Otec Karla IV. ve světle nové historiografie

jan_lucembursky
Již od 14. století byla postava Jana Lucemburského vykreslována ve velmi kritickém světle, pozdějšími historiografy byl tento český panovník označován jako král cizinec. Polský historik Iwańczak se snaží osobnost Jana Lucemburského rehabilitovat.

Titul Jan Lucemburský s pregnantním podtitulem Dějiny bouřlivého života a hrdinné smrti českého krále a lucemburského hraběte v jednadvaceti obrazech, který vydalo v roce 2018 v edici Ecce Homo nakladatelství Argo, je dílem polského historika Wojciecha Iwańczaka. Tento medievista od roku 1990 přednáší středověké dějiny na univerzitě v Kielcích. Již na počátku své odborné kariéry vyprofiloval svůj zájem na dějiny českých zemí 14. a 15. století. Nakonec se stal jedním z nejvýznamnějších zahraničních bohemistů. Nakladatelství Argo vydalo dvě jeho nejdůležitější práce – Po stopách rytířských příběhů a Lidé meče, modlitby a práce.

Iwańczak byl jakožto vážený odborník na české dějiny osloven varšavským nakladatelstvím Państwowy instytut wydawniczy, aby do řady Biografie sławnych ludzi napsal monografii o Janu Lucemburském. Jan Lucemburský je kontroverzní postavou českého středověku – již od 14. století byl prezentován jako král cizinec, který České království de facto zneužíval pro své vlastní mocenské ambice. Toto mínění přetrvalo až do 19. a 20. století, kdy o lucemburském hraběti poměrně nelichotivě psali historici Josef Šusta a Jiří Spěváček.

Až v posledních letech začal být náhled na Jana Lucemburského revidován. K historikům, kteří přehodnocují postavu tohoto panovníka, patří i Iwańczak, jenž se soustředí na jeho přínos pro České království a na jeho snahu postavit se do opozice proti české šlechtě. Svůj výklad historik rozdělil do dvaceti a jedné kapitoly, jež jsou řazeny chronologicky. Zhruba uprostřed knihy čtenář nalezne soubor ilustrací podávajících svědectví o různých aspektech života Jana Lucemburského. Prohlédnout si alespoň zprostředkovaně můžete císařskou korunu otce tohoto panovníka, kresby a miniatury zobrazující Jana Lucemburského v různých životních situacích, a dokonce i kostru tohoto českého krále a lucemburského hraběte, již vyšetřil český antropolog a anatom Emanuel Vlček. Ten je známý především pro svůj výzkum pozůstatků Přemyslovců, díky kterému mohl upřesnit příbuzenské vztahy mezi zástupci tohoto rodu, délku jejich života a léta jejich skonu.

Pro historiky bude užitečný závěrečný seznam literatury a pramenů, ve kterých se postava Jana Lucemburského objevuje. Pokud se případný aspirant na titul z historických věd chystá ve své závěrečné práci věnovat právě otci Karla IV., může mu tento seznam být neocenitelným východiskem.

Iwańczakův výklad je psán čtivým a srozumitelným jazykem, díky kterému se knihu nemusí bát vzít do ruky ani poučený laik. Jeho pohled na osobu Jana Lucemburského, diametrálně odlišný například od díla Šusty, je významným příspěvkem na poli medievistiky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJan Lucemburský
Dějiny bouřlivého života a hrdinné smrti českého krále a lucemburského hraběte v jednadvaceti obrazech

Iwańczak, Wojciech

Argo, 2018

Napsat komentář