Black Manta se vrací, aby rozpoutal celosvětový konflikt

aquaman_2
Vládce bájné podmořské říše Atlantida musí utnout pikle svého úhlavního nepřítele a zabránit tak rozpoutání celosvětového konfliktu mezi suchozemskými státy a podmořským národem.

Za komiksovou knihou Aquaman 2: Black Mantova pomsta, kterou vydalo roku 2019 nakladatelství BB/art v edici Znovuzrození hrdinů DC, stojí celý tým kvalitních komiksových tvůrců v čele s Danem Abnettem. Dan Abnett působí jako komiksový scénárista a spisovatel a již od začátku devadesátých let pracuje pro 2000AD, Marvel Comics a DC comics. Jeho hlavním dílem je komiks Sinnister Dexter, dále se podílel na tvorbě titulů jako Soudce Dredd, X-men, Punisher a Warhammer. Píše také romány, které se odehrávají v prostředí světa Warhammer. Roku 2003 jako nejlepší spisovatel získal Národní cenu za komiks.

aquaman_2a

V pokračování komiksové série o králi Atlantidy Aquamanovi použil Abnett všechny trumfy, které měl k dispozici. V jeho příběhu se kromě hlavního kladného hrdiny (Aquaman) a záporáka (Black Manta) objevuje i monstrum, Liga spravedlnosti (konkrétně v sestavě čítající Supermana, Batmana, Cyborga, Wonder Woman, Flashe a Green Lanterna) a zvláštní jednotka americké armády, operující pod názvem aquamariňáci. Ačkoli by se mohlo zdát, že proti takové přesile nemá Black Manta šanci, ukáže se, že jde o překvapivě odolného a motivovaného padoucha. Do karet mu hraje i skutečnost, že americká vláda vystupuje v příběhu jako parta důvěřivých „ňoumů“, která nekriticky přijímá jeho lži.

Aquaman 2 obsahuje komiksové sešity č. 7 až 15. Kreslíři využili množství různých variant rozložení jednotlivých stránek – objevují se celostránkové kresby, kresby na půl strany, klasické horizontální panely apod. Rozložení oken často určuje tempo děje – například více menších oken za sebou navozuje dojem dynamicky postupující akce. Svůj um předvedli kreslíři zejména na povedených vyobrazeních podmořských zvířat z Atlantidy.

aquaman_2c

Obecně považuji příběh za komiksovou obdobu dobrého politického thrilleru, ačkoli by mi více vyhovovalo, kdyby bylo chování americké vlády uvěřitelnější (v tomto kontextu tedy méně důvěřivé a více podezřívavé vůči Black Mantovi). Naopak se podle mého názoru vydařilo zapojení Ligy spravedlivých (které je Aquaman ostatně zakládajícím členem) do konfliktu. Subjektivně hodnotím komiksovou knihu jako jeden z nejpovedenějších příspěvků do edice Znovuzorzení hrdinů DC a doporučuji ji především fanouškům akčních komiksů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAquaman 2: Black Mantova pomsta

Abnett, Dan

BB/art, 2019

Napsat komentář