Uspokojte svou zvídavost

uceni
Svět kolem nás se mění každým okamžikem a někdy je těžké udržet si přehled o aktuálním dění. S tím mohou pomoci populárně-naučné knihy. Dozvíte se zajímavé informace z oblasti historie, medicíny, psychologie a sociálních sítí. 

Letos oslavíme sto let od vzniku Československé republiky. Nová kniha ze série záhad se zaměřuje na tajemství, která obestírají právě první republiku. Autor se zaměřuje na různé hypotézy, aféry i kriminální záhady.

Otazníků a záhad, které po sobě zanechala první republika, je víc než dost. Dodnes se třeba spekuluje o úloze tajných spolků při jejím vzniku či původu prvního prezidenta, o jeho společenských, korupčních a špionážních aférách. Ale jsou i nerozluštěné kriminální záhady a různé hypotézy, které s politikou nesouvisí, a přitom nemají o nic menší význam. Autor pátrá po tom, co je zatím v naší historii obestřeno tajemstvím.

Ukázka z knihy

Masaryk byl sice zapřisáhlý abstinent, ale ženy se mu vždycky líbily – a on se líbil jim. Když se stal prezidentem, jeho puritánská dcera Alice se snažila cenzurovat všechny informace, které by ho navenek nevykreslovaly jako vzor ctností, a i on sám stopy po svých nemanželských vztazích pečlivě mazal. Ovšem ne vždy úspěšně. A tak i z toho mála, co se zachovalo, víme, že vedl pestrý milostný život ještě ve věku, kdy jiní oblékají v lepším případě  bačkory a v horším dřevěný kabát. (str. 1)

Přečtěte si pokračování kapitoly Všechny prezidentovy ženy.

První republika

Zamlčená historie
Autor: Jan A. Novák

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 130×307 mm
ISBN: 978-80-7543-688-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu První republika vydalo nakladatelství Alpress.

O autorovi

Jan A. Novák, spisovatel, publicista a novinář různorodých zájmů se po studiích věnoval mimo jiné potápění a fotografování pod vodou. Fascinují ho záhadné a nevysvětlitelné jevy. Nejprve publikoval časopisecky a později autorsky připravil celou řadu knih, jejichž tematika se týká především záhad, ale najdeme mezi nimi také literaturu faktu, populárně naučné publikace a sci-fi. Mezi jeho další tituly patří např. Po stopách černé bohyně, Utajené vynálezy či Tajemný hrad Karlštejn.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Další díl ze série Doby jedové pojednává o zdravotní péči. Obsahuje tematické kapitoly jako prevence, diagnostika, screening a testy. Její autor pracuje s tezí, že špatné diagnózy a velké množství vyšetření vedou ke zhoršení zdravotního stavu člověka.

Více zdravotní péče rovná se lepší zdraví? Ne! Právě naopak. Tvrdí to a v této knize dokazuje profesor v oboru medicíny H. Gilbert Welch. Podle něj až příliš mnoho lidí podstupuje screeningové testy a vyšetření se všemi škodlivými dopady. Na základě nepřiměřených, zbytečně poplašných diagnóz pak absolvují léčbu, kterou nepotřebují – a která jim v lepším případě neprospěje a v horším ublíží. Lidem se vnucuje představa, že vyhledávání zdravotní péče je nejdůležitějším prostředkem zachování zdraví a životní pohody. Welch upozorňuje, že s výjimkou akutní zdravotní péče je všechno jinak:

  •  více informací někdy škodí (protože dotyčného vyděsí),
  • včasná diagnóza může ze vcelku zdravého jedince udělat předčasného pacienta,
  • snaha omezit rizika paradoxně vytváří rizika nová,
  • nové metody léčby nemusejí být nutně lepší (jsou jen nebezpečnější),
  • přehnané úsilí vyhnout se smrti může člověku zkazit celý život.

Ukázka z knihy

Prospěšný účinek celonárodního screeningu je malý a jeho vliv na délku života nejistý. Bez ohledu na to, jak je malý a nejistý, však věřím, že hrstka lidí – v řádu jednoho jedince na tisíc osob – má ze screeningu opravdu užitek. Není vyloučeno, že oním jedincem budete právě vy, ale s mnohem větší pravděpodobností budete jednou z oněch zbylých 999 osob. Přesto by naděje, že člověk bude oním jediným jedincem, stála za to, kdyby všem ostatním screening nijak neškodil. Rozhodně bychom do toho šli, kdyby z toho nevznikla žádná újma na zdraví. (str. 96)

Doporučujeme

Každý díl Doby jedové se věnuje konkrétnímu tématu:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Doba jedová 10 – Méně medicíny – více zdraví

prevence, diagnostika, screening, testy
Autor: Gilbert Welch
Přeložil: Václav Petr

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7553-564-1
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Doba jedová 10 – Méně medicíny – více zdraví vydalo nakladatelství Triton. A nezapomeňte na ukázku.

————————————————

Život před nás každý den klade řadu voleb a my se musíme rozhodnout. Některá rozhodnutí jsou bezvýznamná, jiná ovlivní zbytek života. Jaká rozhodnutí to vlastně jsou a jak se vyvarovat chyb? Na to naleznete odpovědi v knize s podtitulem Co se skrývá za našimi rozhodnutími.

