O prázdninách na cesty

Tipy_Netradicni cestopisy
Škole na dva měsíce odzvonilo a je čas vyrazit na výlet! Naše knižní tipy přináší bohatou inspiraci pro domácí i zahraniční cesty. Navštivte naše hlavní město, vydejte se za neobyčejnými stromy, poznejte mayské pyramidy a objevte další krásná zákoutí!

Více než sedmdesát rozhleden České republiky v jedné knize inspiruje k desítkám výletům. Projděte se třeba stezkou v oblacích, vystupte na rozhlednu ve tvaru dvoušroubovice DNA či na mnoho dalších. Každá stavba je doplněna GPS souřadnicemi, mapou a popisem cesty, takže se určitě neztratíte.

Nejkrásnější rozhledny ČR

Projděte se s námi po více než sedmdesáti nejkrásnějších rozhlednách České republiky. Navštívíme společně nejstarší rozhlednu v Uherčicích, stezku v oblacích u obce Dolní Morava, rozhlednu s kaplí na poutním místě Hostýn, rozhlednu na Fajtově kopci ve tvaru šroubovice DNA, ale i perlu mezi stavbami tohoto druhu – Jurkovičovu rozhlednu.
U každé z nich najdete technické údaje, jako jsou výška, počet schodů, GPS souřadnice, dále mapu a popis cesty. Také se samozřejmě dozvíte, jaké jsou možnosti výhledů a zajímavosti v okolí.
Tak neváhejte vystoupat k výšinám a pohlédnout na svět z ptačí perspektivy!

… a jejich příběhy
Autor: Rostislav Novák

Počet stran: 299
Vazba: vázaná
Formát: 150×213 mm
ISBN: 978-80-247-4020-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nejkrásnější rozhledny ČR vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Cestu za rozhlednou můžete spojit s návštěvou hlavního města. Praha světová je ojedinělou publikací, poukazující na historický odkaz města a jeho krásu ve fotografiích i rozhovorech s odborníky. Ti město hodnotí a upozorňují na hrozící nebezpečí.

Praha světová

Tato kniha, ač plná fotografií, je uprostřed mnoha publikací o metropoli ojedinělá. Představuje rozhovory s vynikajícími odborníky, kteří z hlediska svých profesí město hodnotí a upozorňují i na nebezpečí, která mu hrozí. V době, kdy Výbor světového dědictví UNESCO ohlásil možné vyškrtnutí Prahy ze svého seznamu, chce vzbudit zájem o udržení historického odkazu Prahy a upozornit na její krásu. Praha přece patří mezi perly světového dědictví!

Devět rozhovorů o hlavním městě
Autoři: Karel KučeraVladimír Kučera

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 220×228 mm
ISBN: 978-80-7601-096-3
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Praha světová vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Byl Karel IV. urbanista?
Říká se, že u koncepce Nového Města byl Parléř. Ale to je jedno, důležité je, že byla výsostně urbanistická. Nesoustřeďuje se jen na jednu ze složek: materiální, estetickou či ekonomickou. Všechny tam jsou obsaženy. V jeho konceptu je jistě přítomná i složka politická a duchovní, metafyzickou nevyjímaje. Tedy urbanista byl. (str. 98)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorech

Karel Kučera (* 1978, Opočno) vystudoval archeologii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, kde se věnoval problematice přemyslovských hradišť. Nyní pracuje v oddělení Kancelář památky světového dědictví Magistrátu hlavního města Prahy.

Vladimír Kučera (* 1947), novinář, scénárista a komentátor. Po absolvování Fakulty žurnalistiky pracoval v Ústavu zdravotní výchovy Praha, externě spolupracoval s „dětskou redakcí“ Československé televize, pod pseudonymem Ladislav Kučírek psal sloupky do přílohy Mladé fronty. Po roce 1990 se stal redaktorem deníku Práce, spoluzakládal deník Prostor, pak pracoval v Lidové demokracii a Večerní Praze. Od roku 1998 je na volné noze. Externě spolupracuje s Českou televizí, je spoluautorem a moderátorem pořadu Historie.cs. Dramaturgicky se podílel na několika televizních diskusních cyklech, autorsky pak na satirickém pořadu Stalo se… Jako scenárista byl u zrodu některých dokumentů (např. Začátek konceHokej, hokej, hokej… atd.), spolupracoval na sérii dokumentů k průběhu roku 1989 Labyrintem revoluce, na cyklu Konečné řešení o atentátu na R. Heydricha, na řadě dokumentů Neznámí hrdinové, na cyklu Sbohem, Československo. Je autorem mnoha komentářů a článků. Podle jeho novely Blázni a děvčátka natočil Karel Kachyňa stejnojmenný film. Napsal řadu textů písní pro Hanu Hegerovou, Petru Černockou, Zdeňka Mertu…

Informace o obou autorech pochází z webových stránek nakladatelství Vyšehrad.

————————————————

Neláká vás domácí půda? A co třeba pyramidy? Navštivte Střední Ameriku s Miloslavem Stinglem a vydejte se po stopách mayského odkazu. Pyramidy, kamenné paláce a sochy ukryté hluboko v pralesích jsou ještě dnes předmětem mnoha otázek.

