Non testatur, tedy neověřeno

ente
Zkratku N. T. znají minimálně ti, co se pohybují v prostředí novin. Používá se totiž pro označení neověřených informací. Stejně pojmenovaná kniha nabídne čtenáři pětadvacet pohledů do zákulisí populární hudby dvacátého století.

Zkratkou NT, tedy neurotypik, označují někteří lékaři osoby, v jejichž chování se nevyskytují autistické symptomy. Mnohem známější je však užití zkratky N. T. v žurnalistice, kdy ji vydavatelé novin používali jako označení pro neověřené informace. Termín pocházel z latinského non testatur, tedy neověřeno. Fonetická podoba zkratky N. T. připomíná německé slovo die Ente, česky kachna.
Příběhy o vzniku a osudech slavných uměleckých děl, úvahy o skutečné genezi námětů, zákulisních tajemstvích i o tom, co někteří výtvarníci ukryli do svých pláten, zajímají nejen profesory symbolologie, kunsthistoriky, ale přitahují i běžné čtenáře. Nová kniha hudebníka, malíře a spisovatele Vlastimila Třešňáka, nazvaná výstižně eNTé, nabízí pětadvacet pohledů do zákulisí populární hudby dvacátého století. Poodhaluje i mnohé z umně zašifrovaných poselství Třešňákových obrazů, které divák na první pohled nemusí poznat. Galerii vybraných obrazů doplňuje ukázka tzv. dodělaného umění z cyklu Nouzových přistání – komiks Story of Jack Anybod – a závěrečná přehlídka jedenadvaceti pláten, která na své poodhalení teprve čekají.

Ukázka z knihy

Jsme v zemi Oz.
„I’ve a feeling we’re not in Kansas,“ říká ve filmu Judy Garlandová, než začne píseň Over the Rainbow zpívat.
Hudbu k ní složil Harold Arlen, text napsal Yip Harburg.
Skladatel Harold Arlen, rodným jménem Hyman Arluck Arlen, za píseň dostal sošku Oscara.
Píseň se stala symbolem pro americké vojáky, kteří bojovali ve druhé světové válce.
„There’s no place like home,“ zpívá jim Judy Garlandová v daleké rozbombardované Evropě.
Stormy clouds…

ente 1

eNTé

25 obrazů ze zákulisí
Autor: Vlastimil Třešňák

Počet stran: 158
Vazba: vázaná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-7492-388-3
Doporučená cena: 290 Kč

 

Knihu eNTé vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Vlastimil Třešňák je český folkový písničkář, spisovatel, výtvarník a fotograf. Po podepsání Charty 77 mu byla zakázána jakákoliv veřejná činnost. Angažoval se v Bytovém divadle Vlasty Chramostové. Státní bezpečnost se ho snažila brutálními výslechy donutit k emigraci. V roce 1982 emigroval do Švédska, později se přestěhoval do Německa. Po roce 1990 žije převážně v České republice. Napsal např. knihu The Vole – hraboš hrdina.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Rozsáhlým projektem je ediční program Olivovníky, který systematicky mapuje oblast nezávislé hudební scény 70. a 80. let, kdy kromě stejnojmenné ediční řady přináší vzpomínkové publikace, romány, rozhovory, sbírky básní, písňových textů atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeeNTé
25 obrazů ze zákulisí

Třešňák, Vlastimil

Galén, 2018

Napsat komentář