Hotel (nejen) pro knihomoly

Hotel Winterhouse_uvodni
V prvním díle napínavé trilogie čekají na dětské čtenáře záhady, hádanky a velké tajemství v kouzelném hotelu.

Hotel Winterhouse umně propojuje fantasy, mystery a detektivku a přináší dobrodružný příběh pro děti od devíti let. Trilogii stvořil spisovatel Ben Guterson a svými malebnými černobílými ilustracemi ji obohatila Chloe Bristol. První díl vyšel v nakladatelství CPress 23. května 2019 jako součást Zásilky z Knihozemě.

Čtenář, který se do knihy začte, dospěje poměrně rychle k názoru, že tu má co do činění s Harrym Potterem v sukních, jenž vyrazil na výlet do Zámku v oblacích (což je vtipný zimní příběh Kerstin Gierové, jehož recenzi si můžete přečíst v našem článku).

Osiřelá jedenáctiletá Alžběta žije s tetou a strýcem, kteří ji nemají zrovna v lásce a jednoho dne ji bez jakéhokoli vysvětlení pošlou na vánoční prázdniny do hotelu Winterhouse. Alžběta, vybavená jen skromným zavazadlem s oblíbenými knížkami a hrstkou peněz, vyráží sama autobusem do neznáma a klade si mnoho otázek. Brzy po příjezdu zjistí, že nádherný hotel mezi zasněženými kopci halí četná tajemství i kouzla. V obrovské knihovně Alžběta objeví magickou knížku, jež je nějakým způsobem spojená s minulostí hotelu. Obsahuje podivuhodnou šifru, s jejíž pomocí by se dal rozluštit nejen tajuplný nápis na obraze v místní galerii. Stačí najít správný klíč! Bystrá dívka se spolu s novým a stejně chytrým kamarádem Freddym pouští do luštění hádanek, anagramů a složitých rébusů ve snaze prolomit hotelové prokletí. Netuší, že ji může dovést až k poznání vlastní minulosti a zdánlivě ztracené rodině.

„Co je?“ zeptal se Freddy, když se Alžběta zvědavě zastavila před portrétem.
„V těch regálech za ním je tolik knih,“ řekla, i když si nebyla jistá, co ji na tom tak zaráží. „Ale podívej se na tu jeho knihu. Vidíš tam něco?“
Nestor na obraze seděl s knihou v klíně, jako by si ji tam odložil jen na chvíli, než malíř dokončí své dílo. Na dvoustraně rozevřené knihy byly drobným písmem vytištěny následující řádky:

Qqt nzh aei qekjcjt eafu hi jljdr
Mjk eeocjeii je yw eixp jccwma
Ulrld bma kzrcz lfbmi sygi
Jiazr Vdovnzzfvv bz vtrvvdtr
Mva-ci Oc Bndpl v mcbop amyxp
Key zfzcwund av: djjio, imso czzcc?
Xrkgqqe nm qlzu thxmj kmiteo krszu,
„Mogqd zgw,“ grjvvs kmmntu ylvavm.
Xbzs-gq msvs uowzf, nvlvccvz sz
i „Mogqd djjio“ kzfnza kinm.
Eexpk ttbf rvlby qgtkvdrjd d dimc
R nzhrpjuvn: Uithjdvj nq mimc!

„Takhle zblízka jsem se nikdy nepodíval,“ přiznal Freddy, když si knihu na portrétu prohlédl. „Je tam napsaná jen spousta nesmyslů.“
„Přesně tak,“ přikývla Alžběta. Obrátila se na Freddyho s rozšířenýma očima: „Napadlo tě to, co mě?“
„Vypadá to jako tajný vzkaz,“ pravil Freddy.
Než stihlo jeho ústa opustit poslední slovo, všechna světla na stropě zhasla a galerie portrétů se ponořila do naprosté tmy. (str. 122–124)

Hotel Winterhouse_ukazka

Příběh Hotelu Winterhouse se točí téměř výhradně kolem knížek. Zmiňuje Alžbětina oblíbená díla, čímž zároveň upozorňuje čtenáře na další kvalitní četbu (např. Anna ze Zeleného domu, Tajná zahrada, Útěk z knihovny pana Lemoncella, Žabákova dobrodružství aj.). Děj se navíc odehrává v atraktivním období Vánoc a silvestra a v prostředí hotelu nabízejícího řadu aktivit, třeba noční výpravu na lyžích.

To vše bezpochyby nadchne každého milovníka literatury, přestože hlavní zápletka není zvlášť originální. Ostatně, nic na tomto příběhu není příliš originální, snad kromě geniálních dětských hrdinů, kteří se neustále předhánějí ve vytváření anagramů. Na rozdíl od Harryho Pottera je tady od začátku jasné, kdo kope za klaďase a kdo za záporáky, což maličko zamrzí. Mezi mnoha postavami zastává důležitou roli zejména Norbridge Falls, postarší noblesní ředitel hotelu a nadšený kouzelník s tajnůstkářskými a ochranářskými sklony. Nápadně tedy připomíná profesora Brumbála z Harryho Pottera.

Postavy jako okopírované z jiného příběhu a jistá předvídatelnost tu nejsou bohužel jedinými vadami na kráse. Nejvíce zarážející je uvažování a jednání některých hrdinů, ať už kladných či záporných. Alžběta často něco dělá pouze na základě jakéhosi zvláštního nutkání nebo záhadného pocitu, který ji pronásleduje odjakživa. Jeho prostřednictvím autorka ráda vysvětluje všechno to, co by jinak bylo zřejmě příliš složité odůvodnit. Taková řešení ovšem nebývají příliš uspokojivá.

Na konci knihy ještě zůstávají nevyřešené věci a čerstvá poznání. Nejspíš dostanou prostor ve druhém díle trilogie The Secrets of Winterhouse („Tajemství Winterhousu“). V něm budou Alžběta a Freddy pronikat hlouběji do tajemství kolem Rileyho S. Grangera, hotelového hosta, jenž ve Winterhousu zanechal zvláštní artefakty. Jedním z nich byla magická kniha známá z prvního dílu. V očekávaném pokračování se na čtenáře nahrnou další hádanky, skládačky, zlé kletby a přátelství neochvějně bojující proti temnotě.

Hotel Winterhouse je navzdory zmíněným nedostatkům půvabným a krásně ilustrovaným titulem, jejž ocení malí i velcí knihomolové se smyslem pro dobrodružství a hrátky se slovy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHotel Winterhouse

Guterson, Ben

CPress, 2019

Napsat komentář