Co se dělo před Jeho temnými esencemi?

big_kniha-prachu-KR1-391592
Philip Pullman je renomovaným autorem fantasy literatury. Jeho nová knižní série se odehrává v době přibližně dvanáct let před událostmi, které spisovatel popsal v trilogii Jeho temné esence.

Autorem knihy La Belle Sauvage, prvního dílu plánované trilogie Kniha prachu, je britský spisovatel Philip Pullman. Philip Pullman studoval v Oxfordu na Exeter College a následně učil angličtinu na střední škole, než se stal asistentem na Westminster College v Oxfordu. V období mezi lety 1988 a 1992 vycházela Pullmanova trilogie Sally Lockhart, světově známým se ale autor stal až díky Zlatému kompasu, který byl vydán roku 1996. Zlatý kompas je prvním dílem fantasy trilogie Jeho temné esence, za kterou autor obdržel množství prestižních literárních cen. Do období před událostmi popsanými v této trilogii se vrací román La Belle Sauvage, který vydalo roku 2019 nakladatelství Argo.

Hlavním hrdinou fantasy románu je bystrý chlapec Malcolm Polstead, ideální adept na to stát se špionem. Malcolmův otec vlastní hostinec, ve kterém se schází celý Oxford, díky čemuž má Malcolm možnost zjistit mnoho zajímavých informací. Jednou se však chlapci dostane do rukou zpráva, která zní poněkud nebezpečně. Hovoří se v ní o jakémsi Prachu (velmi nebezpečné substanci). Malcolm se souhrou okolností stává zprostředkovatelem zpráv mezi důležitými osobami. Tyto vlivné osoby se točí kolem půlroční holčičky Lyry, která je vychovávána v převorství. Jejich motivy však nejsou čisté – chtějí dívku využít pro vlastní účely. Když oblast zasáhne velká potopa, zachrání se Malcolm, holčička Lyra a vesnická dívka Alice na člunu La Belle Sauvage. Starší děti mají za úkol dostat malou Lyru k jejímu otci, lordu Asrielovi. Jejich cesta však není jednoduchá.

Pullman ve svém románu vytvořil pestrobarevný svět plný fantastické fauny i flory. Těm, kdo četli některý titul z Jeho temných esencí, jistě nebudou cizí daemoni, kteří doprovázejí všechny postavy. Jde o zvířata, jejichž osud je silně spojen s jejich majiteli. Pokud se od sebe daemon a jeho pán příliš vzdálí, znamená to pro oba velkou bolest. Ostatně ani postava Lyry není v Pullmanově světě nová – ve Zlatém kompasu se s ní čtenáři setkávají již jako s dvanáctiletou neohroženou dívkou.

Ačkoli je kniha La Belle Sauvage prezentována jako titul pro mladší čtenáře, díky výborně zpracovaným postavám, temným prvkům a originálnímu prostředí děje zaujme i ty starší. Atmosféra příběhu se nese ve stylu steampunku, autor se však nenechal spoutat hranicemi jednoho žánru a naopak dal volný průchod své fantazii. Obzvláště mě zaujala zajímavě zpracovaná mytologie jeho světa.

Fantasy román La Belle Sauvage doporučuji nejen těm, kteří již četli Pullmanovu sérii Jeho temné esence, ale i čtenářům, kteří chtějí s jeho knihami teprve začít. Titul zaujme ty, kteří si potrpí na originální fantasy plné zajímavých tvorů, neobvyklých rostlin a dalších prvků. Doplňuji, že román Zlatý kompas byl zfilmován, přičemž stejnojmenný film stojí za zhlédnutí.

Doporučení:
Share

Co se dělo před Jeho temnými esencemi? - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Anna K. napsal:

    Dobrý den, mohu poprosit o menší pomoc? Jak je v knize přeložena formulace „scholastic sanctuary“, tedy ochrana žáka akademickou půdou, pod kterou v Esencích přijme kolej Lyru pod svá křídla? Předem moc děkuji. Anna K.

Napsat komentář