Anděl smrti Josef Mengele

zmizeni- nahled
Novinář Olivier Guez stvořil knihu na pomezí literatury faktu a fikce s Josefem Mengelem jako hlavním hrdinou. Ten po druhé světové válce prchá do Argentiny a následně do Brazílie. Jak to, že ho agenti pátrající po nacistických zločincích nikdy nedopadli?

1949: Josef Mengele přijíždí do Argentiny. V přestrojení a pod různými pseudonymy se snaží „anděl smrti“ z Osvětimi skrýt v Buenos Aires a začít zde nový život. Perónova Argentina je k bývalým nacistům pohostinná a zdá se, že celý svět chce na zločiny druhé světové války zapomenout. Honba za válečnými zločinci ale znovu nabírá na síle a Mengele je nucen uprchnout do Paraguaye a posléze do Brazílie. Jak to, že se agentům, kteří nacisty stopovali, nepodařilo Mengeleho dopadnout? Které tajné služby mu pomáhaly? Zmizení Josefa Mengeleho, kniha na pomezí literatury faktu a fikce, se noří do temných vod, v nichž vystupují agenti Mossadu, bývalí nacisté, loutkoví diktátoři a nastrčené ženy, fanatismus, peníze, strach a výčitky svědomí.

Ukázka z knihy

Tuší o ženině nevěře a lžích? O jejím bouřlivém vztahu s jízlivým nacistou? Géza Stammer Mengeleho nesnáší. Bezstarostný, požitkářský a líný Maďar rád pije, zpívá a kouří, užívá si života, který se mu doktor Hochbichler, jak mu Géza škádlivě říká, snaží otrávit, když se Géza na statek vrací: Mengele jím opovrhuje a nijak se tím netají. Kdyby se Stammerovi museli spoléhat jenom na Gézu, pořád by trčeli hluboko v savaně. Díky Mengeleho penězům se mohli přestěhovat, koupit si zemědělské stroje, které jim zvyšují výnosy, a Gitta si pořídila oblečení, ložní prádlo a nádobí, o nichž se jí ani nesnilo. Navíc s ní spí: Mengele se domnívá, že může neschopnému Gézovi dávat rady. (str. 56)

Zmizení Josefa Mengeleho

Autor: Olivier Guez
Přeložil: Zdeněk Huml

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-7407-425-7
Doporučená cena: 260 Kč

 

Knihu Zmizení Josefa Mengeleho vydalo nakladatelství Garamond.

O autorovi

Olivier Guez (1974), francouzský nezávislý novinář a spisovatel, spolupracuje se světovými deníky a časopisy (New York Times, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Figaro) a jako spisovatel se zaměřuje zejména na dějiny druhé světové války. Tři roky pracoval na románu Zmizení Josefa Mengeleho (naše recenze) za nějž získal v roce 2017 prestižní francouzskou cenu Renaudot. O práci na románu autor říká: „Žil jsem s ním, s touto odpornou a hluboce průměrnou osobností jsem se střetl v ringu mé knihy, prvních šest měsíců se stávalo, že jsem ze spánku vykřikoval jeho jméno.“

Zdroj informací: nakladatelství Garamond


Nakladatelství Garamondvydává knihy na českém trhu již 20 let. Zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří Případy soudce Ti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZmizení Josefa Mengeleho

Guez, Olivier

Garamond, 2018

Napsat komentář