Poznejte dějiny národů

Peter Furtado_Dejiny narodu
Kniha Dějiny národů zahrnuje 28 esejů významných historiků různých národností. Každý z nich je věnován jedné zemi. Seznamte se se všemi a objevujte zajímavé kulturní rozdíly.

Po této knize sáhne každý, kdo hledá svěží a neotřelý způsob, jak poznat dějiny nejrůznějších národů. Většina publikací o světové historii nám přináší uniformní vyprávění psané z pohledu jediného autora, ale tato kniha představuje 28 rozmanitých esejí sepsaných předními historiky různých národností. Každý z nich vytvořil jedinečný portrét svého národa a své země. Kniha zahrnuje všechny typy států, od rozvinutých demokracií po náboženské autokracie a vlády jedné politické strany, od států s dlouhou a slavnou historií až po ty mladé, založené teprve ve 20. století. Abychom se mohli zabývat národními a kulturními rozdíly, které dělají náš svět tím, čím je, je třeba pochopit, jak jednotlivé národy vnímají samy sebe. Dějiny národů k tomu skýtají skvělou příležitost.

 

Dějiny národů

Jak se utvářely národní identity
Editor: Peter Furtado
Přeložila: Hana Sedláková

Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×230 mm
ISBN: 978-80-7529-698-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dějiny národů vydalo nakladatelství Slovart v edici Literatura faktu.

 

Ukázka z knihy

Stará Indie není cizí zemí. Je jen dlouhým stínem za přítomností a samotné indické historii dodává doslova smrtící nádech. Tuto skutečnost krutě ilustrovala událost z prosince roku 1992, kdy hindský dav strhl Báburovu mešitu v Ajódhji jen proto, že ji dříve dali postavit středověcí muslimští vládcové, kteří původně nechali zničit ještě mnohem starší chrám, zasvěcený hindskému bohu Rámovi. Podle hinduistů je Ajódhja jeho rodištěm. Politika okolo Rámova chrámu, oné historické připomínky odvěkých konfliktů mezi hindy a muslimy v Indii, formovala politiku celé země: nikdy zde nepanoval jednotný názor, zda jsou požadavky hindů oprávněné či nikoli. Napětí a násilí, namířené převážně vůči muslimské menšině, však přetrvává až do dnešních dnů. (str. 23)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Peter Furtado

Historik Peter Furtado je bývalým šéfredaktorem světově proslulého měsíčníku History Today. Vystudoval historii a dějiny umění na Oxfordské univerzitě, dále působil na londýnské univerzitě Birkbeck, jeho výzkum byl zaměřen na anglický nacionalismus. V roce 2009 mu byl na Oxford Brookes University udělen čestný doktorát za zásluhy v oblasti propagace historie mezi širší veřejností. Je autorem řady publikací, mezi jeho nejznámější knihy patří 1001 dnů, které otřásly světem.

Informace byly čerpány z knižní ukázky.


Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny národů
Jak se utvářely národní identity

Furtado, Peter

Slovart, 2018

Napsat komentář