České tradice od jara do zimy

Tradicni cesky rok_uvodni
Naši předkové udržovali mnoho pěkných tradic a zvyků. Na některé jsme možná už zapomněli. Pojďte si je připomenout a seznamte s nimi své děti.

Dne 5. listopadu 2018 vydala Grada Publishing, a. s., pod značkou Bambook knihu Tradiční český rok. Pestrobarevná publikace obsahuje nejznámější i téměř zapomenuté české tradice, svátky, pověry, říkadla, pranostiky, písničky i koledy. Seznamuje se starými lidovými zvyky všech čtyř ročních období. Provází čtenáře rozkvetlým jarem, vřelým létem, barevným podzimem i čarovným zimním časem a přitom okouzluje jedinečnými ilustracemi Josefa Lady. Ty vybral a spolu s textem uspořádal Květoslav Dufek (a kolektiv).

Kniha představí jednotlivá roční období tak, jak jdou za sebou i během roku – začíná tedy jarem a končí zimou. O každém z nich poskytne základní informace, např. kdy začíná a končí, které měsíce zahrnuje, čím se vyznačuje a které básničky či písničky se k němu vztahují. Následují podrobnější informace o svátcích a významných událostech týkajících se onoho období, včetně přesných časových údajů, lidových pranostik, pověr, zvyků a pořekadel. Období jara například zahrnuje masopust, vysvětluje tedy, co vlastně masopust znamenal, kdy probíhal, jakým způsobem se slavil. Dále samozřejmě nesmí chybět Velikonoce se svými tradičními symboly, jako je beránek, pomlázka, mazanec apod. O každém z nich se dozvíte, jaký je jeho původ a význam. Kromě notoricky známých věcí se vám však dostane užitečných poznatků i o těch obdobích jara, která vám možná nejsou až tak blízká – o postní době probíhající od Popeleční středy do Květné neděle, o pašijovém týdnu či původu aprílu. Ještě zajímavější,zejména pro dospělé čtenáře, by mohly být informace o světcích spojených s určitým obdobím roku, v případě jara tedy o svatém Vojtěchu, svatém Jiřím či svatém Janu Nepomuckém. Mně osobně právě tyto části připadaly z celé knihy nejzajímavější, jelikož kromě faktů a dat obsahovaly poutavé postřehy ze života světců. Jací tito lidé byli, jak a proč zemřeli a jaké zázraky jsou s nimi spojené? To vše a mnohem víc vám kniha prozradí.

Tradicni cesky rok

Přestože značka Bambook vydává knihy určené dětským čtenářům, domnívám se, že právě Tradiční český rok zaujme patrně spíše dospělé. Základní informace o jaru, létě, podzimu a zimě jsou totiž prakticky totožné, mění se v nich pouze časové údaje a názvy měsíců, tím pádem příliš neohromí. Pranostiky a pověry jsou sice zajímavé, ale je jich tolik a všechny jsou si vlastně tak podobné, že posléze začnou splývat a v paměti se dlouho neudrží. To ostatně platí bohužel i o mnohých zvyklostech, slavnostech a časových údajích. Podrobné popisy jízdy králů, senoseče, žní a dožínek, draček a přástek a dalších obdobně znějících činností děti sice poučí, ale těžko říct, kolik znalostí si uchovají v hlavě a zda čtení vůbec bude bavit ty mladší. Dospělí si naopak připomenou, co mívali rádi a na co třeba už zapomněli, zároveň se potěší nad nostalgicky působícími obrázky svého oblíbeného malíře z dětství.

Snad právě ilustrace Josefa Lady jsou největším kladem knížky, jež by mohla být krásným dárkem pro kohokoli z nás, ale u dětí by se možná mělo počkat, až povyrostou a projeví zájem o bližší seznámení s českými tradicemi. Tradiční český rok je sice určen čtenářům od sedmi let, ale nebála bych se vyčkat o něco déle. Do té doby by je mohly zaujmout hlavně básničky, říkadla a koledy, z nichž se tady ovšem objevují většinou jen úryvky, jedna dvě sloky a více ne.

Dodejme, že nakladatelství Grada vydalo pod značkou Bambook také knížky pro každé roční období zvlášť. Můžete si tak pořídit rovnou čtyři tituly: Tradiční české JARO, Tradiční české LÉTO, Tradiční český PODZIM i Tradiční českou ZIMU. Osobně se však domnívám, že nepřinášejí nic navíc a že jedna kniha o 224 stranách bude praktičtější než čtyři samostatné, kde každá má 56 stran (dohromady tedy rovněž 224).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTradiční český rok – Josef Lada
Svátky, tradice, zvyky, pověry, říkadla, písničky, pranostiky, koledy

Grada, 2018

Napsat komentář