Všichni se dnes a denně musíme rozhodovat. Řada rozhodnutí nemá na náš život nijak zásadních vliv, někdy jde ale o hodně, ba o všechno. A některá naše rozhodnutí jsou tak bláznivá, že jim zpětně sami skoro nemůžeme uvěřit. Ale jak vlastně proces rozhodování funguje a co ho ovlivňuje? Proč se dnes rozhodneme takto – a zítra úplně jinak? Rozhodují se ženy jinak než muži? Jsou spontánní rozhodnutí lepší než ta důkladně promyšlená? A pokud ano, proč?
Autor se v první části knihy se zabývá (nejen) výše uvedenými otázkami a hledá na ně odpovědi, ve druhé pak nabízí konkrétní praktické techniky a metody, jež mohou čtenářům rozhodovací proces usnadnit. Pojmenovává rovněž typické chyby, jichž se při rozhodování dopouštíme, a ukazuje, jak se jim příště můžeme vyhnout. K lepšímu pochopení vlastních cílů a tedy i ke snazšímu rozhodování napomůže i několik testů. Jedná se o velmi praktickou a zábavně napsanou knihu nejen pro ty, kdo mají s rozhodováním problémy.

Ukázka z knihy

Možná si pomyslíte. co je to za hloupou otázku. Člověk se přece všude dočte, že rozhodnutí není nic jiného než volba z více možností. Avšak tato prostá definice komplexnost rozhodnutí ani zdaleka nevystihuje.
Vždyť přece nemáme k dispozici pouze zjevné možnosti.
Ke každému z našich rozhodnutí se váže proces, který zahrnuje racionální i emocionální zvažování, přezkoumávání osobních cílů i očekávání okolí. (str. 37)

Další ukázku naleznete na stránkách nakladatele.

Jak jsem šel pro mléko a vrátil se s kolem

Co se skrývá za našimi rozhodnutími
Autor: Jochen Mai
Přeložila: Jindra Hubková

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1379-6
Doporučená cena: 375 Kč

 

Knihu Jak jsem šel pro mléko a vrátil se s kolem vydalo nakladatelství Portál.

O autorovi

Jochen Mai je ekonomický novinář a soukromý poradce pro oblasti social media, corporate blogs, employer branding a komunikace na sociálních sítích. Vyučuje rovněž na vysokých školách. Jeho blog karrierebibel.de získal v roce 2009 cenu Lead-Award. Je žádaných řečníkem, účastníkem diskusí a odborníkem na sociální média. Vydal řadu úspěšných knih.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Na pokračování knihy, která radí jak na Instagram, se podíleli ryze čeští autoři. Připravili pro vás tipy a triky, jak se stát tím pravým influencerem a vytvořit si profil, který ohromí a naláká sledující.

Úspěšná kniha o Instagramu a práci s ním získala pokračování. To s sebou však přináší několik změn v celé koncepci.
Prvním rozdílem je, že všech 22 autorů, kteří se na knize podíleli, je z České republiky. Čtenářům tedy umožníme nahlédnout pod pokličku lidem, kteří svůj Instagram provozují v našich podmínkách. Nikoho, kdo se budí každé ráno s výhledem na Tower Bridge, Eiffelovku nebo Golden Gate, v knize nehledejte.
Autory v knize najdete rozdělené do několika skupin. V první části se podíváme na ty nejsilnější a nejznámější profily v ČR, ať už zaměřené na fotografii, cestování nebo třeba lifestyle. Každý z těch autorů dostal několik stran prostoru, aby popsal nějaké téma, které mu přijde zajímavé v souvislosti s Instagramem. Někteří se zaměřili na fotografické techniky, jiní na to, jak prosadit svou značku.
Další část je věnována menším a začínajícím profilům. Kvalitativně nejsou oproti těm velkým pozadu, ale potýkají se s jinými problémy a musí překonat na cestě za slávou jiné překážky. Poslední část je pak věnována nestandardním profilům. Pokud vás zajímalo, jak vést agregovaný profil nebo jak si z Instagramu udělat protfolio, je to část přesně pro vás.
Kniha nabízí komplexního průvodce světem dnešního Instagramu, plného tipů a triků těch, kteří své profily úspěšně provozují.

Ukázka z knihy

Ctete pokud chcete dobýt Instagram 2

Prolistujte si ukázku.

Čtěte, pokud chcete dobýt Instagram 2

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 170×170 mm
ISBN: 978-80-7413-383-1
Doporučená cena: 290 Kč

 

Knihu Čtěte, pokud chcete dobýt Instagram 2 vydalo nakladatelství Zoner Press. Můžete se podívat i na první díl.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrvní republika
Zamlčená historie

Novák, Jan A.

Alpress, 2018

zobrazit info o knizeDoba jedová 10 – Méně medicíny – více zdraví
prevence, diagnostika, screening, testy

Welch, Gilbert H.

Triton, 2018

zobrazit info o knizeJak jsem šel pro mléko a vrátil se s kolem
Co se skrývá za našimi rozhodnutími

Mai, Jochen

Portál, 2018

zobrazit info o knizeČtěte, pokud chcete dobýt Instagram 2

Zoner Press, 2018

Napsat komentář