Jak se neztratit v Bradavicích

Pobertuv_planek
Jestli patříte mezi příznivce příběhů o mladém čaroději Harrym Potterovi, jistě jste se nejednou nechali zlákat představou, jaké by asi bylo studovat na škole čar a kouzel v Bradavicích.

Kromě několika ve školních osnovách běžně nevídaných předmětů by na vás v prostorách bradavického hradu čekalo také mnoho spletitých chodeb, pohybující se schodiště nebo mizející komnaty. A to by dokázalo zmást nejednoho sebepřipravenějšího studenta!

Z knihy Harry Potter a vězeň z Azkabanu (recenzi ilustrovaného vydání tohoto titulu najdete zde) si však pravděpodobně pamatujete jeden velmi nápomocný kus pergamenu, jenž poslouží nejen jako velmi podrobná mapa Bradavic a přiléhajících pozemků, ale rovněž vám „nabonzuje“, kdo se kde nachází.

Řeč je samozřejmě o kouzelném Pobertově plánku, který díky nakladatelství Albatros nyní i vy můžete podrobně prozkoumat.

Slavnostně přísahám, že jsem připraven ke každé špatnosti.

Kniha Harry Potter: Pobertův plánek od Erin Pascalové vás na dvaasedmdesáti stranách seznámí se všemi ikonickými místy, s nimž jste se v průběhu sedmidílné potterovské série mohli setkat, a zároveň vám také připomene všechny významné události, které se tu odehrály.

Prohlédnete si například Velkou síň, v níž byl Harry Potter zařazen do Nebelvíru, dívčí umývárnu, ve které se skrývá vstup do Tajemné komnaty, Brumbálovu pracovnu, knihovnu, Zapovězený les nebo Hagridovu hájenku. Podíváte se rovněž na famfrpálové hřiště, do učeben lektvarů, jasnovidectví nebo kouzelných formulí a navštívíte i Bílou hrobku, poslední místo Brumbálova odpočinku.

Všechny prostory autorka stručně popisuje a uvádí, v jaké souvislosti se v příbězích o Harrym Potterovi objevily. Většinu lokací doplňují fotografie z filmů, případně ilustrace. Na některých stránkách navíc najdete bonusové informace o jejich historii nebo o postavách, kouzelných tvorech a předmětech, jež k daným místům neodmyslitelně patří.

V knize také naleznete několik rozkládacích dvoustran, které na první pohled vypadají jako prázdné, avšak pokud na ně posvítíte modrofialovým světlem přiložené kouzelnické hůlky, zjeví se před vámi kroky známých hrdinů a různé zajímavosti ze světa Harryho Pottera. Pokud hůlku uprostřed rozpojíte, odhalíte ukrytý fix s neviditelným inkoustem, jímž můžete na pár místech v knize něco napsat nebo nakreslit. Případně si jím na poslední dvoustraně namalovat vlastní Pobertův plánek.

Knih s podobnou tématikou v knihkupectvích stále přibývá, a tak se nabízí otázka, jestli publikace Harry Potter: Pobertův plánek patří mezi nezbytnosti fanoušků série, nebo ji mohou ve své sbírce oželet.

Tento titul má po vizuální stránce velmi pěkné zpracování a nápad se svítící hůlkou jistě zaujme nejednoho čtenáře. Na druhou stranu je nutné říci, že se v Pobertově plánku nedočtete nic nového, co byste neznali z knižní série nebo z filmových adaptací. Publikace sice přehledně rekapituluje známé informace o Bradavicích, ale za cenu necelých čtyř set korun podle mého nestojí. Plastová hůlka, která ji doprovází, působí velmi lacině a při čtení ji využijete jen minimálně, jelikož stran se skrytým textem najdete v knize poskrovnu.

Pokud se řadíte mezi potteromily a prahnete po titulech, jež vás obohatí o nové poznatky, bude pro vás Pobertův plánek patrně zklamáním. Jestliže ale sbíráte vše, co s kouzelným světem vytvořeným J. K. Rowlingovou alespoň trochu souvisí, a navíc jste hravé povahy, tato publikace by ve vaší knihovničce určitě neměla chybět.

Neplecha ukončena.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHarry Potter: Pobertův plánek

Pascalová, Erin

Albatros, 2019

Napsat komentář