Fauna objektivem fotoaparátu

Geni_StrazciSvetla
Na planetě už nezbývá moc míst, jež by byla izolována od všetečných chapadel civilizace. Dostat se na některé z toho mála zbývajících může vyvolený jedinec považovat za štěstí. Jenže hranice mezi štěstím a prokletím bývá tenká.

Na Velký knižní čtvrtek 10. října 2018 vydalo nakladatelství Host knihu Abby Geniové Strážci světla (The Lightkeepers, 2016). Překlad pochází od Anny Halfarové.

Abby Geniová je současná americká autorka, jejíž hvězda na literárním nebi strmě vylétla poté, co v roce 2016 s dnes představovaným titulem Strážci světla zvítězila v literární soutěži každoročně vyhlašované nakladatelstvím Barnes & Noble. V té době už ale za sebou měla zveřejnění celé řady samostatných povídek. V roce 2013 dokonce vydala i povídkovou sbírku The Last Animal, která stála jen krůček od získání literární ceny Orion. V letošním roce představila novinku s názvem The Wildlands.

Příběh Strážců světa je poměrně nekomplikovaný. Svobodná fotografka Miranda, která již díky své profesi byla skoro na každém místě planety, se rozhodne, že stráví rok na ostrovech, jež jsou téměř dokonale izolovány od civilizace. Taková lokalita nabízí možnost sledovat přírodu a hlavně její zvířecí obyvatele v plné kráse i krutosti, na druhou stranu není snadné se tam přes všechna možná úřední povolení dostat. Přesto se zadaří a Miranda se ocitne ve společnosti dalších podivínů – skupiny biologů, o nichž nic neví a kteří nesrší ochotou o sobě cokoli prozrazovat. Je zřejmé, že každý z nepočetné skupiny dočasných obyvatel ostrova má své důvody, proč se okolního světa straní. Když jednoho z biologů ostatní nečekaně naleznou mrtvého, vyvstává otázka, zda šlo o pouhou nehodu, nebo o úkladnou vraždu. Jakkoli se ale může zdát, že právě tento incident bude hnacím motorem celé knihy, není tomu tak.

Autorčin styl je převážně popisný. Příběh je psán z pohledu hlavní hrdinky, a to ještě formou zpovědí adresovaných Mirandině již dvacet let mrtvé matce. Přesto právě z formy korespondence Abby Geniová sem tam z ničeho nic vyklouzne. Děje se tak nejčastěji ve chvílích, kdy líčí divy přírodní scenérie, nebo prozrazuje čtenářům pikantní detaily o sledovaných živočiších. Sem tam vás může napadnout, že máte v rukou jakousi neoficiální učebnice zoologie.

Tři sta a dvacet pět stran je rozčleněno do čtyř hlavních částí: Sezona žraloků, Sezona velryb, Sezona tuleňů a Sezona ptáků, to vše uvedeno Prologem a zakončeno Epilogem. Bez ohledu na jednotlivé Sezony tvoří knihu čtyřicet většinou poměrně krátkých kapitol, nezřídka v délce jen několika málo stran. Takové rozdělení napomáhá rychlému spádu, dokonce navzdory autorčině často rozvleklým úvahám a popisům.

Strážci světla nejsou typickou akční knihou, za niž by ji zvlášť pod vlivem ocenění, které ji na literární trh přivedlo, mohli zájemci považovat. Spíše lze tento titul označit jako psychologickou sondu do prostředí, se kterým se většina populace nikdy nesetká. A to je také bez pochyby jejím hlavním přínosem.

Setkáme-li se s překlady ostatních knih Abby Geniové, je velká otázka na závěr. Její zodpovězení není asi na nás. Určitě bude záležet na tom, jak budou Strážci světla českou čtenářskou komunitou přijati. Takže zřejmě mohu použít tradiční závěr: uvidíme.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrážci světla

Geniová, Abby

Host, 2018

Napsat komentář