Nenechte si ujít v týdnu od 1. do 7. července 2019

nenechte_si_ujit
Prázdniny a čas dovolených jsou tu. Jistě se už všichni těšíte na zasloužený odpočinek. Ten si ovšem vybírají i knihovny, proto bude o prázdninách nabídka literárních akcí méně pestrá. Nicméně začíná Měsíc autorského čtení, v Brně a Ostravě se tak určitě nudit nebudete.

Měsíc autorského čtení se již tradičně koná během července. V Brně a Ostravě můžete během celého července chodit na autorská čtení různých zajímavých spisovatelů od nás i ze zahraničí. Letos je čestným hostem Rumunsko.

Nejdříve se podíváme na program Měsíce autorského čtení v Brně. Hned v pondělí 1. července můžete zajít na čtení rumunského historika, esejisty, novináře a politika Adriana Cioroianu, který píše především historické knihy. Jeho čtení začíná v 19.00. V úterý 2. července bude číst spisovatelka a překladatelka Viktorie Hanišová, autorka knih RekonstrukceHoubařkaAnežka, které tvoří volnou románovou trilogii. Z prvně jmenované pak od 20.30 přečte úryvky brněnským návštěvníkům. Milovníkům poezie se v pátek 5. července v Brně představí Pavel Kolmačka, autor pěti sbírek spirituální poezie, přičemž číst bude ze sbírky Život lidí, zvířat, rostlin, včel. Jeho čtení začíná v 20.30. Všechny akce se v Brně konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní seznam autorských čtení najdete na stránkách projektu.

I v Ostravě se můžete v příštím týdnu těšit na rumunské autory, za všechny jmenujme například rumunsky píšícího spisovatele moldavského původu Dumitra Crudu, který se představí ve čtvrtek 4. července. Je autorem básnických sbírek, dramatických textů, ale také prózy. Jeho čtení začíná v 19.00. V pátek 5. července se návštěvníkům představí překladatelka, publicistka a spisovatelka Tereza Semotamová. Číst bude od 20.30 ze své zatím poslední knihy Ve skříni. V sobotu 6. července pak do Ostravy přijede spisovatelka Lenka Procházková, která byla během normalizace aktivní v samizdatu. Publikovala už dvacet knih a tu nejnovější, Viva la revolución, představí ostravským divákům. Její čtení začíná ve 20.30 a stejně jako všechna autorská čtení v Ostravě se uskuteční v Divadle „12“. Kompletní ostravský program najdete na stránkách Měsíce autorského čtení.

Kromě autorských čtení v Brně a Ostravě se koná zajímavá akce i v hlavním městě. V rámci festivalu Knihovna na vlnách se na pražské náplavce pod Výtoní bude konat Večer nakladatelství Vyšehrad. U příležitosti 85. výročí založení tohoto nakladatelství vystoupí během večera dvě generace tamních kmenových autorů. Redaktorka Alena Snelling představí například prozaičku Hanu Lehečkovou a budou si povídat o její nové knize Svatá hlava. Akce začíná v 19.30

Přejeme Vám krásné a pohodové léto.

Všechny akce najdete přehledně v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář