Nenechte si ujít v týdnu od 15. do 21. července 2019

nenechte_si_ujit
I v příštím týdnu pokračuje Měsíc autorského čtení, kromě toho se ale v Ostravě koná i KNIHCENTRUM festival s nabídkou mnoha zajímavých besed, například s Radkou Denemarkovou či lékařem Tomášem Šebkem.

V rámci Měsíce autorského čtení si v následujících dnech můžete v Brně a Ostravě zajít na zajímavá čtení, a to jak českých, tak i zahraničních autorů.

V Brně si v pondělí 15. července bude číst Pavla Horáková, překladatelka a spisovatelka. Na svém kontě má tři knížky pro děti – Tajemství Hrobaříků (recenzi této knížky si můžete přečíst na našich stránkách), Hrobaříci v podzámčí a Hrobaříci a hrobaři –, ale také dva romány, Johana a Teorie podivnosti. Za druhý jmenovaný získala v letošním roce dokonce cenu Magnesia Litera za prózu. V Brně bude číst od 20.30. V úterý 16. července pak opět můžete poznat jednoho z rumunských autorů. Od 19.00 bude číst Varujan Vosganian, rumunský básník, prozaik, ale také bývalý ministr ekonomie a financí a současný místopředseda Svazu rumunských spisovatelů. Jestliže se tedy chcete seznámit s částí jeho tvorby, určitě neváhejte a dorazte. Ve čtvrtek 18. července se pak představí ukrajinská spisovatelka a překladatelka Kateryna Kalytko. Napsala už sedm básnických sbírek a dvě povídkové knihy. Zároveň získala plno literárních cen a její knihy jsou překládány do mnoha jazyků. Autorka bude číst od 20.30 v Divadle Husa na provázku, kde se ostatně konají všechna autorská čtení v Brně – jejich kompletní program najdete na stránkách projektu.

A na co se můžete těšit v Ostravě? V pondělí 15. července před návštěvníky předstoupí spisovatelka Petra Hůlová, autorka již desítky próz. Za tu první, Paměť mojí babičky, získala cenu Magnesia Litera za objev roku. Za knihu Umělohmotný třípokoj pak byla oceněna Cenou Jiřího Ortena. V Ostravě bude od 20.30 číst ze své zatím poslední knihy Zlodějka mýho táty. Ve čtvrtek 18. července můžete zajít na čtení slovenského spisovatele Pavola Rankova. Pracuje jako odborný asistent na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a je autorem již několik románů, například Matky, Malá dunajská vojna či Legenda o jazyku: Nepomucký 1972. Jeho čtení začíná ve 20.30. Pokud vás láká rumunská literatura, pak určitě zajděte na čtení Vlada Zografi, rumunského dramatika, prozaika, esejisty a překladatele. Jeho osud je velice zajímavý, původně totiž vystudoval jadernou fyziku, ze které má doktorát, ale nakonec dal přednost práci se slovem a nyní už má na svém kontě celou řádku titulů. Jeho čtení začíná v 19.00. Kompletní ostravský program najdete na webu Měsíce autorského čtení. Veškerá ostravská čtení se konají v Divadle „12“.

Od 17. do 19. července se v Ostravě v Domu knihy koná i KNIHCENTRUM festival, během kterého se ve městě uskuteční zajímavé besedy s autory. Pokud tedy chcete vyrazit za literaturou, neváhejte.

940x940 Denemarková RadkaNa středu 17. července je v ostravském Domu knihy naplánována beseda se spisovatelkou Radkou Denemarkovou. Autorka je jedinou českou spisovatelkou, která získala cenu Magnesia Litera čtyřikrát – za prózu, za publicistiku, za překladovou knihu a za knihu roku. Poslední zmíněné ocenění získala teprve nedávno, knihou roku se stal její rozsáhlý román Hodiny z olova, který je inspirovaný autorčinými cestami do Číny. Beseda začíná ve 12.00.

940x940 Krejsa MartinJestliže vás přitahují hory a horolezectví, pak rozhodně přijďte ve středu 17. července do ostravského Domu knihy na beseduMartinem Krejsou, autorem knihy Navždy první, která vypráví o nejznámějších československých horolezcích. Titul zachycuje historii horolezectví u nás od druhé světové války po první výpravy československých horolezců do Himálají. Jak je vidět, jde o ideální knihu pro všechny milovníky hor. Na besedě, která začíná v 16.00, se o ní určitě dozvíte víc.

Tomáš Šebekpátek 19. července přijede do ostravského Domu knihy lékař, všeobecný chirurg, Tomáš Šebek. V roce 2010 odjel na svou první misi v rámci projektu Lékaři bez hranic, a to do zemětřesením zdevastovaného Haiti. O své zkušenosti pak napsal knihu Mise Haiti, o které bude s ostravskými návštěvníky besedovat. Kromě toho Tomáš Šebek pracoval také v Afghánistánu či v Agoku, který se nachází na pomezí Súdánu a Jižního Súdánu. Zúčastnil se už šesti misí, naposled byl ve válkou zmítaném Jemenu. Beseda začíná v 16.30 a určitě půjde o zajímavé povídání.

Další besedy, které se konají v rámci KNIHCENTRUM festivalu, i ostatní literární akce najdete v našem Kalendáři akcí

Doporučení:
Share

Napsat komentář