Čokoláda na draka!

Drak s cokoladovym srdcem_uvodni
Fantasy dobrodružství s dračí holkou, která má srdce z čokolády, nadchne především malé milovníky této sladké pochoutky.

Drak s čokoládovým srdcem, kouzelný příběh pro děti od osmi let, je první knihou ze série Stephanie Burgisové, jejíž název by se dal přeložit jako „Příběhy z čokoládového srdce“. Tyto fantasy romány pro mládež spojují draky a umění výroby čokolády s dobrodružstvím a některými důležitými lekcemi ze života. Knížka o rozsahu 240 stran vyšla v nakladatelství Fragment 6. června 2019 a ilustrovala ji Freya Hartas.

Hlavní hrdinkou je mladá a svéhlavá dračice Aventurína, která se cítí připravená vylétnout z rodné jeskyně a objevovat svět. Její příbuzní však mají jiný názor. Aventurína si nepřipouští možná nebezpečí v neznámé krajině, což své rodině také dokáže navýsost odvážným a riskantním skutkem. Usmyslí si zajmout toho vůbec nejnebezpečnějšího tvora – člověka. Naneštěstí však narazí na kuchařského mága, který jí dá vypít nesmírně chutnou, ale začarovanou čokoládu. Dračice se rázem změní v obyčejnou lidskou dívku bez drápů, ostrých zubů a milovaného ohnivého dechu. To ji ovšem rozhodně nezlomí! Aventurína v hloubi duše stále zůstává hrozivým drakem, i když teď s nově objevenou vášní pro čokoládu. Jestliže se chce dostat k další lahodné dávce, bude muset získat místo učnice v některé z městských čokoládoven. Pak všem ukáže, kdo je tady divoký drak! Nebo ne?

Vyprávění o paličaté a nevychované holce s dračí duší provázejí malé a milé ilustrace na začátku každé kapitoly. Právě ony dodávají kouzlo příběhu, který – ač je psán vcelku prostým čtivým stylem – v první polovině knihy příliš nezaujme. Autorka uvrhne čtenáře bez zbytečných okolků do zásadní chvíle, kdy se dračice promění v děvče. Tento okamžik se na dlouhou dobu stává tím nejzajímavějším. Následujících cca 150 stran vypráví vlastně jen o tom, jak se drzá holka z ulice snaží vnutit do vznešených čokoládoven ve městě. Děj se značně zpomalí a stojí pouze na vaření nejrůznějších čokoládových dobrot, což ocení zejména člověk zbožňující sladkosti a scény bez vzrušující akce. Jakmile se čtenář prokouše rozličnými dorty a velkoryse přejde další z urážlivých poznámek hlavní hrdinky na adresu lidí, konečně nastane chvíle, kdy se na město přiřítí dračí rodina…

Drak s cokoladovym srdcem_ukazka1Drak s cokoladovym srdcem_ukazka2

Aventurína představuje jakožto mladá dračice uvězněná v holčičím těle a neznámém lidském světě vcelku originální a zábavnou postavu. Potácí se ulicemi jako bezradné a divoké dítě s vlastním názorem na vše kolem. Nezná přitom mnohé běžné výrazy a věci, např. mléko nebo sýr, což často vede ke komickým situacím. Kdykoli ji někdo urazí, její první myšlenkou je to, že dotyčného kousne nebo sežehne plamenem – jenom kdyby mohla! Pro lidskou rasu nemá zpočátku vůbec pochopení a pokládá ji za nižší formu života, chová se vůči lidem nadřazeně a drze. Pak ale pochopí, že bez spolehlivých přátel se zkrátka neobejde.

Vedlejší postavy si získají čtenářovy sympatie okamžitě, zejména mladá upovídaná Silke, která má nesporný obchodní talent a nadání všechno šikovně zamluvit. K srdci čtenáři snadno přiroste i nerudná čokolatiérka Marina, jež Aventurínu jako jediná ve městě zaměstná. Nejde jí o konexe ani doporučení z nejvyšších kruhů, záleží jí jen a pouze na kvalitní čokoládě, čímž se odlišuje v podstatě od všech ostatních měšťanů.

Také členové dračí rodiny působí jako příjemné postavy. Jsou stateční, inteligentní a učení, i když se občas velmi rychle rozzlobí, jak se asi dá od draků očekávat. Už bylo řečeno, že Aventurína si své dračí vlastnosti zachovává i v lidské podobě. Právě tím je jedinečná. Nesnaží se před lidmi zamlčet ani své pravé jméno, které může vzbuzovat rozpaky. Všichni její příbuzní se (stejně jako ona sama) jmenují podle drahokamů: Citrína, Jaspis atd.

Navzdory pomalejšímu rozjezdu a občasným překlepům stojí titul Drak s čokoládovým srdcem za přečtení – už kvůli originálnímu nápadu a malebným ilustracím dotvářejícím magickou atmosféru. Doufejme, že u nás v brzké době vyjdou i další knihy Stephanie Burgisové.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDrak s čokoládovým srdcem

Burgisová, Stephanie

Fragment, 2019

Napsat komentář