Utrpení vysokoškoláků v koncetračním táboře

Uloupene mladi
Pohřeb Jana Opletala spustil zvýšenou vlnu represe ze strany německých okupačních orgánů a na 1 200 vysokoškoláků bylo odvlečeno do koncetračního tábora Sachsenhausen. Díky metodě orální historie autor přiblížil jejich životní příběh.

Kniha je výsledkem výzkumu zaměřeného na události 17. listopadu 1939, kdy bylo po demonstracích odporu českého lidu proti německé okupaci Čech a Moravy v souvislosti s pohřbem Jana Opletala odvlečeno 1200 českých vysokoškolských studentů do koncentračního tábora Sachsenhausen. Na základě metody orální historie – výpovědí pamětníků vyhledaných doma i v zahraničí – se autorovi podařilo do detailů zrekonstruovat několikaletý život bývalých studentů v koncentračním táboře. Autor podrobně popsal praktiky Němců zaměřené na likvidaci inteligence českého národa. Zaměřil se na pocity studentů, jejich obětavé chování a statečné jednání v nelidských podmínkách.

Ukázka z knihy

Nacházím se na velkém prostranství v ruzyňských kasárnách v Praze. Je čas oběda, jednoho zářijového dne roku 1989. Venku nádherně svítí sluníčko. Ostříhaní vojáci chodí kolem mě s „ešusy“ v rukou. Hledám bývalou jízdárnu. Všechno je pozamykané. Vylézám na přístřešek a skrze vytlučená okénka se dívám dovnitř. (str. 19)

Uloupené mládí

Utrpení studentů z akce 17. listopad 1939 v koncentračním táboře Sachsenhausen
Autor: Jozef Leikert
Přeložila: Miroslava Poláková

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 157×232 mm
ISBN: 978-80-200-2928-7
Doporučená cena: 350 Kč

 

Knihu Uloupené mládí vydalo nakladatelství Academia. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

Jozef Leikert (* 22. října 1955 Zlaté Moravce) je slovenský básník a autor literatury faktu. Pracoval jako redaktor několika časopisů či osobní poradce prezidenta Slovenské republiky.  Aktuálně působí na Historickém ústavu Slovenské akademie věd.


Nakladatelství Academia v současné době zaujímá svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky a jazykové učebnice

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUloupené mládí
Utrpení studentů z akce 17. listopad 1939 v koncentračním táboře Sachsenhausen

Leikert, Jozef

Academia, 2019

Napsat komentář