Tajemství indiánských pyramid

Podivuhodný svět dávných Mayů v kultovním vyprávění legendy českého cestopisu.
„Otázky, jenom otázky,“ zapsal si E. E. Kisch, když okouzlen stanul v Mexiku před divy stavitelské kultury, které před staletími vytvořili indiáni.
Miloslav Stingl byl první Čechoslovák, který se vydal do Střední Ameriky, aby se pokusil vysvětlit alespoň část záhad, jež obestírají pyramidy, kamenné paláce, sochy a stély, které přežily věky, konzervovány pod nánosem hlíny a prachu.
Letadlem, vlakem, autobusem, pěšky i na koni se vypravil po stopách Mayů, za poklady jejich měst. A neopomněl ani ty, kteří jako první, často s nasazením života, podnikali výpravy k odkrytí pohřbených pokladů. Bývalá mayská střediska v moři pralesů již vydala některá ze svých tajemství, i hluboké studně, kam kněží házeli dívky jako oběť, mayský kalendář byl dešifrován, Stinglovo vyprávění je však, jak je pro něj typické, nadčasové.
Aktualizované vydání provázejí bohaté ilustrační materiály, dobové i současné fotografie, kreslené rekonstrukce mayských staveb a reprodukce indiánského výtvarného umění.

Kultovní vyprávění legendy českého cestopisu
Autor: Miloslav Stingl

Počet stran: 276
Vazba: vázaná
Formát: 168×235 mm
ISBN: 978-80-7565-464-9
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Tajemství indiánských pyramid vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Tajemstvi-indickych-pyramid

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Miloslav Stingl (*1930, Bílina) je významný český cestovatel, etnograf a spisovatel. Zažil blokádu Kuby, mluvil s Fidelem Castrem, objevil ruiny mayských měst, rodil eskymácké děti v Arktidě, přátelil se s králem Tongy, přežil námořní katastrofu, plaval v řece plné krokodýlů. Působil v Ústavu pro etnografii a folkloristiku ČSAV, byl místopředsedou latinskoamerické společnosti. Celý život se věnuje literární tvorbě a pokračuje v badatelské a popularizační činnosti. Opakovaně pobýval v Americe, Austrálii a Oceánii. Vykonal 14 cest kolem světa. Na výpravách strávil přes 20 let, navštívil 150 zemí, domluví se 17 jazyky včetně řeči papuánského kmene Kumu. Je členem mezinárodních etnologických společností při UNESCO v Paříži. Severoamerický indiánský kmen Kikapú ho zvolil za svého náčelníka. Spolu s dvojicí Hanzelka a Zikmund patří mezi nejslavnější české a československé autory cestopisné literatury. Vstoupil do rekordmanské síně slávy jako nejvydávanější český autor, dostalo se mu řady literárních ocenění. V září 2014 obdržel prestižní mezinárodní cenu Egona Ervína Kische za celoživotní dílo, o týden později stříbrnou medaili Senátu PČR. Dne 21. prosince 2015 obdržel cenu prezidenta Palauské republiky za propagaci země díky cestopisu Neznámou Mikronésií. V červenci 2015, 2016 i 2017 byl nominován na státní vyznamenání, medaili Za zásluhy. Nikdo před ním ani po něm nic podobného na cestovatelském a spisovatelském poli nedokázal. Kniha Miloslav STINGL. Biografie cestovatelské legendy získala cenu Magnesia Litera 2017.

Více o autorovi si můžete přečíst na stránkách nakladatelství Jota.

————————————————

Milovníky přírody a zajímavých historek určitě nadchne „životopis“ stromů, které rostou v nejrůznějších koutech světa. Projděte se například londýnskými ulicemi lemovanými eukalyptem, zastavte se v Kalifornii pod obří sekvojí a zjistěte, jakou roli hrají stromy v našem životě.

Kolem světa za 80 stromy

Autor, odborník na stromy, Jonathan Drori v této knize vysvětlí, jakou roli hrají stromy v každodenním životě člověka – od romantické role až po ty politováníhodné. Cestou za 80 stromy se mimo jiné zastavíme u berlínských lip, které každý rok v době květu očarují zamilované Němce i hladové včely, dále se zastavíme na elegantních ulicích Londýna dlážděných dřevem eukalyptu a také v kalifornských lesích u vysokých sekvojí.
Na každé zastávce se dozvíte neuvěřitelné, ale pravdivé příběhy – od mumifikovaných mnichů až po kozy šplhající na stromy a mírně radioaktivní ořechy. Každý strom doplňuje nádherná ilustrace
Lucille Clercové.
Richard Deverell, ředitel Královských botanických zahrad v Kew o knize napsal: „Úchvatné životopisy neobyčejných stromů. Každou stranou prosvítá úžas nad rozmanitostí světa přírody.“

Autoři: Lucille Clerc, Johnathan Drori
Přeložil: Milan Bronclík

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 155×240 mm
ISBN: 978-80-271-2192-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Kolem světa za 80 stromy vydalo nakladatelství Grada.

Pusťte si video a prohlédněte si listovací ukázku.

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejkrásnější rozhledny ČR
a jejich příběhy

Novák, Rostislav

Grada, 2019

zobrazit info o knizePraha světová
Devět rozhovorů o hlavním městě

Kučera, Karel – Kučera, Vladimír

Vyšehrad, 2019

zobrazit info o knizeTajemství indiánských pyramid

Stingl, Miloslav

Jota, 2019

zobrazit info o knizeKolem světa za 80 stromy

Clerc, Lucille

Grada, 2019

Napsat komentář