80. výročí mnichovské dohody

Sumava 1938
Letos si nepřipomínáme jen sto let od vzniku Československé republiky, ale i osmdesát let od mnichovské dohody. Fotografická publikace Šumava 1938 zachycuje okupaci pohraničí a obsahuje i překlady autentických vzpomínek německých vojáků.

Publikace vydaná k 80. výročí mnichovské dohody a okupace československého pohraničí přibližuje Šumavu a události roku 1938 pohledem ze strany tehdejšího nepřítele. Nově objevené, dosud nezveřejněné zpravodajské dokumenty z německých archivů odhalují zajímavá a mnohdy překvapující fakta o situaci v příhraničí a o střetech sudetoněmeckých povstalců s československými ozbrojenými složkami. Součástí knihy jsou překlady autentických vzpomínek německých vojáků a velké množství dosud nepublikovaných dobových fotografií, zachycujících nejen obsazování Šumavy německou armádou, ale také často zapomenutá nebo málo známá místa šumavského příhraničí. Naprostým unikátem je podrobná fotografická dokumentace návštěvy Adolfa Hitlera na Českokrumlovsku v říjnu 1938.

Ukázka z knihy

Zase to byla sobota. Kolem tmavého svátečního lesa u divokého Boubína vál chladný a studený český vítr. Občas také zaprší, přesto se pak ukáže slunce. Až do tisíce metrů nadmořské výšky stoupá silnice u Kubovy Hutě, odkud zase pomalu padá do Vimperka. Prastarý zámek trůní vysoko nad tímto městem. Základní kámen k němu položili mocní hrabata z Bogenu v roce 1195. Dnes je ve vlastnictví knížete Schwarzenberga. Jeho historie je bohatá, stejně jako dějiny tohoto města. Jeho obyvatelé byli také kdysi bohatí, o čemž dodnes svědčí skvostné měšťanské stavby. Ale jakmile se město dostalo do dusivého stínu české touhy po moci, začalo zevnitř upadat, i přes nablýskanou českou krásu z vnějšku. Stojí tu dnes jako páteř snahy o čechizaci nové obytné domy, správní stavby a především školy.

Sumava 1938 1

Šumava 1938

Německá okupace v dobových fotografiích a dokumentech
Autor: Jan Lakosil

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 255×205 mm
ISBN: 978-80-204-4816-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Šumava 1938 vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorovi

Ing. Jan Lakosil (*1981 v Havlíčkově Brodě) je absolvent Fakulty stavební ČVUT v Praze, nyní pracuje jako projektant pozemních staveb u soukromé firmy v Praze. Je členem KHV Brno od roku 1998, spoluzakladatelem internetových stránek www.ropiky.net. Dlouhodobě se věnuje terénnímu průzkumu předválečného i poválečného opevnění a spolu s kolegy z KHV Brno se podílel na dokumentaci více než 7000 objektů lehkého opevnění. Je spoluautorem řady publikací s tématem čs. opevnění, kniha Utajená obrana železné opony byla oceněna v roce 2008 výroční cenou Mladé fronty v kategorii naučná literatura. Spolupodílel se i na řadě článků o opevnění publikovaných v domácích i zahraničních časopisech. Je sběratelem dobových fotografií objektů lehkého opevnění. Mezi jeho knihy patří: Jižní Čechy krásné i zrádnéUtajená obrana Šumavy aj. Je spoluautorem knih Souboj bez vítězeNové putování po československém opevnění 1935–1989Sudety 1938Velká kniha o malých bunkrech ad.


Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – KolumbusKvěty poezieModerní světová prózaJednorožecIkarosLidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠumava 1938
Německá okupace v dobových fotografiích a dokumentech

Lakosil, Jan

Mladá fronta, 2018

Napsat komentář