Závěrečný díl nejoceňovanější sci-fi série současnosti

vzpominka_na_zemi
Křehká rovnováha mezi lidmi a Trisolarany je v ohrožení kvůli letecké inženýrce z jednadvacátého století, která se probudila z hibernace. Její znalosti o dávno zapomenutém projektu mohou způsobit konečnou záhubu lidstva.

Autorem knihy Vzpomínka na Zemi, posledního dílu stejnojmenné trilogie, je Liou Cch‘-sin. Tento spisovatel je nejúspěšnějším čínským autorem sci-fi literatury současnosti. Devětkrát obdržel nejprestižnější čínskou žánrovou cenu Galaxy, jednou titul velmistra čínskojazyčné sci-fi a jako první Asiat v historii získal cenu Hugo v kategorii nejlepší román. Jeho díla můžeme zařadit do žánru hard science fiction. Vynikají především silnou atmosférou a brilantní představivostí autora. Práva na seriálovou adaptaci trilogie zakoupila společnost Amazon. Román Vzpomínka na Zemi u nás vydalo v roce 2018 nakladatelství Host.

Čtenáře, kteří dočetli Temný les, čeká ve Vzpomínce na Zemi překvapení. Zatímco po druhém díle série bylo možné se oprávněně domnívat, že lidstvo po katastrofální Bitvě soudného dne skončí podrobené mimozemskou rasou Trisolaranů, závěrečná kniha trilogie představuje diametrálně odlišnou situaci. Několik desítek let po bitvě panuje mezi lidstvem a Trisolarany velmi křehké příměří na základě tzv. teorie temného lesa. Obě civilizace si vzájemně vyměnily cenné informace. Lidé se seznámili s technickými vymoženostmi Trisolanů a ti se naopak naučili používat lidské vzorce chování. Tento zdánlivý klid však naruší letecká inženýrka z dvacátého prvního století, která se probudí z hibernace. Její znalost tajného projektu může křehký mír zvrátit v další konflikt.

Celou trilogií se vine axiom, že mimozemské civilizace nebudou primárně motivovány navázáním mírových vztahů s jinou civilizací, ale že se naopak budou snažit potenciálního protivníka zničit. Při popisu technologií budoucnosti vychází Liou Cch‘-Sin ze svých výborných znalostí fyziky a techniky. Jeho vize vyznívá uvěřitelně (ačkoli mu lze vyčíst jistý technooptimismus) a zároveň fantasticky. Čtenářům, pro které jsou záležitosti jako černé díry, urychlovače částic a záhady časoprostoru španělskou vesnicí, budou možná některé pasáže připadat nepochopitelné, ale lze s nadšením kvitovat, že klasická sci-fi byla konečně resuscitována.

Zvláštností příběhu je, že v něm chybí postava jednoho ústředního hrdiny. Hlavní postava se v průběhu děje mění. Její rolí jako by bylo zprostředkovat čtenářům různé úhly pohledu na vývoj lidstva v interakci s mimozemskou civilizací spíše než aktivněji zasahovat do děje. Celým příběhem pak prostupuje otázka, zdali bychom se měli snažit o kontakt s mimozemskými civilizacemi, nebo spíše svou existenci tajit ve strachu, že se nás pokusí nezemská civilizace zničit. Autor se dále zamýšlí nad tím, jak se lidstvo chová ke své stávající planetě. Na jednu stranu se sice snažíme hledat další obyvatelné planety, ale na straně druhé si úspěšně devastujeme Zemi, která nám v současnosti slouží jako místo k životu.

Knihu Vzpomínka na Zemi (potažmo celou trilogii) doporučuji především čtenářům, kteří jsou již unaveni tituly z žánru sci-fi kopírujícími klasiky sci-fi kánonu a nepřinášejícími do žánru prakticky nic nového. Vzpomínka na Zemi je naopak zástupcem subžánru sci-fi, který se pevně drží poznatků přírodních věd, z nichž vychází. Jde bezesporu o jednu z nejkvalitnějších záležitostí svého žánru, která v posledních letech vyšla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVzpomínka na Zemi

Cch´-Sin, Liou

Host, 2018

Napsat komentář