Znáte z povinné četby

uvod-havlicek-skvorecky
Na povinnou četbu každý z nás vzpomíná jinak. Někoho z principu otravovala. V jiném vzbudila lásku ke knihám. Ať tak či onak, při zpětném pohledu určitě můžeme některá klasická díla ocenit. Dnes se podíváme na nová zpracování dvou slavných českých románů z 20. století.

Kdo by neznal středoškolské příhody Dannyho Smiřického? Snad každý z nás tuto knihu Josefa Škvoreckého četl v rámci povinné četby. Prima sezóna i sedm let po smrti autora zůstává na poličkách školních knihoven a její svazky jsou ohmatané častým čtením.

Prima sezóna

Autor: Josef Škvorecký

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7335-575-3
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Prima sezóna vydalo nakladatelství Leda.

„Strašně smutná krásná muzika mě vzala do svého utěšlivého náručí, přede mnou se otáčeli holky a kluci, Venca Štern se rozezněl jako zvon, jako hrana lásky… nebo čeho… mládí…“
Prima sezóna je vzpomínka a stesk, sentimentální pokus se aspoň na pár hodin přenést do jiného času – do času báječného mládí a prvních lásek, který je prostoupen humorem a prolnut jazzovou muzikou. Kdykoliv sem ale může vtrhnout hrůza a strach, když vystoupí z nevlídné atmosféry provinčního města v době protektorátu. Jak kouzelně zní pod tím dusivým příkrovem geniální, nenapodobitelná povrchnost a neodolatelná banálnost milostných rozhovorů!
„…flexaton toužebně zvolal do krásné noci mládí… where is the bird of Paradise?… brumendem převzali kluci měkký, něžný chórus, jako hučení lesa… hey-doo-dey… hay-doo-da… otočil jsem se a šel jsem k městu dolů… where is the bird of Paradise…? dolů, dolů, k půlnočnímu krásnému, smutnému městu Kostelci…“

Ukázka z knihy

Seděl jsem na lavičce pod skokanským můstkem a dělal jsem, že se dívám na lidi v bazénu. Voda v bazénu byla zelená a průhledná a přes vysoké okno z mléčného skla hustě létaly drobné stíny. Venku sněžilo, svítilna v pasáži vrhala stíny sněhových vloček na mléčné sklo. Lázně hlaholily ječením holek, které kluci stahovali za nohy pod hladinu, a na protější straně bazénu seděla Irena se Zdeňkem a mlčeli.

Díval jsem se, čekal jsem, co bude. Irena cákala nohama v zelené vodě, rukama se opírala o bílé kachlíky, opálená stehna měla trošku, ale příjemně rozpláclá a bylo jí vidět hluboko za ňadra. Zdeněk si románově hryzal spodní ret. Bylo mi jasné, že se pohádali.

Nalevo pod stínohrou na oknech vyšvihla se Marie Dreslerová z bazénu,ale někdo ji chytil za nohy. Zůstala ležet na břiše a přidržela se malé spáry mezi kachlíky. Modré plavky se jí zařezávaly do rozkroku a lemovala je tam bílá kůže poodhalené zadničky. Marie ječela, ale Kočandrle, který ji držel za kotníky, nepustil. Jela pomalu ňadry po bílých dlaždičkách, až spadla nazpátek. Všude panovala všeobecná zábava

O autorovi

Josef Škvorecký (1924–2012) byl česko-kanadský spisovatel-prozaik, esejista, překladatel a exilový nakladatel.

Dětství prožil v Náchodě. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy – obor angličtina a filosofie. Pracoval jako redaktor angloamerické redakce Státního nakladatelství krásné literatury a umění (SNKLU, pozdější Odeon) a jako redaktor dvouměsíčníku Světová literatura. Po politickém skandálu následujícím vydání jeho prvního románu Zbabělci roku 1958 musel redakci opustit, ale mohl se vrátit do angloamerického oddělení SNKLU. V roce 1958 se oženil se svou přítelkyní Zdenou Salivarovou. Spisovatelem z povolání se stal roku 1963. V lednu 1969 se stal předsedou redakční rady měsíčníku Plamen. Ještě v témže roce odjel přednášet do USA. Po zastavení příprav vydání knihy Tankový prapor v Československu se spolu s manželkou Zdenou rozhodl zůstat v exilu a usadil se v Torontu, kde mu byla nabídnuta profesura. V letech 1969–1990 na tamější univerzitě vyučoval. V roce 1971 společně s manželkou Zdenou založil nakladatelství ’68 Publishers, které se zařadilo mezi přední československá, nejen exilová, nakladatelství. V něm do počátku 90. let vydával české exilové autory a v Československu zakázaná díla (do roku 1993 vyšlo celkem 227 titulů). Roku 1990 byl společně se Zdenou Salivarovou poctěn Řádem Bílého lva za zásluhy o českou literaturu ve světě.

