Vyhrajte pohled do české historie očima britského autora

prazske-jaro-perex
Je léto 1968 a dva britští studenti James a Eleanor se spolu vydávají na cestu po Evropě. Ačkoliv měli jet každý s někým jiným, osud je svedl dohromady a jejich kroky nasměroval až do Československa. Přečtěte si jejich příběh.

Milníky české historie pohledem britských hrdinů

V létě roku 1968, v roce pražského jara a studené války, se dva studenti Oxfordu, James Borthwick a Eleanor Pike, rozhodnout projet stopem Evropu. Tím si zkomplikují právě se rodící přátelství, které by mohlo přerůst v něco většího. Jakmile dorazí do jižního Německa, zrodí se v jejich hlavách nápad navštívit Československo – zemi, ze které se Dubčekův „socialismus s lidskou tváří“ usmívá na svět kolem.

Mezitím, Sam Wareham, první tajemník britské ambasády v Praze, sleduje s cynismem diplomata a vášní mladého muže vývoj v zemi. Ve společnosti české studentky Lenky Koneckove si nachází cestu do světa československé mládeže, která je plná nadějí a nových myšlenek. Za železnou oponou se v této chvíli nic nezdá být nemožným. Avšak obří kola politiky se dál točí v pozadí, sovětský vůdce Leonid Brežněv vyvíjí na Dubčeka nátlak a Rudá armáda se shromažďuje na hranicích.

Tato chytrá, strhující a smyslná novela opět potvrzuje, že Simon Mawer je jedním z nejtalentovanějších současných autorů historického románu.

 

Pražské jaro

Autor: Simon Mawer

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Překlad: Lukáš Novák
Počet stran: 408
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 11/2018
ISBN: 978-80-7473-713-8

Přečtěte si více o knize Pražské jaro, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Kniha Zlín patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si stáhnout ukázku.

KnihaZlin_AlbatrosMedia

Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, Egmont, Kniha Zlín, Vyšehrad, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading a Palmknihy.

 

Ukázka z knihy

„To je zvláštní,“ poznamenala.
„Co je zvláštní?“
„Já měla stejný nápad. Ale kamarádka se rozhodla, že se místo toho radši vdá. Chtěly jsme jet po stopách Sentimentální cesty. Znáš to?“
„Pamatuju si, že když to jednou hráli v rádiu, rodiče na to v obýváku tancovali.“
Tentokrát se rozesmála tak hlasitě, že hovor veslařů u vedlejšího stolu na okamžik utichl. „Nemyslím tu písničku, ale knihu, ty pako. Od Sterneho.“
Sterne? Znal Základy lidské genetiky od Curta Sterna, ale pochyboval, že by to byl tentýž autor. Ještě tu byl samozřejmě fyzik Otto Stern, který toho určitě napsal spoustu o kvantové mechanice, ale ten to zcela jistě taky nebude. Přesně tohle byl problém přírodních věd – obtížně se pro ně hledalo uplatnění v běžném hovoru. Kdyby člověk začal v hospodě vykládat něco o energetických vazbách, koukali by na něj jako na exota, zatímco bavit se o Shakespearovi připadalo všem úplně normální. (str. 13)

 

O autorovi

Simon Mawer je úspěšný britský autor, který si navzdory tomu, že svou prvotinu vydal poněkud neobvykle až na prahu čtyřicítky, již získal svými romány popularitu mezi čtenáři i přízeň literární kritiky jak v Evropě, tak v Americe. V češtině vyšlo několik jeho románů, největší úspěch u českých čtenářů sklidil Skleněný pokoj, který byl nominován i na prestižní Man Bookerovu cenu.
(Zdroj informací: společnost Albatros Media)

 

Vyhrajte knihu Pražské jaro

James Borthwick chtěl letní prázdniny strávit cestováním spolu s kamarádem ze střední školy a navštívit řadu slavných evropských bojišť. Eleanor Pike měla zase v plánu projet stopem místa zmiňovaná v knize, kterou četly s kamarádkou Jenny. Oběma však jejich společníci cestu odřekli, proto je napadne vydat se na výpravu společně a jejich trasa je zavede i do Československa. Jenže netuší, že si nevybrali zrovna vhodný čas, protože v zemi právě vrcholí období velkých změn, a to nejen v politice. Přečtěte si, jaký pohled na tyto dobře známé události z naší historie nabízí kniha britského spisovatele Simona Mawera.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Kniha Zlín patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Pražské jaro vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Pražské jaro
probíhá od 20. listopadu do 3. prosince 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 historické romány Pražské jaro

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePražské jaro

Mawer, Simon

Kniha Zlín, 2018

Vyhrajte pohled do české historie očima britského autora - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Alena Badinová Alena Badinová napsal:

    Výzva: výherci ze soutěží s AM z listopadu, kontrolujte prosím tento týden poštu, případně si na poštu zajděte, ať se balíčky nevrací zpět. Nakladatelství bude tento týden výhry odesílat.

Napsat komentář