích přírodních parků. Vydejte se po stopách významného slovinského architekta Josipa Plečnika, který ovlivnil také současný vzhled Pražského hradu. Udělejte si výlet k mizejícímu jezeru Cerknica, které je naprostým světovým unikátem. Osedlejte ušlechtilé lipicány, prohlédněte si místní tajuplné jeskyně a ochutnejte zdejší vína originálních chutí. Na vaší cestě vás skvěle provede tento průvodce prestižní řady Rough Guide, který vás zavede na všechna výjimečná a důležitá místa této sympatické země, poradí vám, kde se ubytovat a co ochutnat, a přiblíží vám také bohatou slovinskou historii.

Ukázka z knihy

Slovinsko - ukázka

Prohlédněte si několik dalších ukázkových dvojstran.

O edici

O nakladatelství

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jezdíte na dovolenou s knižními průvodci? Napište nám své zkušenosti do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodzemní památky středních Čech
Houbařův průvodce podzemím a další příběhy o bronzových říších, dějinách surovin, ledovém bláznu i králi, cestách do podsvětí, z

Cílek, Václav – Falteisek, Lukáš – Majer, Martin

Dokořán, 2019

zobrazit info o knizeSlovinsko
Rough Guide

Jota, 2019

Napsat komentář