Nejvyšší cena

Pacner_KosmonautiNaPokrajiSmrti_audio
Říká se, že každá legrace něco stojí. Je zcela přirozené, že posouvání hranic lidského světa i vědění může požadovat i cenu nejvyšší. Sluší se tedy znovu vzpomenout těch, kdo položili život během expanze lidstva za hranice zemské atmosféry.

V lednu 2019 se v nabídce společnosti Audioteka.cz objevila zvuková verze publikace Karla Pacnera Kosmonauti na pokraji smrti, jejíž tištěnou předlohu vydalo nakladatelství Plus, člen skupiny Albatros Media, v březnu předchozího roku.

Karel Pacner (* 1936) je český publicista, který sám sebe na vlastním webu popisuje slovy: „novinář, který píše i knihy, nyní na odpočinku“. Já osobně měl jeho jméno až dosud spojené hlavně s tituly zaměřenými na aktuality i historii sovětské kosmonautiky, ale jak vidím, šlo o velice omezený pohled. Záběr publikační činnosti Karla Pacnera je mnohem širší, a dokonce se zdá, že převládají spíše politická a společenská témata. Jako příklad si můžeme uvést třeba poslední vydanou knihu Státníci a zločinci XX. století z ledna 2019. Neméně zajímavý je projekt Géniové XX. století, jenž se mezi lety 2015 až 2017 dočkal tří svazků. V souvislosti s vesmírnou tématikou předcházel dnes představované knize titul Tajný závod o Měsíc s podtitulem Souboj USA s SSSR z roku 2017.

Kosmonauti na pokraji smrti jsou rozsáhlou publikací v jasně dokumentárním stylu typickém pro literaturu faktu. Vcelku obsáhle o jejím obsahu hovořil redakční článek krátce po vydání tištěné podoby. O to více se dnes můžeme zaměřit na zpracování zvukového převodu. Musím se přiznat, že ačkoli se audioknihami zabývám už od počátku devadesátých let (tehdy samozřejmě ve formě audiokazet – schválně, kdo ze čtenářů ještě ví, co to znamená?), s namluvenou literaturou faktu jsem dosud neměl tu čest. Proto jsem byl velice zvědavý na výsledek. Ale všechno postupně. Nejprve přeci jen alespoň pár slov o tématu pro ty čtenáře, kteří se nechtějí proklikávat odkazy na předcházející články.

Jakkoli se to může z názvu knihy zdát (pro jistotu připomenu, že výraz „kosmonaut“ se ujal ve východním bloku, zatímco západní provenience užívá od počátku označení „astronaut“), autor se nezaměřuje jen na sovětský program, ale přináší komparativní pojednání o obou vůdčích stranách kosmických závodů, SSSR (později Ruska) a USA. Publikaci uvádí východní nepilotované lety, těsně následované projektem vyslání prvního člověka na oběžnou dráhu. V té souvislosti Karel Pacner přináší mnoho až donedávna nedostupných faktů ze zákulisí, včetně vyvracení tolik oblíbených konspiračních teorií o utajených úmrtích kosmonautů předcházejících oficiálně prvnímu letu. Jako paralelu k životní dráze Jurije Gagarina a jeho souputníků pak staví příběh Johna Glenna na straně západní civilizace. Teprve pak se v knize zase vrací k programům letů s vícečlennými posádkami, a tak se postupně propracovává přes závod o Měsíc až k orbitálním stanicím Saljut a ISS. Vrcholem probíraných témat jsou lety raketoplánů včetně smutných případů jejich katastrof. Obecně lze publikaci popsat jako souhrnnou historii kosmických letů se stejným důrazem na úspěchy jako na katastrofy.

Čtyři sta čtyřicet dvě strany v tištěné verzi reprezentuje u audioknihy šestašedesát zvukových stop ve formátu mp3, přičemž ta poslední přidává „Pár slov o autorovi“. Dvacet jedna a čtvrt hodiny mluveného slova načetl Jiří Schwarz. Tento zkušený herec je našim divákům známý spíše z televizní než z filmové tvorby. Oč méně je médii viděn, o to více je slyšen. A tak se s jeho hlasem můžeme potkávat v dabingu u jmen, jako jsou Mel Gibson, Russell Crowe nebo blahé paměti Patrick Swayze. Role interpreta zvukové knihy Kosmonauti na pokraji smrti se zhostil s profesionalitou sobě vlastní a s notnou dávkou dramatičnosti, jež jinak místy možná suchopárnému výčtu statistických a technických dat přidává onu nálepku vzrušujícího dobrodružství, obvyklou spíše u krásné literatury. Díky takovému přístupu jemu i režii jistě rádi odpustíme oněch několik málo zaškobrtnutí, s nimiž se jako posluchači potkáme.

Ačkoli se už dnešní svět o vesmírné lety nezajímá s takovou vervou, s jakou se věnoval sledování letů prvních průkopníků, po poslechu (přečtení) Kosmonautů na pokraji smrti nelze nepocítit ono dávné vzrušení z nového dobrodružství. Karel Pacner nám ústy Jiřího Schwarze připomene, jaké nasazení i  oběti stál vstup do éry dobývání nejbližšího okolí naší planety. Krásným doplňkem k této knize by pak mohly být kromě notoricky známých i nedávné ruské filmy Vremja pervych (2017), Saljut 7 (2017) a Gagarin – pěrvyj v kosmose (2013), protože s náplní všech tří filmů se v knize setkáme v reálných kulisách. A nedá mi to, abych nevzpomněl ještě na klasický film Zkrocení ohně (1972), byť ten si vzhledem k době svého vzniku nese jisté stopy cenzurních zásahů.

Kosmonauti na pokraji smrti jsou vzrušujícím zážitkem. Řekl bych, že ve zvukové podobě snad ještě emotivnějším než v té papírové. Doporučuji je pozornosti nejen technických nadšenců, ale i všech, kdo chtějí poznat pravý význam slov odvaha a hrdinství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKosmonauti na pokraji smrti (audiokniha)

Pacner, Karel

Plus, 2019

Napsat komentář