Nenechte si ujít v týdnu od 6. do 12. května 2019

nenechte_si_ujit
Příští týden nás ve světě literatury čeká především 25. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2019. Máme tu ale i něco pro mimopražské – například ve Vyškově se koná Literární čaj s Alenou Mornštajnovou.

Svět knihy má i letos velice bohatý doprovodný program, budete se tak moci setkat s mnoha zajímavými autory. Za všechny jmenujme například Hanu Hindrákovou, Tima Weavera či Tarana Matharu.

Hned na úvod začneme ale v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově. V pondělí 6. května se se zde od 16.30 koná oblíbená akce pro děti nazvaná Hrátky s Večerníčkem. Vítány jsou všechny malé děti od 2,5 do 6 let s doprovodem. A na co se mohou těšit? Během odpoledne proběhne čtení knížek, ale nebudou chybět ani různé výtvarné a pohybové aktivity. Děti určitě odejdou obohacené o krásné nové zážitky.

Ve vyškovské Knihovně Karla Dvořáčka ještě zůstaneme. V pondělí 6. května se tu odehraje totiž ještě jedna akce. A ne jen tak ledajaká – přijede sem spisovatelka Alena Mornštajnová, která tu pobeseduje s návštěvníky. Autorka debutovala románem Slepá mapa a poté následoval román Hotýlek. Do paměti všech čtenářů se však nesmazatelně zapsala titulem Hana, který získal i několik ocenění, například získal Cenu Česká kniha 2018. Recenzi tohoto díla si můžete přečíst i na našich stránkách. Na konci dubna pak autorce vychází nová knížka, a to Tiché roky. Literární čaj s Alenou Mornštajnovou začíná v 16.00.

A nyní se dostáváme ke slibovanému 25. mezinárodnímu knižnímu veletrhu a literárnímu festivalu Svět knihy Praha 2019. Koná se od 9. do 12. května na pražském Výstavišti. Čestným hostem je letos Latinská Amerika a hlavním tématem pak „paměť a vzpomínky“. Součástí je samozřejmě i bohatý program, těšit se můžete například na setkání se dvěma spisovateli oceněnými Nobelovou cenou za literaturu, a to s Hertou Müllerovou a Mariem Vargasem Llosou. Kompletní program naleznete přímo na webu celé akce. My vám v následujících řádcích přinášíme tipy, co si rozhodně nenechat ujít.

pátek 10. května se na festivalu Svět knihy můžete zúčastnit besedy s autorem fantasy série Učedník Taranem Matharu. Jeho knihy, vyprávějící o chlapci Fletcherovi, který má schopnost přivolávat démony, si rychle získaly fanoušky po celém světě. A nyní se můžete s autorem setkat i v Praze. Beseda začíná v 16.00 v pravém křídle Průmyslového paláce a po ní bude následovat autogramiáda.

pátek 10. května se v rámci festivalu Svět knihy uskuteční beseda spisovatelky Hany Hindrákové s hlavním hrdinou její knihy Nezlomný. Joseph „Njoro“ Njoroge opravdu přijede do Prahy a bude vyprávět o svém životě, který Hanu Hindrákovou inspiroval natolik, že o něm napsala knihu. Díky své odvaze a vytrvalosti se totiž dokázal zvednou ze dna keňské ulice a začít nový život. Beseda začíná v 17.00 v pravém křídle Průmyslového paláce.

Pozvánka_na_besedu_s_Josephem

Na Svět knihy přijede i další vzácný zahraniční host. Těšit se můžete na britského spisovatele Tima Weavera, který má na kontě už deset skvělých krimi thrillerů, které všechny spojuje jeden hlavní hrdina – David Raker, specialista na pátrání po pohřešovaných osobách. Ukázku z jedné z nich, z knihy Hon na mrtvého, si můžete přečíst na našich stránkách. V Česku zatím vyšlo sedm těchto příběhů a nyní vychází osmý – Muž bez minulosti. Křest této novinky proběhne v pátek 10. května od 16.00 v pravém křídle Průmyslového paláce, v sobotu 11. května ve 12.00 se pak v Literárním sále koná beseda a autogramiáda přímo s Timem Weaverem. Tím ale jeho sobotní program nekončí, od 18.00 bude autor besedovat s francouzským spisovatelem Bernardem Minierem o současném krimi thrilleru. Tato akce se koná ve Velkém sále Průmyslového paláce.

sobotu 11. května se na Světě knihy koná beseda nazvaná Jak pracovat se vzpomínkami? Velice zajímaví jsou hlavně oba diskutéři – do Prahy přijede držitel Man Bookerovy ceny John Banville a světově proslulý argentinský spisovatel Rodrigo Fresán. Společně se zamyslí nad tím, jak spisovatelé pracují se vzpomínkami, jak na stránkách knihy fixovat proces vzpomínání či jak ustálit plynutí. Tlumočení do češtiny a angličtiny je samozřejmě zajištěno. Beseda začíná v 17.00 a v 18.00 na ni naváže autogramiáda. Vše se odehraje ve střední hale Průmyslového paláce ve Velkém sále.

 Literárních akcí se ale příští týden koná více, další najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář