S knihou po celém světě

Tipy_S knihou po celem svete
Dnes jsme si pro vás připravili rozmanité finské povídky, příběh Sovětského svazu a chutných ruských pokrmů a na závěr ještě strhující vyprávění o japonské hazardní hře. Procestujte svět s pěknými knížkami!

Poznejte hlouběji finskou literaturu prostřednictvím nejrůznějších současných povídek. Finská čítanka vám představí tvorbu jedenácti finských autorů i české překladatele jednotlivých textů.

Finská čítanka

Gutenbergova čítanka současné finské prózy
Editorka: Jitka Hanušová
Přeložili: Lenka Fárová, Jitka Hanušová, Vladimír Piskoř, Ema Stašová, Martina Šímová, Alžběta Štollová, Michal Švec

Počet stran: 244
Vazba: vázaná
Formát: 125×186 mm
ISBN: 978-80-86349-54-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Finská čítanka vydalo nakladatelství Labyrint.

Čítanka přináší pestrý výběr z tvorby jedenácti současných finských autorů – někteří z nich jsou prostřednictvím překladů už českému čtenáři známí (Katja Kettu, Johanna Sinisalo, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Rosa Liksom, Tuomas Kyrö a Emmi Itäranta), jiní na své objevení v českém kontextu teprve čekají (Juha Hurme, Pipsa Lonka, Harry Salmenniemi, Anu Silfverbergová, Virpi Hämeen-Anttila). Jednotlivé texty byly zvoleny tak, aby ilustrovaly tematickou rozmanitost současné finské tvorby, postihly trendy, k nimž autoři v uplynulé dekádě inklinovali, a poukázaly na dlouhodobější specifika finské literatury. A tak se mezi nimi objevují zástupci žánru finské podivno (Finnish Weird), texty věnující se historickým, sociálním či feministickým tématům nebo texty napsané s ironií a černým humorem zpochybňující stereotypy o depresivním Severu. Pochopitelně nechybí rodinné, partnerské i jiné vztahy, erotika, ekologie, melancholie, sauna a sobi… Každou ukázku ve finském originále zrcadlově doplňuje český překlad a medailon autora. Čítanka obsahuje rovněž bibliografii českých překladů z finštiny od roku 1990. Kniha je určena nejen studentům a zájemcům o finštinu, ale všem, kdo vyhledávají kvalitní současnou beletrii. Doslov Viola Parente-Čapková.

 

Jitka Hanušová

Jitka Hanušová (*1982) je básnířka, překladatelka, redaktorka v nakladatelství Plus a fotografka. Vystudovala bohemistiku na FF Univerzity Palackého v Olomouci a finštinu na FF UK v Praze. Od roku 2006 žije v Praze a věnuje se překladům z finštiny. Autorsky debutovala sbírkou Bez zbytečných formalit (2013).

————————————————

Román Kukuřice, komunismus a kaviár není zdaleka pouze o vaření. Je to příběh sedmi dekád Sovětského svazu a tří generací jedné rodiny. Dobové reálie, poutavé příhody a chutné ruské jídlo společně vytvářejí neodolatelnou kombinaci.

Kukuřice, komunismus a kaviár

Vzpomínky na život, jídlo a nenaplněné touhy
Autorka: Anya Bremzen
Přeložila: Dana Chodilová

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7597-339-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Kukuřice, komunismus a kaviár vydalo nakladatelství XYZ.

Anya von Bremzen se narodila v roce 1963. Vyrůstala v kolektivním moskevském bytě, kde osmnáct rodin sdílelo jednu kuchyň. Zpívala oslavné písně na Lenina, ve škole tajně prodávala žvýkačky Juicy Fruit a dívala se, jak její otec pálí domácí whisky. Život v Sovětském svazu byl velmi absurdní, naivně veselý a melancholický – a pro její matku nakonec nesnesitelný. Když bylo Anye deset let, uprchly s matkou do Filadelfie. Bez zimních kabátů a bez zpáteční letenky. Dnes je Anya velmi oceňovanou publicistkou v oblasti kulinářského umění. Píše o čtyřhvězdičkových restauracích a občas se nechá nostalgicky unést vůní pirohů. V této knížce zachycuje v tragikomických vzpomínkách sedm dekád Sovětského svazu, jeho úspěchy i pády. Prostřednictvím tradičních ruských jídel a příběhů tří generací své rodiny Anya vypráví intimní a zároveň epický příběh o životě v SSSR.

