Ilustrovaný vězeň z Azkabanu

Harry Potter a vezen z Azkabanu_uvodni
Harry Potter se potřetí vydává do Bradavic. Znovu. A my se tam můžeme vydat s ním. Znovu. Ale tentokrát s nádhernými ilustracemi Jima Kaye!

V říjnu 2017 vyšel v nakladatelství Albatros nový Harry Potter a vězeň z Azkabanu. Jedná se o již osmé, ale v této podobě první vydání. A v jaké že podobě? Ilustrované! Ano, skvělý Jim Kay si vzal do parády další díl, a tak jsme se konečně dočkali třetího pokračování nevšedních příhod našeho milovaného čarodějnického učně, obohaceného působivými obrázky. Má vůbec smysl rozepisovat se o ději knihy, která je pro mnohé čtenáře možná nejpopulárnější z celé kouzelnické série J. K. Rowlingové? Tak jen ve stručnosti…

Třináctiletý Harry nastupuje do třetího ročníku v Bradavicích, kde však panuje nezvykle ponurá atmosféra. Mohou za to zvěsti o uprchlém vězni Siriusi Blackovi, prvním odsouzenci, kterému se kdy podařilo obelstít azkabanské strážné – obávané mozkomory. Jak to dokázal? A co ho vlastně táhne k bradavické škole? Samozřejmě samotný Harry! Sirius Black je totiž nebezpečný vrah a věrný zastánce lorda Voldemorta. Anebo ne?

Většina z nás dnes už ví naprosto přesně, jak toto dobrodružství dopadne, ale určitě není na škodu si ho připomenout – zvlášť, máme-li po ruce toto krásné nové vydání. Text ničím nepřekvapí, neboť se jedná o stejný překlad výtečného Pavla Medka, jehož se nám dostalo i v předchozích českých vydáních. Díkybohu!

Ale okamžik! Proč si tedy máme pořizovat dalšího Pottera, když už jednoho máme doma? Se stejným textem? Koneckonců, nezapomenutelné první vydání zdobí obálka Mary GrandPré a půvabné ilustrace Galiny Miklínové, kterých pravda není tolik jako v nové verzi a jsou „jen“ černobílé, ale uznejte – na tomto jsme přeci vyrůstali! A milujeme to. Takže proč sahat po další variantě téhož? Jednoduše proto, že to vážně NENÍ totéž.

Starý Harry byl relativně malá knížka o 384 stranách, psaná poměrně nahuštěnými velkými písmeny, tedy v porovnání s novým vydáním. Ilustrované vydání má 334 stran, formát knihy je však výrazně větší. Zatímco z předchozího vydání známe jen bílé strany s černým textem, tady není čistě bílá snad jediná stránka. Jsou zelenkavé, růžovoučké, šedivé, se siluetami stromů v pozadí i dramaticky černé s bílým písmem. Text je na stránce rozdělen vždy do dvou sloupců a písmo je vcelku drobné. Díky tomu ovšem máme místo na mnoho líbivých doplňků a dekorativních prvků, na celostránkové ilustrace i ozvláštněné nadpisy jednotlivých kapitol.

Měla jsem trochu obavy, že pro mě bude těžší začíst se do textu na černém či pestrobarevném pozadí, ale kupodivu na mě všudypřítomné ilustrace nepůsobily nijak rušivě, naopak podtrhovaly už tak čarovnou atmosféru žádoucím způsobem. Jinými slovy – v děsivých a ponurých chvílích barvy zešedly či ztemněly, v rozverných částech byly naopak příjemně veselé a vřelé.

Harry Potter a vezen z Azkabanu_ukazka1Harry Potter a vezen z Azkabanu_ukazka2

Jim Kay, jak možná někteří vědí, ilustroval také Volání netvora Patricka Nesse, za což v roce 2012 získal medaili Kate Greenawayové. Z ilustrátora na volné noze se záhy stala populární a žádaná osobnost, a není divu! Jeho umění vytvořit pomocí tahů štětce a tužky postavy, zvířata i situace je vskutku kouzelné a umožní vám prožít Harryho příběh zase trochu jinak a snad hlouběji. Vždy jsem patřila spíše mezi čtenáře, kteří upřednostňují knihy bez ilustrací, protože nechtějí, aby jim někdo vnucoval vlastní vizi postav. Ráda nechávám fantazii pracovat bez toho, aby ji ovlivňovaly představy někoho jiného. Také z toho důvodu – ale nejen proto – u mě nakonec vždycky vyhraje první české vydání Harryho Pottera. Je v tom samozřejmě špetka nostalgie.

Komu bych tedy doporučila tento nový ilustrovaný skvost? Těm, kdo si rádi knihou jen tak listují a vyžívají se v čarovných obrázcích. Těm, kdo ještě s Harrym nemají zkušenost (dokonce i tací existují!) a rádi by to změnili, ale i těm, kteří si ho chtějí připomenout. Čili i takovým hnidopichům, jako jsem já. Koneckonců, po grafické stránce je to dokonalost a po ostatních stránkách byl Vězeň z Azkabanu dokonalý vždycky. Za mě nejzajímavější díl celé série!


Z dalších knih J. K. Rowlingové doporučujeme scénář k filmu Fantastická zvířata a kde je najít, román pro dospělé Prázdné místo, detektivní sérii s Cormoranem Strikem: Volání kukačkyHedvábníkVe službách zla (napsala pod pseudonymem Robert Galbraith).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHarry Potter a vězeň z Azkabanu – ilustrované vydání

Rowlingová, Joanne Kathleen

Albatros, 2017

Napsat komentář