Můžete také nahlédnout do naší recenze Škvoreckého knihy Příběhy inženýra lidských duší, která rovněž vypráví příhody Dannyho Smiřického.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladateli

Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy.
Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu.
Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Kromě Prima sezóny vydalo nakladatelství Leda od Josefa Škvoreckého také Zbabělce nebo Lvíče.

————————————————

V necelých třech hodinách, které trvá toto rozhlasové zpracování románu Neviditelný českého spisovatele Jaroslava Havlíčka, skupina talentovaných herců věrohodně vytvořila atmosféru maloměsta na počátku 20. století. Ponořte se do dramatického příběhu od jednoho z předních českých autorů psychologických románů.

Neviditelný (audiokniha)

Autor: Jaroslav Havlíček
Čtou: Petr Lněnička, Klára Suchá, Jaromír Meduna, Libuše Švormová a Eliška Zbranková

Vazba: CD
ISBN: 8590236101326
Doporučená cena: 299 Kč

Audionihu Neviditelný vydalo nakladatelství Radioservis.

Jen málo českých spisovatelů dokázalo dát svým příběhům tak hutnou a působivou atmosféru jako Jaroslav Havlíček, nejvýznamnější představitel tuzemského psychologického románu 20. století. Právě pro znepokojivý spodní proud, kterým autor podemílá životy postav, se dodnes od jejich osudů nedovedeme odtrhnout. Platí to bezezbytku i pro román Neviditelný, v němž Jaroslav Havlíček rozehrál velmi osobitou variaci příběhu vzestupu a pádu ctižádostivého selfmademana – inženýra Petra Švejcara. Jen málokdo by mohl říct, že vyústěním událostí v příběhu „Neviditelný“ není přímo otřesen…

Audio ukázku z knihy naleznete přímo na stránkách nakladatelství.

O autorovi

Jaroslav Havlíček (1896–1943) byl český spisovatel. Řadí se mezi nejvýznamnější představitele domácí psychologické prózy.

Vystudoval reálku v Jičíně. Poté absolvoval abiturientský kurs obchodní akademie v Chrudimi a začal studovat na ČVUT v Praze. Roku 1915 byl jako jednoroční dobrovolník odveden do první světové války, zúčastnil se bojů v Rusku, v Itálii a v roce 1919 na Slovensku. V roce 1919 obnovil vysokoškolská studia a začal v rámci praxe pracovat jako úředník v Živnostenské bance v Praze, kde již zůstal, zatímco studií zanechal. Jeho literaturu ovlivnili písmáci a spiritisté, napsal několik románů, jejichž děj je zasazen do maloměsta na přelomu 19. a 20. stol. Popisuje tragické lidské osudy, degeneraci – téměř naturalisticky, až chladnokrevně, duševní stavy často velmi narušených lidí a extrémní situace. Byl skvělým vypravěčem. Některé jeho postavy vykazují velkou mravní a duševní sílu.

Více o Jaroslavu Havlíčkovi se můžete dozvědět například z knihy Jaroslav Havlíček: Neklidné srdce.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladateli

Radioservis je největším výrobcem audiozáznamů v České republice. Jeho záměrem je postupně zpřístupnit rozhlasový archiv (mluvené slovo, hudbu a další pořady), tak i fyzické nosiče na jednom místě online. Nabízené záznamy pořadů jsou dodávány ve vysoké kvalitě upravené zvukovými mistry.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jaká je vaše oblíbená kniha z povinné četby? Napište nám do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrima sezóna

Škvorecký, Josef

Leda, 2019

zobrazit info o knizeNeviditelný (audiokniha)

Havlíček, Jaroslav

Radioservis, 2019

Napsat komentář