 

Ukázka z knihy

Vždycky, když se s mámou pustíme do vaření, vypráví mi, co se jí zdálo. Její snový svět je tak bohatý a intenzivní, že si ho ráda katalogizuje a historizuje: úzkostné černobílé vize z dětství za časů stalinismu, napínavé příběhy ze studené války protkané agenty KGB, melodramata plná milenců drcených povinnostmi.
Podle mě to způsobila mámina minulost strávená za železnou oponou, že v těch snech často někde uvízne – i když teď, v jejích devětasedmdesáti letech a po téměř čtyřech desetiletích v Americe to bývají docela úžasná místa. Například se ocitne hluboko v útrobách spletitého paláce plného uměleckých děl. Připomíná Metropolitní muzeum umění, kde teď coby učitelka v důchodu dělá průvodkyni. V barvitém finále onoho snu ji z labyrintu zachrání oranžový balon, odnese ji do luxusní muzejní kavárny a ona se tam pak krmí větrníky. (str. 9)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Anya von Bremzen

Anya von Bremzen je jednou z nejúspěšnějších autorek píšících o jídle své generace. Získala tři ceny Jamese Bearda, přispívá do časopisu Travel + Leisure a napsala pět uznávaných kuchařek. Kromě toho, že se věnuje psaní a vaření, také ráda cestuje.

————————————————

Podobně jako jiné hazardní hry s sebou pačinko nese lákavé zisky i velká rizika. Negramotná Sundža z Koreje si ale nemůže dovolit váhat. Přečtěte si dramatický příběh Pačinko, který vás zavede do Koreje i Japonska.

Pačinko

Autorka: Min Jin Lee
Přeložila: Petra Andělová

Počet stran: 472
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-439-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Pačinko vydalo nakladatelství Jota.

Pačinko je hazardní hra, kterou všichni hrají, ale společnost jí opovrhuje. Pačinko jsou peníze a jakuza. Sundža je negramotná dívka z malé jihokorejské vesnice, která za celý život pozná hodně dřiny a jen málo vlídnosti a pochopení. Těsně před válkou ji osud zavane do Japonska, kde se kromě bídy musí potýkat i s pohrdáním a diskriminací. Rodina je pro ni vším, požehnáním i prokletím. Svým dětem se ze všech sil snaží zajistit lepší život, ale vzdělání samo o sobě nestačí. Podnikat v pačinku je pro Korejce v Japonsku jediný způsob, jak zbohatnout, ale peníze nejsou zárukou štěstí. Strhující příběh korejské rodiny se odehrává na pozadí dramatických událostí, které ve dvacátém století změnily tvář Koreje i Japonska. Kniha, na které se stanete závislí stejně jako na pačinku.

 

Ukázka z knihy

Dějiny nás zklamaly, ale na tom nezáleží.
Na přelomu století se stárnoucí rybář a jeho žena rozhodli přijímat podnájemníky, aby si přivydělali. Oba se narodili a vyrostli v rybářské vesnici Jöngdo, pětimílovém ostrůvku u přístavu Pusan. Během dlouhého manželství žena porodila tři syny, ale pouze Huny, nejstarší a nejzranitelnější, přežil. Huny se narodil s rozštěpem rtu a koňskou nohou, ale byl obdařen rozložitými rameny, statnou postavou a zlatou povahou. I jako mladý muž si uchoval mírnou, přemýšlivou náturu, již měl jako dítě. Pokud si Huny zakryl znetvořená ústa dlaněmi, což ze zvyku dělával při setkání s cizími lidmi, podobal se svému hezkému otci. Oba měli tytéž velké a usměvavé oči. Tušově černé obočí zušlechťovalo jeho široké čelo, neustále opálené z práce venku. Stejně jako jeho rodiče ani Huny nemluvil zbytečně. Někteří si to mylně vykládali tak, že má něco s hlavou, protože neumí rychle mluvit, ale to nebyla pravda. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Min Jin Lee

Min Jin Lee se narodila v jihokorejském Soulu. O sedm let později se s rodinou přestěhovala do Spojených států, kde od té doby trvale žije. Navštěvovala právnickou fakultu na Georgetown University a na Yale College se specializovala na dějiny. Získala Henry Wright Prize za literaturu, Pedenovu cenu za nejlepší povídku, Narrative Prize pro nové a začínající autory a James Ashmun Veech Prize za fikci. Námět pro román Pačinko načerpala během pobytu v japonském Tokiu mezi lety 2007–2011. Je také autorkou bestselleru Free Food for Millionaires a mezi jinými píše do The New York TimesCondé Nast TravelerThe London TimesThe Wall Street Journal a Food and Wine.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám tipy z různých koutů světa? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFinská čítanka
Gutenbergova čítanka současné finské prózy

Hanušová, Jitka

Labyrint, 2019

zobrazit info o knizeKukuřice, komunismus a kaviár
Vzpomínky na život, jidlo a nenaplněné touhy

Bremzen, Anya

XYZ, 2019

zobrazit info o knizePačinko

Lee, Min Jin

Jota, 2019

Napsat komentář