V hlavní roli meč

kniha_mecu
Hlavními konstantami ve fantasy povídkách, které do sbírky sestavil editor a redaktor Gardner Dozois, jsou meče. Čtenář se může těšit na krátké prózy mistrů svého žánru, mimo jiné i George R. R. Martina.

Titul Kniha mečů, který je sbírkou fantastických povídek, sestavil v letošním roce zesnulý editor a redaktor Gardner Dozois. Gardner Dozois po dlouhá léta vedl magazín Asimov’s Science Fiction, přičemž náplní jeho práce bylo sestavování různých antologií (ať již tematických či reprezentativních). Za antologii Kniha mečů Dozois získal cenu Locus. Příští rok se můžeme těšit na český překlad Knihy magie, která je rovněž souborem krátkých próz, v nichž hraje tentokrát hlavní roli magie.

Kniha mečů, kterou vydalo roku 2018 nakladatelství Argo, obsahuje šestnáct dosud nepublikovaných povídek od světoznámých i méně zavedených autorů. Kromě George R. R. Martina, tvůrce ságy Píseň ledu a ohně, se čtenáři mohou těšit například na povídku Scotta Lynche (u nás byl mimo jiné vydán jeho román Rudá moře pod rudými nebesy), Gartha Nixe (je autorem knižní série Staré království) anebo C. J. Cherryhové (český čtenář může znát série Chanur, Morgain či Stárnoucí slunce). Jednotlivé povídky jsou psány ve stylu meče a magie (meč a magie, v angličtině sword and sorcery, je označení literárního podžánru fantasy) a vzhledem k pečlivému výběru autorů disponují mnohými literárními kvalitami.

Ústředním motivem drtivé většiny příběhů (až na povídku Padající vody) jsou meče. Jde o meče všeho druhu – meče ztracené, kouzelné, legendární, vzácné, ukryté, dědičné či smůlu nosící. Například v povídce C. J. Cherryhové Hrunting se hlavní hrdina Halli vydává hledat legendární meč svého pradědečka, který jeho rodina propůjčila bájnému hrdinovi Beowulfovi za účelem zabití nestvůry Grendela a Grendelovy matky. Příběh tedy navazuje na legendu o Beowulfovi, odehrává se však o dvě generace později. Povídka Cherryhové je výjimečná právě svou návazností na starý mýtus, jehož atmosféru se snaží (nutno dodat, že úspěšně) vystihnout.

Autor George R. R. Martin přispěl povídkou Synové draka, jež vypráví příběh z dávné historie světa Písně ledu a ohně. Ačkoli fanoušky této ságy nepochybně potěší, že si mohou rozšířit znalosti o jejich oblíbeném literárním světě, v porovnání s ostatními povídkami, které jsou většinou dynamické, napínavé a akční, vyznívá Martinův příspěvek do sborníku možná až příliš nevýrazně.

Povídkou, ve které hraje namísto zbraně sečné hlavní roli zbraň palná, jsou Padající vody od původem izraelského spisovatele Lavia Tidhara. Příběh vypráví o melancholickém pistolníkovi Gorelovi z Gorilis, pronásledovaném ztrátou své rodiny a místa k životu. Gorel se vypraví na cestu, jejímž cílem je zničit jedno z božstev. Gorel je rovněž hlavní postavou jiných Tidharových próz, například novely Gorel and The-Pot-Bellied God.

Titul Kniha mečů doporučuji fanouškům klasického fantasy žánru meče a magie. Autoři, které Gardner Dozois do souboru vybral, jsou etablovaní a disponují kvalitami, jež z jejich povídek činí mistrovské kousky v rámci žánru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha mečů

Abraham, Daniel (ed.)

Argo, 2018

Napsat komentář