Zásadní milníky 20. století v obrazech

Svet-v-obrazech
V kresbách a obrazech si dnes připomeneme tři důležité milníky minulého století. Čeká nás setkání muže a holčičky uprostřed nejkrvavějšího území první světové války, podepsání mnichovské dohody a milenecký vztah na pozadí blížící se komunistické totality.

11. listopadu uplyne sto let od ukončení první světové války. Při této příležitosti vydalo nakladatelství Argo komiksovou knihu o bretonském vojákovi a opuštěné malé holčičce, kteří se setkávají mezi francouzskými a německými zákopy. Dvěma ztraceným duším zbývá jediné – najít cestu do bezpečí…

Jaro na Sommě

21. března 1915 někde na řece Sommě narazí Bretonec Oan kdesi mezi mezi francouzskými a německými zákopy na opuštěnou malou holčičku. Protože sám Oan se ztratil, je rád, že našel aspoň někoho. Společně se vypraví zpátky k francouzským liniím. Komorní příběh francouzských autorů vydáváme k výročí konce první světové války, jejímž obětem ji tvůrci věnovali.

Autoři: Marie DeschampsÉric Wantiez 
Přeložila: Markéta Krušinová

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 238×167 mm
ISBN: 978-80-257-2572-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Jaro na Sommě vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Jaro-na-Somme-ukazka-1Jaro-na-Somme-ukazka-2

O nakladateli

argoNakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

I další publikace připomíná jedno významné výročí. Kvůli podepsání mnichovské dohody byl rok 1938 jedním z nejzásadnějších milníků existence tehdejšího Československa. Autor se zaměřuje především na obsazování Šumavy a další události daného období z pohledu nepřítele. Nechybí překlady autentických vzpomínek německých vojáků a množství dobových fotografií.

Šumava 1938

Publikace vydaná k 80. výročí mnichovské dohody a okupace československého pohraničí přibližuje Šumavu a události roku 1938 pohledem ze strany tehdejšího nepřítele. Nově objevené, dosud nezveřejněné zpravodajské dokumenty z německých archivů odhalují zajímavá a mnohdy překvapující fakta o situaci v příhraničí a o střetech sudetoněmeckých povstalců s československými ozbrojenými složkami. Součástí knihy jsou překlady autentických vzpomínek německých vojáků a velké množství dosud nepublikovaných dobových fotografií, zachycujících nejen obsazování Šumavy německou armádou, ale také často zapomenutá nebo málo známá místa šumavského příhraničí. Naprostým unikátem je podrobná fotografická dokumentace návštěvy Adolfa Hitlera na Českokrumlovsku v říjnu 1938.

Autor: Jan Lakosil

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 255×205 mm
ISBN: 978-80-204-4816-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Šumava 1938 vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorovi

Ing. Jan Lakosil (*1981 v Havlíčkově Brodě) je absolvent Fakulty stavební ČVUT v Praze, nyní pracuje jako projektant pozemních staveb u soukromé firmy v Praze. Je členem KHV Brno od roku 1998, spoluzakladatelem internetových stránek www.ropiky.net. Dlouhodobě se věnuje terénnímu průzkumu předválečného i poválečného opevnění a spolu s kolegy z KHV Brno se podílel na dokumentaci více než 7000 objektů lehkého opevnění. Je spoluautorem řady publikací s tématem čs. opevnění, kniha Utajená obrana železné opony byla oceněna v roce 2008 výroční cenou Mladé fronty v kategorii naučná literatura. Spolupodílel se i na řadě článků o opevnění publikovaných v domácích i zahraničních časopisech. Je sběratelem dobových fotografií objektů lehkého opevnění. Mezi jeho knihy patří: Jižní Čechy krásné i zrádnéUtajená obrana Šumavy aj. Je spoluautorem knih Souboj bez vítězeNové putování po československém opevnění 1935–1989Sudety 1938Velká kniha o malých bunkrech ad.

O nakladateli

mfMladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – KolumbusKvěty poezieModerní světová prózaJednorožecIkarosLidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

————————————————

I do třetice se budeme věnovat výročí důležitého milníku. Od mnichovské dohody uplynulo deset let a my si tak můžeme připomenout další neveselou událost našich dějin – počátek komunistické nesvobody. Na pozadí této doby prožívají své životy dva lidé, kteří se do sebe beznadějně zamilují. Celý příběh je zpracován jedinečným a ryze domácím komiksovým způsobem.

Zuzanka a její svět

Komiks Zuzanka a její svět patří k zásadním milníkům domácího komiksu, který byl ve své době nesmírně úspěšný u čtenářů. Nad jeho tvorbou se setkali dva nepřehlédnutelní autoři – scenárista Jaroslav Přibík a kreslíř Bohumil Konečný –, kteří do českého obrázkového seriálu poprvé (a na dlouhou dobu naposledy) vnesli žánr romantické vztahové ságy. Zároveň příhody sličné kadeřnice a jejího milého pozoruhodně reflektují dobu svého vzniku na přelomu let 1947 a 1948, kdy se naše země začala nezadržitelně propadat do časů komunistické nesvobody.

Autoři: Jaroslav Přibík, Bohumil Konečný

Počet stran: 114
Vazba: vázaná
Formát: 286×186 mm
ISBN: 978-80-259-0972-0
Doporučená cena: 699 Kč

Knihu Zuzanka a její svět vydalo nakladatelství Plus.

Ukázka z knihy

Zuzanka-a-jeji-svet-ukazka-1Zuzanka-a-jeji-svet-ukazka-2

Stáhněte si celou ukázku.

O nakladateli

plusNakladatelství Plus obohacuje portfolio společnosti Albatros Media a.s. o literaturu pro dospělé. Jeho ediční plán se zaměřuje na kvalitní mainstreamovou literaturu všemožných žánrů – od lehčích, čtivých románků či humoristického čtení přes závažnější psychologické či společenské romány, hororové či sci-fi povídky po historické romány –, se zvláštním důrazem na angloamerickou a českou prózu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJaro na Sommě

Deschamps, Marie – Wantiez, Éric

Argo, 2018

zobrazit info o knizeŠumava 1938
Německá okupace v dobových fotografiích a dokumentech

Lakosil, Jan

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizeZuzanka a její svět
Milovaný i nenáviděný komiks z času dvouletky

Tomáš Prokůpek – Přibík, Jaroslav

Plus, 2018

Napsat komentář