Nebezpečný svět pod zemí

gregor-a-mesto-pod-mestem
Nejen skříně skrývají vstupní brány do tajných říší. Koho by napadlo, že za mřížkou v prádelně jednoho obyčejného newyorského domu se nachází vchod do světa plného přerostlých netopýrů, švábů, potkanů a pavouků…

Nahání vám představa takové země hrůzu? V tom případě zvažte, zda se pustíte do nové pentalogie pro mládež Letopisy Podzemě od slavné americké spisovatelky Suzanne Collinsové. Na rozdíl od její celosvětově úspěšné série Hunger Games se tentokrát nepodíváte do další postapokalyptické verze Spojených států, ale zamíříte rovnou pod zem.

Nemusíte mít však strach. I když se to tu hemží všelijakou havětí obřích rozměrů, Gregor a město pod městem není žádný hororový příběh, ale dobrodružné fantasy určené školákům.

Příběhem nás provází jedenáctiletý Gregor, který se se svou dvouletou sestrou Margaret, známou spíše pod přezdívkou Botka, propadl skrze prádelnu v jejich domě do tajuplné Podzemě. Zde se děti hned po překvapivě bezbolestném přistání seznamují se šváby, ve zdejších končinách označovanými pojmem „lezci“, a s jejich pomocí se během chvíle dostávají k místním lidem. Ti se od „nadzemšťanů“ liší nejen svým vystupováním, ale také neobvyklým vzhledem. Navíc se ke Gregorovi a Botce nechovají příliš přátelsky, a tak děti netuší, zda je obyvatele podzemí vnímají jako své hosty nebo vězně.

Když si Gregor uvědomí, v jak velké šlamastyce se právě ocitl, jeho jedinou touhou je dostat se společně se svou malou sestřičkou co nejrychleji domů. Už tak se jejich maminka trápí kvůli jejich otci, který před více než dvěma lety zmizel beze stopy.

Místní obyvatelé však s okamžitým návratem dětí do jejich domova prozatím nesouhlasí. Gregorův příchod totiž předpovídalo starodávné proroctví, podle něhož se chlapec s dalšími jedenácti hrdiny musí vydat na výpravu, která pomůže v Podzemi udržet mezi jednotlivými národy mír. Navíc je mladému bojovníkovi přislíbeno, že by se na konci své náročné cesty mohl konečně dočkat odpovědi na otázku, jež mu už přes dva roky nedovolí začít se zase radovat ze života…

O tom, že Suzanne Collinsová patří mezi výborné spisovatelky, jste se mohli přesvědčit už při čtení její dříve publikované trilogie Hunger Games. Není tedy asi žádným překvapením, že i první díl série Letopisy Podzemě patří mezi velmi čtivou a napínavou literaturu pro děti a mládež.

Ačkoliv u nás nakladatelství Fragment vydalo teprve první díl této nápadité pentalogie, v původním znění ji autorka dopsala už v roce 2007, tedy ještě před sepsáním svých fenomenálních Hunger Games. Z románu Gregor a město pod městem je patrné, že je určen mladším čtenářům, ale tento poznatek nijak neubírá na celkové atraktivitě zápletky a popisovaného prostředí tajuplné Podzemě.

Velmi oceňuji, že si Collinsová pro svůj příběh kromě tradičních hrdinů z řad lidského druhu vybrala rovněž zástupce lidmi nepříliš oblíbených skupin zvířat, mezi něž patří švábi, pavouci, netopýři i potkani. Ačkoliv sama patřím mezi arachnofoby, oceňuji, že se autorce podařilo využít kvalit těchto živočichů a ukázat je trochu v jiném světle, než na jaké jsme z literatury zvyklí.

Jednou z dalších věcí, která mě na této knize bavila, byl hlavní motiv příběhu — dobrodružná výprava. V beletrii se s ní můžete setkat sice velmi často, ale přesto vás dokáže stále zaujmout a udržet vaši pozornost až do poslední stránky.

Věřím, že Gregor a město pod městem potěší nejen skalní fanoušky Suzanne Collinsové, ale nadchne i mladé čtenáře, které láká odhalit mnohá tajemství země pod zemí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLetopisy Podzemě – Gregor a město pod městem

Collins, Suzanne

Fragment, 2018

Napsat komentář