Čtení plné adrenalinu

adrenalin tipy
Máte chuť na trochu adrenalinu či se přímo věnujete extrémním sportům? Ať už si chcete jen něco přečíst o lidech věnujících se těmto aktivitám, nebo vás zajímá, čeho byste se mohli zúčastnit přímo vy osobně, rozhodně nepřehlédněte dnešní dvě knihy!

Horolezectví určitě patří mezi extrémní a nebezpečné sporty, které nejsou pro každého. V knize Lezci svobody si můžete přečíst o řadě výstupů polských horolezců v různých částech světa.

Lezci svobody

Zlatý věk polského horolezectví
Autorka: Bernadette McDonaldová
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 326
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7565-409-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Lezci svobody vydalo nakladatelství Jota.

Mezi lety 1980 a 1989 platili polští horolezci za naprostou světovou špičkou. Vyrůstali a žili v nesvobodném Polsku, a přesto se brzy stali nejuznávanějšími himálajskými lezci. Patřili sem mezi jinými také J. Kukuczka, W. Kurtyka či W. Rutkiewitzová. Přestože tato skupinka vyrostla v těžké poválečné době plné nesvobody a bez reálné šance na vlastní smysluplný život, vytvořili si svůj svět, díky němuž se mohli vydat na vlastní „lezeckou“ cestu za svobodou. V době, kdy běžní občané Polské lidové republiky byli „chráněni“ před Západem za železnou oponou, se tito nespoutaní dobrodruzi vydávali na expedice po Aljašce, Jižní Americe, Evropě, a především po Asii, která se stala jejich druhým domovem.

Autorka knihy Bernadette McDonaldová je sama lezkyně. Polské horolezce osobně znala a navíc poskládala obrovské množství dokumentů a svědectví. Kniha obsahuje i přehlednou chronologii všech zásadních polských výstupů na vrcholy Himálaje.

O dva roky později jsem navštívila Katovice, průmyslové srdce Polska, kde jsem pomáhala s pořádáním filmového festivalu. Zaznamenali jsme obrovský úspěch, za filmy a setkání s přáteli přijely stovky nadšených lidí. Navzdory bezútěšné polské zimě panovala v promítacím sále elektrizující atmosféra. Ohromila mě velikost horolezecké komunity v této studené, průmyslové pustině. Lezci jako by byli ošlehaní, drsní a ostří. Cítila jsem se vtažena mezi ně.

Prolistujte si celou ukázku!

O autorce

Bernadette McDonaldová je spisovatelka, lezkyně a bývalá ředitelka Banff Mountain Film Festival. Je autorkou asi desítky knih o horolezectví a horské kultuře, mj. Art of Freedom. The Life and Climbs of Voytek KurtykaBrotherhood of the Rope nebo I‘ll Call You in Kathmandu. Za knihy s horolezeckou tematikou obdržela několik literárních cen a ve svém oboru je uznávanou autoritou. Kniha Lezci svobody je jedním z jejích nejúspěšnějších titulů.

Zdroj: Jota

Doporučujeme

Pokud vás zajímají příběhy i fakta o horolezectví a významných zdolaných vrcholech, určitě nesmíte minout například knihu Horolezci či Pád nebes.

O nakladateli

Jota_logoNakladatelství JOTA vydalo za téměř třicet let své existence na českém knižním trhu více než 2 500 titulů v celkem téměř 8 milionech výtiscích. Na počátku mělo Nakladatelství JOTA jediného zaměstnance, dnes jich má 24 a dalších 35 stálých externích spolupracovníků. Edice Literatura faktu a military má u čtenářů velký úspěch, v edici Cestopisy má ty nejlepší české cestovatele, jako jsou legendy Hanzelka–Zikmund a Miloslav Stingl. Ze zahraničních autorů nemůžeme opomenout Beara Gryllse nebo Reinholda Messnera. Slaví dlouhotrvající úspěch s knihami dnes už spisovatelské ikony, Američana C. D. Payna. Prodané náklady jeho knih (řada Mládí v hajzluHolubí mambo atd.) v českém jazyce několikanásobně převyšují prodeje v celém anglosaském světě. Projekt Retro ČS autora Michala získal dvakrát cenu Český bestseller. Z dětské literatury zmiňme řadu knih o doktoru Proktorovi od světového autora Joa Nesbøho, úspěšné jsou také publikace z edice Populárně naučné. I přes obrovské množství vydaných titulů je každá kniha malým svátkem.

————————————————

Zajímáte se aktivně o adrenalinové sporty a chtěli byste zkusit nějaký extrémní závod, či už nějaké máte za sebou a hledáte další? Všechno, co byste mohli chtít vědět, najdete v knize Extrémní Česko.

Extrémní Česko

41 závodů plných adrenalinu
Autor: Daniel Orgoník

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-7543-857-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Extrémní Česko vydalo nakladatelství Alpress.

Po celém světě dělají obyčejní lidé neobyčejné věci, které je nutí dosáhnout nemožného a dostat se až za hranici svých fyzických i psychických možností.

I Česká republika nabízí řadu výzev pro vyznavače extrémních sportů. Ať už jde o běh, cyklomaraton, vodácký závod či víceboj – všechny prověří schopnosti i připravenost každého účastníka.

Kniha představí skoro půl stovky těch nejtvrdších závodů, včetně map a praktických informací, zatímco obrazová dokumentace vás zavede přímo do centra dění.

 

O autorovi

Daniel Orgoník je český cestovatel, který je také autorem knihy Nejvyšší vrcholy evropských zemíVíce se o něm a jeho aktivitách můžete dozvědět na jeho webové stránce.

O nakladateli

alpressNakladatelství ALPRESS vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímají vás extrémní sporty? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLezci svobody
Zlatý věk polského horolezectví

McDonaldová, Bernadette

Jota, 2018

zobrazit info o knizeExtrémní Česko
41 závodů plných adrenalinu

Orgoník, Daniel

Alpress, 2018

Napsat komentář