Knižní zábava pro začínající čtenáře

dite
Knižní svět má co nabídnout i těm nejmenším – například knihy s velkým množstvím ilustrací. Hlavičky můžete potrápit u hádanek a rébusů. Nebo se můžete vydat s nebojácnou myškou do lesa či se skamarádit se strašidýlkem Čumidlem.

Jiří Žáček spojil síly s Olgou Ptáčkovou a společně vytvořili knihu pro děti plnou hádanek, hlavolamů a rébusů, které potrápí a pobaví dětské hlavičky.

Nejlepší Žáčkovy hádanky, hlavolamy, vtipné rébusy, hříčky se slovy a různé zábavné luštěniny v jedné knize s barevnými ilustracemi Olgy Ptáčkové jsou určeny dětem, ale možná se nad nimi zapotí i dospělí, protože k správnému řešení nevede vždy to, co vás v první chvíli napadne.

Ukázka z knihy

Hadanky a lusteniny

Hádanky a luštěniny

Autor: Jiří Žáček
Ilustrovala: Olga Ptáčková

Počet stran: 88
Vazba: vázaná
Formát: 170×236 mm
ISBN: 978-80-7244-421-2
Doporučená cena: 270 Kč

 

Knihu Hádanky a luštěniny vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorovi

Básník, spisovatel, dramatik, autor četných knih pro děti Jiří Žáček dokázal ve své tvorbě zkřížit lyriku a humor a díky tomu patří k nejčtenějším českým autorům. Proslavil se svými knihami pro děti a je nejuznávanější a nejznámější současný český básník. Na svém kontě má rovněž úspěšný slabikář pro prvňáčky a dětskou Encyklopedii pro žáčky. Získal řadu nakladatelských cen, mezi nimi tři Zlaté stuhy za nejlepší dětskou knížku. Své veselé hádanky, hlavolamy, vtipné rébusy, hříčky se slovy a nejzajímavější luštěniny s ilustracemi Olgy Ptáčkové vložil do jedné knihy Hádanky a luštěniny, s níž se děti nejen pobaví, ale i mnoho naučí.  Mezi jeho známá díla patří např. Jiří Žáček dětem, Chytrolíni z Hloupětína, Jak se chodí do světa či  Basta fidli neboli Tak pravil XY. Více informací o autorovi a jeho knihách najdete na www.jirizacek.cz.

Zdroj informací: nakladatelství Šulc-Švarc

————————————————

Seznamte se s odvážnou myškou, která se vydala do lesa na procházku. Nelekla se ničeho a nikoho, dokud nenarazila na koťátko… Jak dopadlo jejich setkání?

Jednoho rána se myška rozhodla, že půjde do lesa na průzkum. „Ničeho se neleknu,“ řekla ostatním zvířátkům. A opravdu, ani vlk, ani medvěd, a dokonce ani los ji nevystrašili. Jak to ale dopadlo, když v lesním domečku našla malé, bílé, chlupaté… koťátko?

Ukázka z knihy

O mysce ktera se nebala

O mysce ktera se nebala 1

O myšce, která se nebála

Autor: Petr Horáček

Počet stran: 32
Vazba: vázaná
Formát: 235×255 mm
ISBN: 978-80-262-1469-4
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu O myšce, která se nebála vydalo nakladatelství Portál, kde najdete i další ukázku.

O autorovi

Petr Horáček je výtvarník a autor velmi úspěšné série dětských knih. Jeho knihy byly přeloženy do několika jazyků a vyhrály řadu mezinárodních cen. Žije a pracuje ve Velké Británii, kam se přestěhoval po studiích. V Portále vyšly jeho úspěšné knihy Papuchalk Petr, Husa Líza aj.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Stvoření podobné dráčku, Čumidlo, se spolu s fujtablíky rozhodne vystrašit partu třeťáčků. Nakonec se ale všichni skamarádí a zažijí nevídané příhody.

Strašidýlko Čumidlo vypadá jako malý dráček s velkýma očima. Objevuje se, když někdo dělá něco, co nemá. To se pak na něj neustále upřeně dívá, prostě čumí…
Žáci třetí třídy jsou na škole v přírodě na šumavském Javorníku. Poslední večer pobytu se koná velká bojová hra, při které čtveřice kamarádek podvádí. Holky se bojí tmy, a tak na sebe počkají. To se dozví trojice spolužáků a chystají se je pořádně vystrašit. Čumidlu se to ale nelíbí a spolu s fujtajblíky partu školáků svými kousky pořádně potrápí. Nakonec se všichni skamarádí a společně prožijí spoustu ztřeštěných dobrodružství.

Ukázka z knihy

Utéct se před ním nedá. Ani mu třeba ujet autem, když k němu s čumidlem v patách doběhnete. Pokud se o to někdo pokusí, ozve se náhle zvuk podobný zvuku při prasknutí nafukovacího balónku. Namísto jednoho čumidla tak rázem jsou čumidla dvě. Ve vypjatých situacích se totiž čumidlo dokáže rozdvojit. A obě tato čumidla jsou rovnocenná. (str. 6)

Cumidlo a fujtajblici se skolaky

Přečtěte si zbytek ukázky.

Čumidlo a fujtajblíci se školáky

Autor: Hynek Klimek
Ilustrovala: Zdeňka Študlarová

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 160×235 mm
ISBN: 978-80-271-2067-3
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Čumidlo a fujtajblíci se školáky vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Hynek Klimek se ve své tvorbě zaměřil na dětské čtenáře. Je autorem následujících knih: Pohádkář: O princeznách, Příběhy z jižních Čech – Toulava či Strašidlář (naše recenze).


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHádanky a luštěniny

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2018

zobrazit info o knizeO myšce, která se nebála

Horáček, Petr

Portál, 2019

zobrazit info o knizeČumidlo a fujtajblíci se školáky

Klimek, Hynek

Grada, 2019

Napsat komentář