Poznej svého vlastního hlupáka

Lacko_ProcHlupakZustavaHlupakem
Už jste se někdy sami sebe ptali, proč se lidé ve vašem okolí chovají tak „divně“? Proč je váš šéf tak sebestředný a proč nevidí, že nemá skoro nikdy pravdu? A jak je možné, že jste opakovaně nalétli podvodníkům a utratili své těžce vydělané peníze za nesmysl? Známe odpovědi.

Jednou z letošních novinek Akademického nakladatelství CERM je i kniha Proč hlupák zůstává hlupákem? A další psychologické fenomény, jejímž autorem je David Lacko.

David Lacko je v současné době doktorandem Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Vystudovanou profesi psychologa spojil se zálibou v tvůrčím psaní, přidal zkušenost z provozování webového serveru K zamyšlení,jemuž se věnoval hlavně v letech 2014 až 2017, a to vše zhodnotil právě v publikaci s chytlavým názvem Proč hlupák zůstává hlupákem? (s podtitulem A další psychologické fenomény).

Ačkoli mne celá řada bolestných zkušeností spíše odrazuje od zpracovávání recenzí na práce začínajících českých autorů (s drobnými výjimkami, samozřejmě), výše zmíněnému názvu jsem prostě nedokázal odolat. Co si budeme nalhávat, většina z nás má nějakého toho „svého hlupáka“, nebo ne? Ten „můj“ se objevil (vlastně projevil) právě ve chvíli, kdy David Lacko Klubu Knihomolů svoji práci ke zpracování nabídl. Řekněte, nebylo to jasné znamení? Není tedy překvapením, že jen co útlá brožurka v rozsahu zhruba sto padesáti stran dorazila, nalistoval jsem jako první právě titulní kapitolu. A víte co? Všechno, co do ní autor vepsal, je pravda. Dokonale popisuje mou zkušenost ze setkání s „hlupákem“.

Když jsem tak nedočkavě ukojil vlastní zvědavost, pustil jsem se do četby od začátku, jak se sluší a patří. Celkem třináct kapitol zaměřených na různé charakteristiky lidského chování ale není třeba číst postupně. Publikace už svým vzhledem a grafickou úpravou velmi připomíná vysokoškolská skripta a věřím, že si místo v praktické výuce snadno dokáže vydobýt. Autor dle svých vlastních slov čerpá z bezpočtu převážně zahraničních podkladů, poctivě dodržuje pravidla citací a na závěr každého příspěvku uvádí rozsáhlý seznam zdrojů. Kromě tištěných i elektronických médií také sem tam odkazuje čtenáře na konkrétní videa hostovaná na youtube, čímž výrazně rozšiřuje dosah a účinnost vlastní knihy.

Co se tedy zvídavý čtenář může dozvědět? Kromě smutné skutečnosti, že hlupáci skutečně nemají šanci překročit svůj stín právě proto, že jsou hlupáky, dočtete se nemálo dalších a často i obecně známých skutečností, přesto z mnoha důvodů přehlížených. Vypůjčím si nyní, s dovolením, závěrečné části názvů jednotlivých kapitol, abych záběr knihy lépe demonstroval. Zde je výčet: „Proč jsme ochotni zaplatit podvodníkům?“, „Proč lidé zabíjejí na rozkaz?“,Proč se z lidí dobrých stávají lidé zlí?“, „Jakými brýlemi nahlížíme na svět“, „Jaké to je nevidět pohyb?“, „Proč se často stresujeme zbytečně?“, „Proč hlupák zůstává hlupákem?“, „Když si psycholog počíná neeticky“, „O lidské iracionalitě“, „Proč si pomáháme?“, „Proč se společnost radikalizuje?“, „Jak vědci (ne)potvrdili duši“ a konečně závěrečná kapitola „O lidském podvádění a nečestném chování“. Jak vidíte, mnoho dalších „hlupáků“ si své místo v textu najde.

Abych se vrátil ke své výše zmíněné zdrženlivosti vůči našim začínajícím autorům. David Lacko si mou pozornost rozhodně získal. Dokonce tak silně, že ochotně přehlédnu jisté množství pravopisných chyb a neodchycených překlepů. Co do obsahu nemám jako nepsycholog autorovi co vytknout. Ze stejné pozice mohu naopak vyzdvihnout slušnou míru srozumitelnosti i pro neodbornou veřejnost.

Myslím, že nenápadná publikace s velice působivým názvem je více než hodna svého místa na výsluní. Co víc, doporučil bych ji téměř jako povinnou četbu nejen zájemcům o obor psychologie, ale každému, kdo přichází do styku s lidmi, ať už z profesných důvodů či alespoň z prosté zvědavosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProč hlupák zůstává hlupákem?
A další psychologické fenomény

Lacko, David

Akademické nakladatelství CERM, 2019

Napsat komentář