Nenechte si ujít v týdnu od 10. do 16. června 2019

nenechte_si_ujit
I příští týden nebudou chybět zajímavé literární akce. Chystá se například beseda s polskou básnířkou a spisovatelkou Joannou Lech, autorské čtení Ireny Douskové či další LiStOVáNí. 

Kromě toho proběhne křest knihy Julie Urbišové Doma v NOLA či autorské čtení Michala Maršálka.

Týden začneme v Městské knihovně v Praze. V pondělí 10. června zde proběhne beseda s polskou spisovatelkou a básnířkou Joannou Lech. Do Prahy přijela už v květnu na svůj dvouměsíční rezidenční pobyt v rámci projektu Praha UNESCO město literatury a pracuje zde na svém novém románu. Za svůj debutový román Sztuczki byla nominována na ocenění Nike a cenu Gdynia 2017. Také je autorkou básnických sbírek Nawroty či Zapaść. S návštěvníky pražské knihovny se sejde v 18.00, diskuse bude probíhat v anglickém jazyce.

Praze zatím ještě zůstaneme. V pondělí 10. června se v Kulturním centru Průhon uskuteční scénické čtení LiStOVáNí. Tentokrát Alan Novotný a Lukáš Hejlík zpracovali knihu Můj příběh – 9.58: Nejrychlejší muž světa. Jak už asi všichni milovníci sportu ví, pojednává o jamajském sprinterovi Usainu Boltovi. Kniha vám přiblíží, jak tento „rychlík“ přemýšlí a jakou má duši. Akce začíná v 18.00.

V úterý 11. června se v Městské knihovně v Bílovci koná autorské čtení spisovatelky Ireny Douskové. Číst bude ze svého zatím posledního románu Rakvičky, který popisuje prázdninovou cestu hlavní hrdinky, ale je také zrcadlem tehdejší doby – děj se odehrává v druhé polovině 80. let. Autorka kromě čtení z tohoto románu představí i své ostatní dosud vydané knihy, mimo jiné také oblíbený titul Hrdý Budžes. Autorské čtení se koná v rámci projektu Spisovatelé do knihoven a začíná v 18.00.

Prázdniny jsou za rohem a k letní dovolené určitě patří i pěkná knížka. Pokud ještě nemáte žádnou vybranou, stavte se v úterý 11. června do Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově. Od 9.00 do 17.00 se před knihovnou, v případě nepříznivého počasí v sále knihovny, bude konat Velký knižní bazar. Můžete si tak vybrat některou z již vyřazených knih, abyste měli přes léto co číst. Tyto tituly určitě udělají ještě spoustu radosti.

Přesuneme se do Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. Ve středu 12. června se zde od 17.00 koná autorské čtení s básníkem Michalem Maršálkem. Autor vydal už několik sbírek, např. Z člověka očiPráce s mrakyČerná bere a nejnovější Červený otazník. Za sbírku Černá bere byl dokonce nominován na cenu Magnesia Litera. Kromě toho je také autorem několika odborných knih z oblasti psychiatrie, je totiž emeritním primářem Psychiatrické nemocnice Bohnice. Autorské čtení se stejně jako v Bílovci koná v rámci projektu Spisovatelé do knihoven.

Ve čtvrtek 13. června můžete zajít na křest nové knihy Doma v NOLA od novinářky a spolupracovnice Českého rozhlasu Julie Urbišové. Od roku 2007 žije v americkém New Orleansu. Od té doby tu natočila pro rozhlasové vysílání již nespočet reportáží, které zachycovaly zdejší pestrý život – od zábavy a kultury až po zničující hurikány a odstraňování problematických pomníků z americké občanské války. To nejlepší ze svých reportáží nyní shrnula ve své nové knize a doplnila fotografiemi a originálními ilustracemi místních dětí. Křest začíná v 16.30Prodejně Českého rozhlasu v Praze a uskuteční se za hudebního doprovodu skupiny J. J. Jazzmen.

Třinci se už určitě všichni těší na pátek 14. června. Na travnatém prostoru za místní knihovnou se uskuteční již čtvrtý ročník oblíbené akce Noc literatury Třinec 2019. Těšit se můžete na výběr nejlepší světové literatury, ale také na setkání se zajímavými hosty. Letos přijali pozvání například fyzický básník Petr Váša, český mistr ve Slam poetry Ondřej Hrabal či držitel Ceny Jiřího Ortena Jan Těsnohlídek ml. Je o co stát, půjde o opravdu pohodovou akci ve společnosti literatury. Vše začíná v 19.00, za nepříznivého počasí se vše přesouvá do literární kavárny Café Čítárna v budově knihovny.

 Na další literární akce se můžete podívat do našeho Kalendáře akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář