Osud německého inženýra

Prehodit reku
Publicista a spisovatel Ilja Kučera se připsaní poslední knihy inspiroval inženýrem Rudolfem Formisem. Jeho osud, doplněný současnou dějovou linkou, předkládá čtenáři poutavou formou. 

Skutečný příběh německého inženýra Rudolfa Formise, ředitele stuttgartského rozhlasu, který v roce 1933 vypnul vysílání při Hitlerově projevu. Následoval útěk do Československa, sestrojení tajné vysílačky a další necelé dva roky varování svých krajanů před hrůzou nacismu. V zimě 1935, tedy čtyři roky před válkou, přijíždí do tehdy svobodné, masarykovské republiky trestné komando s jediným rozkazem – zlikvidovat.
Osud odvážného vizionáře sepsal a současnou dějovou linkou do románu obohatil novinář a rozhlasový publicista Ilja Kučera mladší. Vzniklo tak dílo mimořádně poutavé i napínavé, přinášející zásadní motto – ať je doba jakákoli, je důležité prožít život naplno a nebát se.

Ukázka z knihy

Sálem kavárny Academia na Václavském náměstí zašumí potlesk, přítomní vstávají, aby vytvořili hlouček okolo vydavatele, který právě dohovořil, a autora, který se s mírně rozpačitým úsměvem chystá začít podepisovat první výtisky své nové knížky. Mezi čekající se zařadí i Jakub, otevře svazek na první, nepotištěné stránce a přisune jej po stolku před doktora Kadlece. Ten se mechanicky podepíše, pak zdvihne hlavu, zarazí se s napřaženou tužkou a roztáhne ústa do přátelského úsměvu. „Buď zdráv, Jakube, kde ty se tady bereš?“
„To víš, starej kamarád poodkryl další kus tajemné historie, tak u toho nesmím chybět. Co si takhle dát, až to tu všechno skončí, někde v klidu panáka na tu tvoji novou knížku? Jsi pro?“
„To každopádně. Jen jestli na mě můžeš chvilku počkat.“
„Samozřejmě, počkám na tebe za rohem u Kruhu, jestli ti to tak vyhovuje.“

Přehodit řeku

Autor: Ilja Kučera ml.

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-270-4529-7
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Přehodit řeku vydalo nakladatelství Tebenas.

O autorovi

Ilja Kučera ml. se narodil 23. 6. 1962, v pražské Thomayerově nemocnici v rodině rozhlasového redaktora a soudničkáře Ilji Kučery a učitelky Marie Kučerové. Je vnukem příbramského básníka Fráni Kučery, s nímž se ovšem na tomto světě minul o rovných třiatřicet let. V roce 1980 maturoval na vršovickém gymnáziu Přípotoční. Následující rok pracoval jako redakční elév v tehdejším humoristickém týdeníku Dikobraz. V letech 1981–3 studoval na Fakultě žurnalistiky UK, po svém vyloučení pak vystřídal řadu krátkodobých zaměstnání jako knihovník, zeměměřič, pošťák, pomocník u archeologie apod. Po té se dík svému slábnoucímu zraku uchýlil do invalidního důchodu.
Vedle hudebních monografií a publikací s tématikou hudebního divadla (ty ve spolupráci s Jaroslavem Panenkou) vydal v roce 2002 povídkovou knihu Die Puppenklinik, v roce 2008 román Pravděpodobně láska, v roce 2013 Takový sníh už nepadá (audioverze 2014) a v září 2016 povídkovou knihu Ta noc se nejspíš nevrátí.
Od roku 2011 rovněž připravuje a spolumoderuje internetový audiožurnál pro zrakově postižené Voko. Více informací na webu autora.


Nakladatelství Tebenas se chlubí titulem „Pěkné audioknihy“. A nelže. Ačkoliv není doposud na českém trhu příliš známé, jeho audioknihy se vyznačují velmi dobrou kvalitou. Sortiment nakladatelství Tebenas doplňuje mezeru v nabídce mluveného slova na českém trhu díky tomu, že se nezaměřuje pouze na nejprodávanější tituly, ale zahrnuje do své nabídky také méně známé či starší tituly jakými jsou například Starý dobrý flašinet či příběhy Sherlocka Holmese.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřehodit řeku

Kučera, Ilja

Tebenas, 2018

Napsat komentář